default-header

vraag over de nitrospray.

Home Forums Angina pectoris vraag over de nitrospray.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Auteur
  Berichten
 • #79766 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  omdat ik na het dotteren van een ader, en het plaatsen van een stent een zijtakvernauwing heb gekregen,heb ik nog zuurstofgebrek naar het hart toe,ondanks de medicatie.
  De cardioloog zegt dat ik met deze klachten moet leren leven.er kan niet gedottert worden omdat de stent ervoor zit..
  Nu is mijn vraag.voor erge klachten gebruikt ik de nitrospray.die ik maar weinig nodig had.
  echter de laaste dagen krijg ik iedere morgen zo,n erge pijn klachten,pijn op de borst,uitstralend naar keel en linkerarm tot aan de pols.de nitrospray werkt binnen enkele minuten.maar…hoe vaak mag ik die gebruiken per dag??? ik krijg er wel hoofdpijn van,vandaar mijn vraag??
  gr leny

  #88180 Reageer
  volhoudster
  Deelnemer

  ik heb het antwoord zelf al gevonden.. :blush:

  #88191 Reageer
  Tolletje
  Deelnemer

  die hoofdpijn gaat over, als je nitro al wat langer gebruikt.
  Mijn cardioloog zei altijd, dat ik gewoon kon gebruiken, als ik het nodig had.
  Sterkte en een hartengroet van Geertje/Tolletje

  #88192 Reageer
  volhoudster
  Deelnemer

  Ik had begrepen als je de nitro te vaak moet gebruiken het niet meer zo goed werkt.vandaar ook dat ik de pleister snacht moet afdoen.
  Ik zag een site van een ziekenhuis dat ik ten hoogste 3 keer per dag mag gebruiken,
  als de pijn over ging en je niet duizelig werd,hoefde je verder niet te bellen naar de arts.
  wel moet je aangeven bij de arts dat je regelmatig de spray hebt gebruikt.
  vandaag gelukkig geen last gehad..
  gr leny

  #88193 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Door scha en schande wijzer, er kan nog wel wat meer bij ;-), ben ik behoorlijk selectier geworden met deze spray. In het begin had ik nog een akelig lage bloeddruk en met die spray erbij, werd het bijzonder onprettig (draaierig, misselijk, hoofdpijn). Ik was dus wel gemotiveerd om te proberen om van de ergste pijn af te komen door echt rust te nemen en me te proberen te ontspannen.
  Dit is me behoorlijk goed gelukt. Ik heb de spray nog wel altijd bij me maar met even kalmer aan, kom ik heel ver. Bij kramp door stress lukt dit me niet omdat die ontspanning dan niet goed lukt en dan is die spray heel handig.
  Bij mij konden ze er ook niets aan verbeteren omdat het achter de stents zit. Ik weet niet of dit voor iedereen op gaat maar het lichaam maakt vaak nieuwe bloedvaatjes aan wanneer er ergens een verstopping/minder goede doorbloeding is kunnen die nieuwe vaatjes het probleem toch een beetje verhelpen. Bij mij moet er zoiets gebeurd zijn want ik heb beduidend minder last dan 2,5 jaar geleden.

  #88195 Reageer
  volhoudster
  Deelnemer

  Kelly Kathleen schrijft:
  [quote]Door scha en schande wijzer, er kan nog wel wat meer bij ;-), ben ik behoorlijk selectier geworden met deze spray. In het begin had ik nog een akelig lage bloeddruk en met die spray erbij, werd het bijzonder onprettig (draaierig, misselijk, hoofdpijn). Ik was dus wel gemotiveerd om te proberen om van de ergste pijn af te komen door echt rust te nemen en me te proberen te ontspannen.
  Dit is me behoorlijk goed gelukt. Ik heb de spray nog wel altijd bij me maar met even kalmer aan, kom ik heel ver. Bij kramp door stress lukt dit me niet omdat die ontspanning dan niet goed lukt en dan is die spray heel handig.
  Bij mij konden ze er ook niets aan verbeteren omdat het achter de stents zit. Ik weet niet of dit voor iedereen op gaat maar het lichaam maakt vaak nieuwe bloedvaatjes aan wanneer er ergens een verstopping/minder goede doorbloeding is kunnen die nieuwe vaatjes het probleem toch een beetje verhelpen. Bij mij moet er zoiets gebeurd zijn want ik heb beduidend minder last dan 2,5 jaar geleden.[/quote]@kelly,
  tegen mij is ook vertelt dat er door de bloedvaten te prikkelen via inspanning/revalidatie de grens opgezocht wordt ,wat nog wel velig is,maar net genoeg om nieuwe bloedvaten te krijgen.dit gaat echter niet zo snel,dus dat jij na ruim 2 jaar verbetering voelt,dan zou dat heel goed mogelijk zijn.dat er een nieuw bloedvat is.
  ik doe elke dag mijn ademhalingsoefeningen,ook alle spieren ontspannen..
  stress is zo funest..dus probeer ik zoveel mogelijk rust te cre-eren..
  gr leny

  #88197 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Hallo Leny,

  Fijn te lezen dat jij die informatie hebt. Dan is het geen wishful thinking van me. Mijn man heeft ooit met voetbal een dichtgetrapte slagader in zijn bovenbeen gehad. Onze huisarts op het platteland toen had al de bijnaam ´die doe-het-zelver’ en dat maakte hij ook weer waar. Er was volgens hem sprake van een geïrriteerde zenuw en dat trok vanzelf wel bij. Mijn man heeft er langer dan een jaar mee proberen te lopen en toen hij bijna, als timmerman bij een hoge klus omdat zijn been haperde was verongelukt, kreeg hij van deze arts een verwijzing. Inmiddels was het zo ernstig dat eigenlijk zijn voet al geamputeerd moest worden want die was aan het afsterven wegens de slechte doorbloeding. Uiteindelijk is de slagader vervangen door een ader op een plek waar hij hem wel kon missen en is het weer redelijk goed gekomen. Daar komt ook het verhaal vandaagn van dat zelf aanmaken van nieuwe bloedvaten. Alleen het komt nooit meer zo goed als het was. Maar dapper is het wel van ons lichaam!

  #88858 Reageer
  56hkl
  Deelnemer

  Hallo.

  Ook ik heb de diagnose angina pectoris gekregen. Na een bypassoperatie 4 jaar geleden kwamen op een gegeven moment de klachten (zij het in mindere mate maar toch heel vervelend) terug. Ik gebruikte ook de nitroglycerine spray en die hielp enigszins maar niet voldoende. Ik heb toen een afspraak gemaakt met de cardioloog en kreeg toen het medicijn Diltiazem HCI Retard 300 mg voorgeschreven. Ook dit is hydrochloride maar vele malen sterker. De spray bevat maar 0,4 mg. Dit middel bestaat in diverse sterktes Dit middel helpt mij goed. Het geeft wel wat bijwerkingen zoals, in mijn geval, behoorlijk vermoeide benen en in het begin behoorlijke hoofdpijn. Die hoofdpijn is verdwenen maar de vermoeide benen heb ik nog steeds en misschien blijft dat ook zo. Toch weegt dit niet op tegen het feit dat ik weer beter adem en dat de pijn op mijn borst zo goed als verdwenen is. Ik gebruik dit middel nu ca. 4 weken en haal letterlijk weer opgelucht adem.
  Ik hoop dat er iemand is die iets heeft aan deze informatie. In ieder geval: sterkte.

  Hanneke :blush:

  #88859 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Ik vind jouw informatie heel nuttig. Fijn om te weten dat er nog wat anders is wanneer er iets niet meer voldoende werkt én het is inderdaad erg belangrijk te weten dat nare bijwerkingen tijdelijk zijn. Ik gebruik ook zoiets en de bijwerkingen waren bijna twee maanden bijzonder onaangenaam (hoofdpijn en misselijk). Door een misverstand tussen mijn specialisten ben ik zelfs een keer met dit middel gestopt. Al gauw was duidelijk dat ik niet zonder dat middel kon en begon het hele circus van hoofdpijn en misselijkheid weer opnieuw. Gelukkig duurde dit nu niet de volle twee maanden.
  Ik hoorde ook van mijn specialist dat mensen zichzelf vaak te kort doen omdat ze halverwege en nare tijd van bijwerkingen met het middel stoppen en dus uiteindelijk veel kwaliteit van leven verliezen.

  Groetjes,

  Suzan

  #88866 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Ik ga ervan uit dat Diltiazem HCI Retard 300 mg een calciumblokker (calciumantagonist) is, zoals Tildiem. { [url]http://nl.wikipedia.org/wiki/Calciumantagonist[/url]}

  Al bijna 15 jaar slik ik Diltiazem XR 200 mg (merknaam Tildiem – stof: diltiazemhydrochloride), met enige jaren onderbreking. Ik heb gelukkig niets gemerkt van hoofdpijn of zware benen. Diltiazem 200 mg wordt niet geadviseerd met bv. Lipitor (een apotheek deed er nogal moeilijk over nadat me voor de 2de maal dit middel was voorgeschreven en wat ik nog steeds inneem, want een beta-blokker zou minder bijwerkingen hebben en beter zijn), maar de eerste keer waren mijn ervaringen positief, dus wilde ik dit middel en geen beta-blokker. Vorig jaar moest ik naast Diltiazem XR 200 mg een beta-blokker slikken, maar vanwege de bijwerkingen geen succes en ik was blij, dat ik daar op een gegeven moment vanaf was. Misschien dat ik ook bijwerkingen van Diltiazem XR 200 mg heb gehad, maar dan heb ik dat op het conto van de andere medicijnen geschreven. Of het moet zijn, dat ik tandvleesproblemen had, maar dat is me niet geheel duidelijk. Gisteren voor contrôle bij de cardioloog: geen verandering van medicijnen, dus Tildiem i.c.m. Lipitor 20 mg (en de nodige andere medicijnen).

  Tildiem is een relatief oud en goedkoop medicijn, i.t.t een beta-blokker.

  #88886 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Dag allemaal,

  Wat medicijnen betreft ben ik geen (deskundige) ster… Ik ben enigszins geschrokken van de berichten hier, ik gebruik ook deze spray.
  Toch valt het me op dat de uitgangspunten dan wel de aanleidingen voor het gebruik toch wel heel verschillend is.

  Mijn 6e omleiding (van 1995) functioneert niet meer goed of nauwelijks (zie evt. mijn profiel), ik loop in principe elke dag in een hoog/stevig tempo ca. 30 minuten… het hart moet dus stevig aan de bak… pas als ik merk dat ik even niet meer kan stop ik en geef ik me een korte spray onder de tong en dan ga ik weer verder… Dit alles op advies van mijn cardiologe!

  Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik de spray zelden gebruik… Ik loop stevig, ben echt moe als ik weer thuis ben… en ben blij als bij de controle in het ziekenhuis blijkt dat de haarvaatjes in de omgeving van de 6e omleiding zich ontwikkelen zoals wordt gehoopt…

  Ik heb derhalve weinig echte gebruiks-ervaring met de spray, wat ik echter zoal lees hoor ik bij de groep gelukkigen…! Of niet soms?

  Vr. groet,
  Jaap L.
  J

  #88892 Reageer
  Hermann1001
  Gast
  #88893 Reageer
  volhoudster
  Deelnemer

  wat een verhaal zeg..erg hoor dat de leidinggevende zo met je omgaat,ik ben om die rede gestopt met werken,kon de druk niet meer aan.stressssss is funest voor je hart.en ook voor angina pectoris.
  Ik wil je sterkte toewensen.en probeer om te genieten van de dingen die je nog wel kan.
  De werksituatie..moeilijk hoor.daar kan de cardioloog dus weinig aan doen.
  gr leny

  #88894 Reageer
  Kelly Katheen
  Deelnemer

  Als het bij mij fout zit, helpt de nitrospray maar eventjes en wanneer de pijn door stress of inspanning komt, helpt even rust eigenlijk net zo goed. Omdat ik een tijd lang een te lage bloeddruk had, was ik ook bang geworden om de spray te gebruiken omdat ik anders onderuit ging. Nu speelt dit niet meer maar ik weet dat ik in de meeste gevallen zonder kan.
  Maar het verhaal van Hermann is indrukwekkend. De mensen daar willen niet weten wat het is om met een beperking te moeten leven. Al die stress pakt natuurlijk helemaal verkeerd uit terwijl met wat meer begrip er nog wel voor 50% met plezier gewerkt zou kunnen worden. Thuiszitten is voor niemand ideaal maar zo word je wel gedwongen.
  Bij deze school zijn de verhoudingen zo verstoord dat er van met weinig stress werken geen sprake meer kan zijn. Ik hoop dat je t.z.t. ergens anders een functie kunt vinden waar je wel de ruimte krijgt om je met jouw mogelijkheden nuttig te kunnen maken. Of anders iets in het vrijwilligerscircuit.

  Heel veel succes.

  Groetjes,

  Suzan

  #88895 Reageer
  Hermann1001
  Gast

  .

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
Reageer op: vraag over de nitrospray.
Mijn informatie: