default-header

Stamcellen bij etalagebenen

Home Forums Stamcelbehandeling Stamcellen bij etalagebenen

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #78866 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Stamceltransplantatie opent perspectieven voor ischemiebehandeling

  Hoogleraar Catherine Verfaillie

  Een transplantatie met stamcellen van het MAP-type (multipotente adulte progenitorcellen) die de Leuvense hoogleraar Catherine Verfaillie enkele jaren terug ontdekte kan mogelijk een oplossing bieden voor mensen die lijden aan ischemie in de benen.
  Dat blijkt uit een studie door wetenschappers van de universiteiten van Leuven, Minnesota en Navarra. De resultaten werden online gepubliceerd in The Journal of Clinical Investigation.

  Etalagebenen
  Ischemie betekent dat er onvoldoende aanvoer van bloed is waardoor er zuurstoftekort optreedt. De benen doen hierdoor zoveel pijn dat lopen moeilijk of onmogelijk wordt. Men spreekt van etalage- of rokersbenen. Het spierweefsel sterft af en in het ergste geval moet het been geamputeerd worden. Een echte behandeling is er momenteel niet.

  Overbruggingen plaatsen of aders wijder maken met een ballonnetje is riskant en vaak ook slechts een tijdelijke oplossing die de echte kwaal niet verhelpt.

  Sinds een tijd richtten de onderzoekers zich op methodes waarmee ze het bloedvatennetwerk kunnen uitbreiden teneinde de zuurstofaanvoer te verbeteren. Een van de methodes is het gebruik van cellen. Om tot een efficiënte en duurzame behandeling te komen moet echter niet alleen de bloedtoevoer, maar ook het afgestorven spierweefsel hersteld worden. Diverse soorten cellen – beenmerg- en navelstrengcellen – bleken het probleem echter slechts voor een deel op te lossen.

  Aangroei bloedtoevoer en nieuw spierweefsel
  Aernout Luttun (Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie, KUL), Catherine Verfaillie (Leuvens Stamcelinstituut) en andere onderzoekers toonden aan dat MAP-cellen in tegenstelling tot andere beenmergcellen in staat zijn om zowel de bloedtoevoer te herstellen als de aangroei van nieuw spierweefsel te stimuleren. De techniek werd met menselijke én dierlijke MAP-cellen met succes getest bij muizen.

  Na een cellentransplantatie gingen de diertjes – zowel bij lichte als ernstige vorm van ischemie – beter lopen en zwemmen doordat doorbloeding en spierweefsel toenamen.

  Verfaillie ontdekte de MAP-cellen enkele jaren terug in het beenmerg. Dit type van volwassen stamcellen is weliswaar minder flexibel dan stamcellen uit embryo’s die nog kunnen uitgroeien tot meer dan 200 soorten cellen in ons lichaam, maar toch veel meer dan de volwassen stamcellen die slechts tot een beperkt aantal types kunnen uitgroeien. Na kritiek op haar onderzoek stelde het wetenschappelijk tijdschrift Nature in juni dat de resultaten over de grote potentie van deze cellen overeind bleven. (belga/mvdb)

  Bron:
  http://www.demorgen.be
  04/01/08

  #83446 Reageer
  Lisa
  Deelnemer

  In het blad Cicero van het LUMC (5 maart 2004) staat een artikel over inspuiting van stamcellen in etalagebenen. De inspuiting kan een beenamputatie voorkomen:

  Titel:
  Miraculeuze beengenezingen

  Etalagebenen (claudicatio intermittens):
  Een typische ouderdomskwaal: het etalagebeen. De patiënt
  loopt een stukje en moet dan weer even blijven staan tot de
  pijnlijke kramp gezakt is. Te weinig zuurstof in de spieren,
  meestal veroorzaakt door aderverkalking. Soms wordt de
  bloedtoevoer zó slecht dat weefsels in het been afsterven.
  En de pijn zó hevig dat amputatie een verlossing is. Of is
  het been misschien toch nog te redden?

  door JAN HEIN VAN DIERENDONCK

  Zie:
  http://www.lumc.nl/rep/0000/att/13472/13618/2004nr03.pdf

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Stamcellen bij etalagebenen
Je informatie: