default-header

Stoppen met roken

Home Forums Roken Stoppen met roken

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Auteur
  Berichten
 • #78694 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Stoppen met roken.

  Veel mensen zijn al gestopt en nog een groot aantal zal dit op den duur toch ook moeten.

  Dit forum zal hier aan gewijd worden. Het zal er niet over gaan dat roken slecht is voor de gezondheid. Dat hebben we intussen wel vaak genoeg voorbij zien flitsen. Het is slecht voor je longen, hart, aderen, ogen, huid, spieren, nachtrust, conditie, denkvermogen en ook hierdoor raak je makkelijk verslaafd aan andere dingen.
  Wat eens interessanter is dan al dit is eens te bepreken hoe te stoppen,
  In het bijzonder de nadelen ervan bespreken. Dat schept de ruimte om uzelf hierop voor te bereiden. Zodoende er makkelijker van af te komen.

  De grootste meest bekende nadeel is natuurlijk het gewicht. doordat je stopt met roken raakt je spijsvertering een beetje van slag. Maar ook is bijna iedereen geneigd om meer te gaan eten. Dit om de normale sigaret-opsteek-procedure te “dwarsbomen”. Beter gezegd aankomen is praktisch een garantie. Ik was zelf gemiddeld 5 kg aangekomen. Waarom gemiddeld? Nou ik heb een piek van 8kg gehad, maar dat kan nog andere dingen meegespeeld hebben.

  Ten tweede was mijn nachtrust compleet ontregeld, na een paar uur slapen werd ik wakker. Niet voor een sigaret, maar gewoon wakker. Na zes uur slapen had ik genoeg gerust… Terwijl ik eerder absoluut niet uit mijn nest te slaan was. Ik werd van geen wekker wakker. Tegenwoordig ben ik nog vaak mijn wekker te snel af…. Ik ga gemiddeld om twaalf naar mijn bed en sta om half zeven zonder moeite op. Eerder was ik een wandelend wrak als ik maar 6,5 uur sliep. Dus dit nadeel had zich na een half jaar omgezet naar een groot voordeel.

  Een nadeel wat ik zelf echt erg vond was het veranderen van mijn stoelgang patroon. Eindelijk heb ik daardoor wat meer inzicht gekregen in de gemiddelde vrouw en haar stoel gang… Ik was af en toe een beetje paniekerig omdat ik al een paar dagen niet was geweest. Terwijl ik normaal toch minimaal een keer per dag moest. Ook dit heeft zich gecorrigeerd.

  Alle nadelen die ik ervan heb ondervonden, hoe beroerd ik me er af en toe door voelde, heb ik totaal geen last meer van en sommige hebben zich omgezet naar voordelen.
  Maar laat ik voorop stellen dat voor mij het stoppen erg makkelijk ging,ik heb er geluk mee gehad. Ik ben gestopt met behulp van een E-sigaret. Ik ben van een pakje shag per dag overgestapt naar het elektrische ding. Nog geen maand later, doordat ik me zo ergerde aan dat ding ben ik daar mee gestopt.

  Wie kan hier nog meer over vertellen? Wie heeft nog meer (of minder) nadelen ondervonden of…???

  #81993 Reageer
  Dolores
  Deelnemer

  Wat dat gewicht betreft; het schijnt dat je aankomt omdat door roken de functie van het lichaam om vet af te breken wordt overgenomen door de nicotine-inname. Nicotine schijnt vet af te breken. Doordat je lichaam dit zelf niet meer gedaan heeft door het roken, moet je lichaam die functie zelf weer gaan overnemen. Hoe langer je gerookt hebt, hoe langer het duurt voor je lichaam dit zelf weer kan.
  Ik ben jaren geleden gestopt met roken, maar (helaas) weer begonnen.
  In het begin, toen ik net was gestopt, leek het alsof ik veel meer tijd overhad. Elke keer “eerst even een sigaretje roken”, bleek heel veel tijd in beslag te nemen.
  Helaas ben ik door omstandigheden weer begonnen met roken (spanning, stress, problemen e.d.).
  Ik ben dan ook heel benieuwd of andere mensen ook deze ervaring hebben gehad. Dat je door de omstandigheden weer eens een sigaretje rookt, en dan weer verslaafd bent?
  Even een tip voor de stoelgang: veel vezelrijke voeding eten kan soms wel eens helpen om de stoelgang weer wat sneller in het ritme te krijgen.

  #81995 Reageer
  Job Pieter Tent
  Gast

  Het is dan wel vervelend om ook je eetgewoonten aan te moeten gaan passen. Echt nadelig allemaal. Ik at en eet altijd gezond en ook vezelrijk…

  Dolores, begrijpelijk dat je toen weer in het rookpatroon bent gevallen.
  Ik heb voor mijzelf een hele drukke periode gekozen om te stoppen. Zodat ik veel (met mijn handen) te doen had. Nu om mijn hoofd leeg te kunnen maken, loop ik naar buiten hang half over het hek heen en kijken naar de paarden en schapen. Dat kan erg rustgevend zijn.
  Mijn moeder kan door stress en haar situatie nog niet stoppen, ook zij moet een goed moment hebben om WEER te kunnen stoppen. Ze was 6 jaar gestopt geweest en op mijn aanraden weer begonnen. Mijn vader had toentertijd zijn ongeluk gehad.

  Zo zijn er veel situaties die je doen grijpen naar een sigaret. Voor mij is het verleden tijd. Ik zal nooit meer een sigaret opsteken. (Aanraken kan ik niet zeggen. Ik draai er af en toe nog een voor mijn moeder).

  Om goed van het roken af te komen, zou er een ander vorm van ontspanning moeten zijn. We moeten eens ons best gaan doen iets te bedenken.

  #81997 Reageer
  Dolores
  Deelnemer

  Je bent nog jong Job-Pieter. Zeg nooit nooit! Ik hoop het voor je.

  #81999 Reageer
  Job Pieter Tent
  Gast

  Dat is waar. Maar ik heb intussen ook voor een paar rotsituaties gestaan, maar geen enkele keer het idee gehad van; nu moet ik een peuk. Ik denk dat het ook komt doordat ik heel veel in de omgeving van rokers ben. En volgens mij ben ik tegenwoordig allergisch voor rook. Ik heb iedere keer als ik door een walm loop een verstopte neus…. wel grappig

  #82053 Reageer
  Melanie
  Deelnemer

  Komende maandag is het voor mij zover. Ik heb met mezelf afgesproken na de zomer te gaan stoppen en aangezien maandag de herfst zn intrede doet moet ik eraan geloven. Ik ben met alledrie mijn zwangerschappen gestopt en daarna helaas weer begonnen. Stress en problemen zijn natuurlijk een zwak excuus om weer te beginnen maar in de praktijk gaat het vaak wel zo. Ik denk wel als ik voor mezelf spreek een roker altijd een roker blijft en dat je toch moet uitkijken om niet weer opnieuw te beginnen. Dus mensen met tips: heel graag ik kan ze goed gebruiken! Heeft iemand ervaring met nicotinepleisters ?

  #82054 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Hé Melanie, ga je stoppen? Goed van jou zeg!

  #82056 Reageer
  Job Pieter Tent
  Gast

  Melanie schrijft:
  [quote]Heeft iemand ervaring met nicotinepleisters ?[/quote]

  Nicotine pleisters heeft eigenlijk geen zin. Van je nicotine verslaving ben je in 24-48 uur af. Het gaat puur om de mentale verslaving.
  Men die met nicotine pleisters kan stoppen ondergaat het placebo effect. Door opeens te stoppen veranderd je lichaam natuurlijk wel, die is de nicotine gewend. Het zal dus wel leiden tot neveneffecten. Door met pleisters het gif (nicotine) af te bouwen zal je minder last krijgen van deze effecten.

  heel veel succes met je goede voornemen!!

  #82057 Reageer
  Melanie
  Deelnemer

  Ja nou ik ga in ieder geval een serieuze poging doen…… Niks voor jou ? Kunnen we elkaar steunen het schijnt dat collectief stoppen goed werkt…..:P

  #82058 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Samen stoppen is altijd leuker. Der Weg zu zweit ist halb so weit….

  #82064 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  Ik wil even alle stoppers heel veel succes wensen. :kiss:

  Je zult merken dat je in situaties terecht gaat komen, waar je eerst gewend was te roken. Dan is het effe moeilijk om vol te houden. Het enige wat je dan kan doen is diep ademhalen en denken aan de prettige consequenties van het stoppen met roken: Meer lucht, prettigere adem, niet meer hoesten, betere conditie, geld overhouden enz…..

  Het stress-gevoel waar rokers het altijd over hebben, gaat ook over. Niet- of ex-rokers hebben die stress van het ‘niet meer roken’, na een tijdje helemaal niet meer. Stress is iets wat rokers hebben als ze even niet kunnen roken. Zij denken dat roken helpt tegen stress, terwijl het dus eigenlijk andersom is: roken, of…..even niet kunnen roken, leidt tot stress.

  Dus, kom op, hou vol, ga ervoor!! B)

  #82066 Reageer
  Anoniem
  Inactief

  ik ben zo’n 27 jaar geleden gestopt met roken, we waren bij vrienden op bezoek en ik maakte mijn sigaret uit met de woorden: en dit was de laatste!
  Geen problemen gehad daarna, geen ontwenningsverschijnselen, zelfs minder snel een katerig gevoel na een avondje stappen, maar toch, heel af en toe…b.v. na een gezellig etentje bekruipt je nog wel eens het gevoel van: nu even lekker een sigaretje, gelukkig is dat een momentopname en trekt het ook weer snel weg, maar de zin in verdwijnt nooit helemaal!

  #82068 Reageer
  Tolletje
  Deelnemer

  Ik moet ook bekennen, dat ik ooit gerookt heb. In de ogen van stevige rokers viel het allemaal nog wel mee, maar toch….. die sigeret, als ik net uit bed was, was voor mij een laxeermiddeltje.
  18 jaar geleden, tijdens een flinke verkoudheid met veel hoesten, was ik al terug naar een paar sigaretten gegaan en bedacht eigenlijk toen, als het van die paar sigeretten moet komen, moet het ook zonder kunnen. En ik ben meteen gestopt. Ik heb nog een jaar lang sigaretten in huis gehad, maar nooit meer aan geraakt.
  Een heel enkele keer denk ik wel eens, in een moeilijke periode, en nu een sigaret, maar dan denk ik, hoe lekker het in huis ruikt, zonder die sigaretten stank……!
  Ik ben dus niet ven plan nooit meer te bezwijken.

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
Reageer op: Stoppen met roken
Je informatie: