default-header

Vitamine C en cardioversie

Home Forums Boezemdefibrilatie Vitamine C en cardioversie

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78728 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Vitamine C helpt hartritmestoornis:

  Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis.

  Een vaak toegepaste therapie is elektrische cardioversie, een stroomstoot aan het hart om het normale ritme te herstellen. Na zo’n cardioversie komt de hartritmestoornis vaak weer snel terug.

  Omdat ontstekingsprocessen en oxidatieve stress in verband zijn gebracht met boezemfibrilleren onderzochten wetenschappers het effect van vitamine C bij 44 patiënten die cardioversie ondergingen.

  De helft van de onderzoeksgroep kreeg naast de gebruikelijke medicatie 2 gram vitamine C, 12 uur voor de stroomstoot, gevolgd door 2 x daags 500mg vitamine C gedurende de volgende 7 dagen. De andere patiënten kregen alleen de gebruikelijke therapie.

  Bij één (4,5%) van de patiënten die de vitamine C hadden gekregen kwam de boezemfibrillatie weer terug tijdens deze week.
  Dit was bij acht (36,4%) van de andere 22 patiënten [zonder vitamine C] het geval.

  Het gehalte witte bloedlichaampjes, fibrinogeen en C-reactieve proteïne was aanzienlijk lager in de vitamine C groep dan in de andere groep.
  Deze stoffen die verhoogd zijn bij ontstekingsreacties waren ook hoger bij degenen bij wie de hartritmestoornis terugkwam dan bij degenen bij wie dit niet het geval was. (International Journal of Cardiology, 10 juli 2005)

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Vitamine C en cardioversie
Je informatie: