default-header

Visolie vermindert vetzucht en risico van atherosclerose

Home Forums Voeding Visolie vermindert vetzucht en risico van atherosclerose

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78714 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Suppletie met visolie vermindert vetzucht en de concentratie van sommige atherogene factoren [= stoffen die aderverkalking in de hand werken].

  Dit bleek uit een studie met 27 vrouwen met diabetes type-2 zonder hypertriglyceridemie. In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 2 maanden dagelijks ofwel 3 gram visolie ofwel een placebo.

  Aan het einde van de onderzoeksperiode waren de totale vetmassa en de gemeten diameter van de laag subcutane vetcellen lager in de visoliegroep dan in de placebogroep.

  Ook de risicofactoren waaronder de triglyceriden, de verhouding daarvan met de concentratie HDL-cholesterol, het PAI-1 (plasminogeen-activator-inhibitor-1) waren in de visoliegroep lager dan in de placebogroep. Alle verschillen tussen beide groepen waren significant. De visolie had geen positief effect op de insulinegevoeligheid.

  Aanvullend werd bij de visoliegroep, vergeleken met de placebogroep, in het subcutane vetweefsel een verminderde hoeveelheid van de tot een subgroep behorende ontstekingsgerelateerde genen gezien.

  De in het onderzoek gevonden gunstige effecten van visolie hielden verband met de morfologie en de door ontstekingsprocessen veroorzaakte veranderingen in het vetweefsel.

  Bron:

  Kabir M, Skurnik G, Naour N, Pechtner V, Meugnier E, Rome S, Quignard-Boulangé A, Vidal H, Slama G, Clément K, Guerre-Millo M, Rizkalla SW. Treatment for 2 mo with n 3 polyunsaturated fatty acids reduces adiposity and some atherogenic factors but does not improve insulin sensitivity in women with type 2 diabetes: a randomized controlled study. Am J Clin Nutr 2007; 86(6):1670-9

  Ortho.nl

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Visolie vermindert vetzucht en risico van atherosclerose
Je informatie: