default-header

Wie volgt ook de etensstijl “Plant-based, Non-fat” van Dr. Esselstyn?

Home Forums Algemeen Wie volgt ook de etensstijl “Plant-based, Non-fat” van Dr. Esselstyn?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #80760 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Hallo Allemaal, mijn naam is Henry.

  Even voorstellen: In april dit jaar heb ik een flinke hartinfarct gehad. Voor die tijd had ik nooit last van hoge bloed druk, cholesterol, of overgewicht, en ik heb nooit gerookt (oké één keertje dan) , en het zit ook niet in de familie. We aten thuis al jaren weinig vlees en gebruikten sojamelk in plaats van koeienmelk. En toch een hartinfarct. Ben niet meer piep (maar ook niet stok), dit heeft natuurlijk wel invloed op de conditie van mijn adderen.

  Verandering van voeding: na de hartinfarct ben ik minder kaas gaan eten en voorzichtiger geworden met gebruik van zout en vet/olie. Maar na verloop van tijd heb ik gemerkt dat de kaasschaaf methode niet werkt bij mij; gaande weg ben ik weer meer kaas (nu 30+) gaan gebruiken.

  Volgens mij was er in mei de uitzending van Radar over de statines geweest, in die uitzending had een hartpatiënt het over een boek (Prevent and Reverse Heart Disease) van Caldwell Esselsteyn (MD). Ik heb vlak erna dat boek gekocht. Het gaat over een radicale etensstijl; “Plant-Based Non-Fat” om te voorkomen weer een hartinfarct te krijgen. Dat sprak me aan en het liefst zou ik zo veel mogelijk de medicijngebruik willen afbouwen. Maar het is heel radicaal; mijn vrouw (Voedingsmiddelentechnoloog) was niet eens over een aantal punten genoemd in het boek. Als ik haar niet mee krijg dan wordt het niets. Het boek bleef daarna een tijd op het nachtkastje liggen zonder dat we verder uit lazen. Zoals ik al zei, gaande weg ben ik meer kaas gaan eten, en daardoor groeide een gevoel van onvrede in me over mijn eetgedrag. Het idee dat ik weer zo’n hartinfarct zou kunnen krijgen maakte me onrustig. We zijn het boek nog een keer kritisch gaan lezen. We hebben de documentair “Forks over Knives” gezien, en wij waren om! Vanaf 5 oktober dit jaar eten we “Plant based, non fat” volgens de adviezen van Dr. Esselstyn. Ik heb dit overigens niet met de cardioloog afgestemd, want ik gebruik toch zo trouw mogelijk de voorgeschreven medicijnen. Ik ga er van uit dat bij de eerst volgende meting van mijn bloed een nog groter verbetering zal zijn. Hoe dan ook, nu twee maanden bezig met deze etensstijl, voel ik me heel goed.

  Vraag: Graag zou ik in contact willen komen met andere mensen die ook de etensstijl “Plant-Based Non-Fat” van Dr. Esselstyn volgen.

  Afgelopen vrijdag hadden mijn vrouw en ik zin om te gaan uiteten. Er zijn niet zo veel mogelijkheden waar we wonen; we gingen naar Zutphen en hebben heel lekker gegeten bij Safa, een klein en gezellig veganistisch eethuis. We hebben het gehad met de eigenares van het eethuis over onze wens om geen vet, ook geen olijf olie, in ons eten te hebben. En toen, hoorde we een verhaal, waar we vrolijk van werden. De eigenares van het eethuis, vertelde dat er heel recent iemand is geweest die ook vegan non-fat  wou eten, en hij had het ook over een boek. En nog interessanter, dat hij een bypass zou krijgen maar, na advies van een cardioloog, is gaan eten volgens het boek. En dat uiteindelijk de bypass niet meer nodig was. Dit, heb ik nu gehoord van het horen zeggen; het mooist zou zijn als ik dit verhaal ook rechtstreeks van deze meneer zou kunnen horen. En, of het gaat over het zelfde boek, namelijk van Esselstyn.  Vandaar mijn vraag: Zijn er meer mensen die de etensstijl van Dr. Esselstyn volgen,  en wat zijn de ervaringen?

  Al vast bedankt voor de reacties.

   

  #132218 Reageer
  joleen kieneker
  Gast

  dag Henry,
  een late reactie maar ik wil hem alsnog geven. ik ben ook benieuwd hoe het jou is vergaan deze jaren. ik heb ook hartproblemen en ben bijna 3 jaar geleden begonnen met het dieet van dr Esselstyn. dat had veel succes, na een half jaar was ik 10 kilo lichter (oorspronkelijk was mijn BMI nog net binnen de grens), ik voelde me fitter, de bloedwaarden werden beter. echter, onvoldoende om geen medicatie meer te gebruiken. na 2 jaar kreeg ik weer een hartcatheterisatie en de vaten zagen er veel beter uit. alles goed zou je zeggen. maar ik was alweer gestopt met het dieet, de kilo’s zaten er weer aan. ik vind het lastig om dit vol te houden en ik vrees soms ook dat ik voedingstoffen tekort kom. mijn leefpatroon was, net als bij jou, al jaren gezond (vegetarisch, nooit gerookt en nauwelijks alcohol). veganistisch non-fat is lastiger, moeilijker om te variëren als je voldoende eiwitten wilt krijgen. Ontbijt en lunch gaan goed maar het diner al minder en lekkere tussendoortjes (gebak, iets hartigs,..) bijna onmogelijk, en wij koken graag maar toch… En met vrienden of in een restaurant is het echt lastig. niet alleen om de juiste gerechten voor te zetten/te krijgen maar ook vanwege reacties en omdat je best veel vraagt van mensen die voor je koken. enfin, langzamerhand sluipen er weer slechtere gewoontes in, een lekkere bonbon of zoutjes en kaas, nou ja, je kent het. inmiddels ben ik 3 jaar verder en zijn de hartproblemen weer toegenomen en wil ik weer met Esselstyn beginnen. ik weet nog niet hoe ik dit deze keer beter kan doen. hoe is het jou vergaan en heb je misschien tips? een supportgroepje lijkt me wel fijn. ik hoop dat je dit nog leest en hoor graag van je

  #132260 Reageer
  Johan ter Heegde
  Gast

  Ik volg nu zo goed als mogelijk het Esselstyn dieet gedurende drie jaar. Ben gestopt met alle daaraan voorafgaand medicijngebruik voor hoge bloeddruk. En leef nog steeds: alle bloedwaarden worden jaarlijks gecontroleerd en zijn ok.
  Ik ben op zoek naar een (gespecialiseerde) arts met sympathie voor deze aanpak van Esselsteyn

  #132884 Reageer
  Dirk
  Gast

  Beste mensen, ik ben ook op zoek naar een arts die de visie van dr. Esselstyn deelt.Tevens kan ik het boek van Wendy Walrabenstein,Food Body Mind van harte aanbevelen. Haar visie komt erg veel overeen met dr. Esselsteyn.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Wie volgt ook de etensstijl “Plant-based, Non-fat” van Dr. Esselstyn?
Je informatie: