default-header

Qigong: meditatief bewegen

Home Forums Beweging Qigong: meditatief bewegen

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #78916 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Qigong is Chinese Yoga.
  De overeenkomst is dat je bewegingen uitvoert met de aandacht geheel bij het eigen lijf, net zoals bij Yoga. Mindfulness bij bewegen. Meditatief bewegen.
  Het verschil is dat bij Yoga houdingen ingenomen worden en in dezelfde houding blijf je een tijd, terwijl bij Qigong de meeste bwegingen een doorgaand karakter hebben.

  Qigong is de basis van alle martial arts, en helpt met het ontwikkelen van stabiliteit, rust en focus. De geest leeg en ontvankelijk, het lichaam ontspannen en beweeglijk en de attentie open en wijd.

  http://www.iocob.nl/Qigong.html

  ———————————————————————————————————————-
  Ook op IOCOB.nl te lezen: Qigong, tai chi en diabetes

  Onderzoekers van de universiteit van Queensland, Australie, hebben gekeken naar het effect van 3 sessies Qigong of Tai Chi per week, de sessies duurden 1.5 uur. Diverse indicatoren voor het zogenaamde metabole syndroom, een soort voor-suikerziekte, reageerden goed op de sessies. Er was o.a. een afname in de BMI, de omtrek van het middel, het HbA1C, insuline resistentie en bloeddruk.

  [knip]

  Kortom, de moeite waard om in meer detail te kijken naar deze oosterse bewegingskunsten!
  Andere onderzoeksgroepen lieten soortgelijke resultaten zien.
  Maar als de intensiteit van het oefenen lager is dan in de eerste studie die we hier bespraken, werkt het waarschijnlijk minder. Je moet er dus echt voor gaan!

  #83684 Reageer
  Lisa
  Deelnemer

  http://www.iocob.nl/qigong/hart-en-hartmeridiaan-qigong.html

  Video met Qigong oefening op IOCOB:

  Qigong is een algemene bewegingsmeditatie, of mindfulness in beweging. Er zijn enorm veel vormen, en die ontwikkelen zich nog steeds.
  Hier een combinatie van 2 oefeningen om het zogenaamde hartopeningspunt welke ligt op de meridiaan die voor over buik en borst loopt, in de middellijn, de Ren Mai (RM) meridiaan met qigng van de hartmeridiaan.
  Eerst een serie simpele bewegingen om de hartmeridiaan te activeren, en dan volgt een bewegingspatroon om het hartopeningspunt te balanceren en voor de RM. De bewegingen langzaam uitvoeren, op de ademhaling

  #83685 Reageer
  Lisa
  Deelnemer

  Qigong en Tai Chi positief bij hartfalen

  Een studiegroep van de afdeling cardiologie van een Engels ziekenhuis onderzochten de waarde van qigong en Tai Chi, twee Chinese bewegingsmeditaties, bij patienten met symptomen van hartfalen.

  Iets meer dan 50 patienten werden gerandomiseerd over een cyclus van 12 weken bewegingsmeditatie of de standaard behandeling alleen. Qigong en Tai Chi hielpen meetbaar.

  De bijdrage van Tai Chi en Qigong was dat de symptomen van hartfalen, zoals gemeten op een bepaalde schaal (de Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire en de SCL-90-R) duidelijk verbeterden.
  Dit betekende een betere stemming en een betere levenskwaliteit dan de andere patienten.[1]

  Deze studie bevestigt eerder onderzoek, waarbij Chinese bewegingsmeditatie een positief effectr had bij hartfalen. [2]
  In 2007 werd in een zelfde groep hartpatienten ook positieve effecten gevonden van Tai Chi op de kwaliteit ven de slaap. [3].
  Andere positieve effecten werden ook vernomen. Zo werd eerder gevonden dat Tai Chi een positief effect had bij het voorkomen van vallen bij bejaarden. [4]

  Al deze positieve effecten kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven van verschillende patientengroepen, en aan de preventie van bijvoorbeeld vallen, en de reductie van kosten binnen de gezondheidszorg. Tai Chi en Qigong zijn het waard om binnen de Westerse geneeskunde vaker ingezet te worden.

  http://www.iocob.nl/qigong/hartfalen-ondersteunen-met-qigong-en-tai-chi.html

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Qigong: meditatief bewegen
Mijn informatie: