default-header

Q10 suppletie verbetert endotheelfunctie

Home Forums Hart- en vaatziekten Q10 suppletie verbetert endotheelfunctie

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78838 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Suppletie coënzym Q10 gunstig bij coronaire vaatziekten

  2007 – Suppletie met coënzym Q10 (CoQ10) heeft een gunstig effect op de endotheelfunctie en de activiteit van extracellulair superoxide dismutase (ecSOD) bij patiënten met coronaire vaatziekten.

  Dit bleek uit een studie waaraan 33 patiënten met een coronaire vaatziekte en een gemiddelde leeftijd van 55 jaar deelnamen.

  Ze kregen gedurende 1 maand in twee willekeurige groepen verdeeld dagelijks 300 mg CoQ10 of een placebo.
  Aan het einde van de onderzoeksperiode lieten de met CoQ10-gesuppleerde patiënten significant verbeteringen zien in de ecSOD-activiteit, de endotheelafhankelijke ontspanning van de bloedvaten, het maximale O2-verbruik en de O2-pols bij piekinspanning vergeleken met de placebogroep.

  Vooral de met CoQ10 verband houdende verbeteringen bij patiënten die aan het begin van de onderzoeksperiode een lage activiteit van endotheelgebonden ecSOD vertoonden waren opmerkelijk.

  De verbeterde endotheelafhankelijke ontspanning van de bloedvaten en activiteit van ecSOD houden mogelijk verband met het vermogen van CoQ10 om de oxidatie van stikstofoxide tegen te gaan.

  De stijging van het maximale O2-verbruik en de O2-pols zijn waarschijnlijk het gevolg van het bioenergetische effect van CoQ10. Het gestegen maximale O2-verbruik kan echter ook verband houden met de tevens geobserveerde verbeterde perifere endotheelfunctie.

  Bron: (ortho.nl)

  Tiano L, Belardinelli R, Carnevali P, Principi F, Seddaiu G, Littarru GP. Effect of coenzyme Q10 administration on endothelial function and extracellular superoxide dismutase in patients with ischaemic heart disease: a double-blind, randomized controlled study. Eur Heart J 2007; 28:2249-55
  —————————————————————————————————————–

  Endotheel = de binnenbekleding van bloedvaten,.
  Bij een endotheel-dysfunctie kunnen de bloedvaten niet goed ontspannen/verwijden.
  De dysfunctie kan oa een oorzaak zijn van vaatspasmen.

  SOD: = superoxide dismutase, een belangrijk anti-oxidant enzym.

  Stikstofoxide (NO) is een stof die de bloedvaten helpt ontspannen/verwijden.

  Superoxide is een stof die zelf al giftig/schadelijk is, maar het vormt samen met stikstofoxide (NO) de nog meer giftige oxidant peroxinitriet. Q10 kan dit helpen voorkomen.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Q10 suppletie verbetert endotheelfunctie
Je informatie: