default-header

Stijgende vraag naar kaliumzout

Home Forums Bloeddruk Stijgende vraag naar kaliumzout

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #78803 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Stijgende vraag kaliumzout voor levensmiddelen

  Zoutreductie leeft volop in de voedingsmiddelenindustrie. Veel bedrijven werken hard aan zoutvermindering in hun producten. Een goede vervanger voor keukenzout (natriumchloride) is kaliumzout (kaliumchloride). De vraag hiernaar vanuit de industrie stijgt.

  De inname van te veel natrium verhoogt de bloeddruk, kalium heeft dit effect niet. Volgens onderzoek van Wageningen Universiteit zorgt een dieet met meer kalium en minder natrium voor een verlaagde bloeddruk.

  Groeiende vraag
  Het Duitse K+S Kali, een van de grootste producenten van kaliumzout, bespeurt de laatste drie jaar een jaarlijkse stijging in de vraag van zo’n 30% in de Benelux. Uit concurrentieoverwegingen wil het bedrijf niets zeggen over concrete aantallen. Kali wil wel kwijt dat het aantal bedrijven dat kaliumzout afneemt in drie jaar van tien naar vijftien is gestegen.

  Kali maakt al tien jaar kaliumzout voor menselijke consumptie, maar pas de laatste drie jaar trekt de vraag in de lage landen sterk aan. Volgens directeur Kali Benelux Achim Schnitzler komt dit door de toenemende aandacht van de industrie voor zoutreductie. Het meeste kaliumzout wordt gebruikt voor het vervaardigen van kunstmest.

  Hoge prijs
  Kaliumzout heeft dezelfde korrelgrootte als keukenzout, is makkelijk te verwerken en is beter voor de gezondheid. Een nadeel is de relatief hoge prijs ten opzichte van natriumchloride. Schnitzler kan geen exacte prijs geven, maar zegt dat het ver boven de prijs van kaliumzout voor landbouwtoepassingen (€600 per ton) ligt.

  Kaliumzout kan keukenzout in een product maar tot maximaal 30% vervangen omdat het anders ten koste gaat van de smaak. Het toevoegen van magnesiumzout zou uitkomst bieden om deze op peil te houden.

  Daar waar de productie van kaliumzout voor kunstmest door een afnemende vraag is teruggeschroefd opent Kali in augustus 2009 een kaliumzoutfabriek voor voedingstoepassingen. Dit kaliumzout krijgt een hoge mate van puurheid om aan de strenge voedselveiligheidseisen te voldoen. De fabriek komt te staan in het Duitse Zielitz.

  Bron: 20-11-2008:
  http://www.vmt.nl/index.php?page=nieuwsartikel&id=4709

  ———————————————————————————–

  MBT “toevoegen van magnesiumzout” : Meer magnesium in het voedsel ….. dat zou mooi zijn B) (magnesium gebrek geeft ook een hogere bloeddruk en velen hebben een gebrek al: en als de nieren normaal werken kun je er niet gemakkelijk te veel van krijgen 🙂 .).

  MBT meer kaliumzout in het eten ipv natriumzout: Mensen met ACE remmers moeten waarschijnlijk nog beter op hun voeding gaan letten??
  Nadeel van medicijnen is vaak dat je diverse gezonde dingen niet meer mag eten :ohmy:
  (bij ACE remmers bv geen kaliumrijke abrikozen en dergelijke (?) en ook geen kaliumzout gebruiken, bij statinen mag je geen gezonde sappen meer zoals grapefruit/sap en… de supergezonde (ook voor hart en vaten) granaatappelsap. En bij coumarine mag je geen dingen meer eten die rijk zijn aan vitamine K. (wat in veel groenten zit) ………………..

  Lisa

  #83016 Reageer
  Job Pieter Tent
  Gast

  Ik heb het al vaker in meerdere fora aangekaart.
  Keukenzout vervangen door “gezonder” zout is vrij makkelijk. Het bekendste voorbeeld in mijn ogen is JOZO bewust. Ik gebruik dit zout al een tijd i.p.v. normaal keukenzout. Er zit slechts een beetje smaakverschil in, maar het is niet storend. Er zijn natuurlijk ook andere varianten, ook goedkopere!
  Wijzelf kunnen de reguliere basisproducten niet aanpassen, maar door bij jezelf te beginnen maak je al een goede start 🙂

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Stijgende vraag naar kaliumzout
Je informatie: