default-header

Pijnstillers verdubbelen risico op hartinfarct

Home Forums Medicijnen Pijnstillers verdubbelen risico op hartinfarct

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #78867 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Bepaalde pijnstillers uit de vrije verkoop kunnen het risico op hartinfarcten verdubbelen.

  Dat alarmerende resultaat blijkt uit de analyse van de medische dossiers van meer dan een miljoen Denen tussen 1997 en 2005 door hartspecialisten in Kopenhagen.

  Daaruit blijkt dat het risico op hartinfarcten bijna 100 procent steeg bij gezonde mensen na het nemen van de pijnstiller Diclofenac.

  Uit een artikel van dokter Christian Torp-Pedersen in vaktijdschrift ‘Clinical Pharmacology & Therapeutics’ blijkt dat een vijfde van de Denen dit medicijn gebruikt tegen allerhande kwaaltjes.

  “Gezonde mensen”
  “Een immens groot percentage van de bevolking neemt dit geneesmiddel. En het zijn gezonde mensen die daardoor het risico op een hartinfarct verdubbelen”, aldus Torp-Pederson, de Kopenhaagse cardioloog die het onderzoek leidde.
  De Deense dienst voor Gezondheidstoezicht verklaarde dat ze de resultaten van het onderzoek “zeer ernstig” neemt.

  Ook Ibuprofen
  Ook in eerdere onderzoeken in andere landen werd een vergroot risico op infarcten door zogeheten niet-steroïdale anti-inflammatoire farmaca (NSAID) vastgesteld.

  Bij de NSAID behoren naast Diclofenac onder andere het vaak gebruikte Ibuprofen en Coxibe, dat al eerder onder discussie stond. Het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co had het vroegere kassucces Vioxx (Refocoxib) meer dan 18 maanden geleden van de markt gehaald wegens een verdubbeling van het aantal hartaanvallen en beroertes bij de inname. (dpa/svm)
  24/11/08

  Bron: http://www.HLN.be

  #83583 Reageer
  Lisa
  Deelnemer

  [quote]Het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co had het vroegere kassucces Vioxx (Refocoxib) meer dan 18 maanden geleden van de markt gehaald wegens een verdubbeling van het aantal hartaanvallen en beroertes bij de inname. (dpa/svm)
  [/quote]

  Toevoeging:
  http://www.medinews.be
  berichtte het volgende over pijnstillers zoals Vioxx:.

  Populaire pijnstillers zijn academisch bedrog

  De uitvinder van onder meer Celebrex heeft minstens 21 wetenschappelijke studies vervalst. Wereldwijd hebben miljoenen mensen pillen als Vioxx, Bextra en Celebrex geslikt op aanraden van de Amerikaanse anesthesist Scott Reuben (50). Hij was jarenlang de goeroe van deze generatie pillen, maar nu is hij ‘de medische evenknie van Wall Street-oplichter Bernie Madoff’, zoals het vakblad Scientific American hem omschrijft.

  Reuben is professor anesthesie aan de Baystatekliniek in Springfield (Massachusetts). Twaalf jaar geleden begon hij een nieuwe generatie pijnstillers te promoten: de zogenaamde Cox2-remmers. Dat zijn pijn- en ontstekingsremmers die niet verslavend zijn, zoals morfine en daarvan afgeleide middelen, en ook minder maagklachten opleveren dan de vroegere Cox1-remmers. Veel reuma- en artritislijders zijn afhankelijk van deze pillen, net als mensen die een nieuwe heup ingeplant kregen.

  Geneesmiddelen op basis van Cox2-producten -zoals Vioxx (Merck), Bextra (Pfizer) en Celebrex (Pfizer)- werden in korte tijd razend populair, ook in ons land. Hun succes kwam er mede op basis van de wetenschappelijke studies van professor Reuben.

  Vijf jaar geleden werden Vioxx en Bextra evenwel plots uit de markt gehaald, omdat bleek dat ze zware hartaandoeningen veroorzaakten. Reuben bleef daarna Celebrex aanprijzen, hoewel anderen ook bij dit middel waarschuwden voor hartproblemen.

  Reuben zette zijn stroom studies kracht bij door vooraanstaande chirurgen als co-auteur te vermelden. Een van hen, Evan Ekman uit South Carolina, ontdekte per toeval dat Reuben zijn handtekening vervalst had en gebruikt in een nepstudie.
  Maar de prof viel pas onlangs echt door de mand, toen zijn ziekenhuis bij een routineonderzoek ontdekte dat hij nooit academische toestemming had gevraagd voor minstens twee van zijn zogezegde onderzoeken.

  Reuben bleek zijn studies buiten medeweten van het ziekenhuis te financieren met geld van farmagigant Pfizer, waar hij op de lijst van duurbetaalde sprekers stond.
  Reuben kreeg minstens vijf beurzen van Pfizer, goed voor honderdduizenden dollars.

  Hij heeft inmiddels bekend dat hij 21 van zijn zogezegd baanbrekende studies geheel of grotendeels vervalste en dat hij daar ‘spijt’ van heeft.

  Steven Shafer, hoofdredacteur van Anesthesia & Analgesia, geeft toe dat hij eerder onraad had moeten ruiken, omdat Reuben zonder uitzondering positieve resultaten rapporteerde over de producten die hij onderzocht.
  23/03/2009

  #85631 Reageer
  Patrice
  Gast

  Ik kan me inderdaad de presentatie nog herinneren van Vioxx. Het werd als tovermiddel bij rheuma aan deze patiëntengroep ineens massaal uitgeschreven.
  Tot het van de markt werd gehaald, vrij abrupt en heel veel ongeruste mensen belden naar de poli.
  De meesten werden terug gezet op Diclofenac. Ook al zo’n lekkertje.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Pijnstillers verdubbelen risico op hartinfarct
Je informatie: