default-header

Vitamine D en oesterzwammen

Home Forums Vitamines Vitamine D en oesterzwammen

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78999 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Vit D en paddestoelen

  Oesterzwammen die groeien onder veel UV-licht bevatten een grote hoeveelheid vitamine D, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.
  Een portie belichte oesterzwammen per persoon per dag is genoeg om te voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitamine D. [Opmerking: hoeveel iu D dat dan is, wordt niet vermeld!]

  Alle paddestoelen bevatten veel vitamine D als ze worden blootgesteld aan UV-licht, aldus de onderzoekers. Maar omdat de vitamine in de lamellen van paddestoelen worden aangemaakt, zijn vooral oesterzwammen zeer geschikt. Deze paddestoelen hebben zeer lange lamellen die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld champignons, naar het licht gekeerd zijn.

  ————————————–

  Dit stukje tekst over vitamine D staat in een artikel over afweer tegen ziektekiemen op de website van Natuurdietisten Nederland: (NDN)
  Daar worden ook kruiden (astragalus) en paddestoelen (bv shiitake) vermeld als middelen die de afweer verbeteren.

  Zie voor het hele artikel::
  http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?s=0&l=0&k=0&cod=291

  Met commentaar van NDN

  Paddestoelen leveren ook vitamine B:
  “Paddestoelen, en dan vooral champignon, bevatten verder nog relatief hoge gehalten vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine) en vitamine B5 (pantotheenzuur). Een portie van 100 gram verse champignons bevat ongeveer 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan riboflavine, niacine en pantotheenzuur en 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamines B1 (thiamine) en B6.”

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Vitamine D en oesterzwammen
Je informatie: