default-header

Omega 3-vetzuren voor gezonde bloedvaten

Home Forums Voeding Omega 3-vetzuren voor gezonde bloedvaten

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78863 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Omega 3-vetzuren voor gezonde bloedvaten

  2008 – Wanneer de concentratie omega 3-vetzuren in het het bloed hoog is door het eten van vis, dan is het risico van atherosclerose verlaagd.

  Dat blijkt uit een studie van de University of Pittsburgh in de VS.

  Aan het onderzoek namen 281 Japanse mannen geboren en woonachtig in Japan en 306 blanke en 281 Japanse mannen geboren en woonachtig in de VS deel.
  Zij waren allen tussen de 40 en 49 jaar oud.

  Atherosclerose bleek bij de mannen in Japan het minst voor te komen. Daarnaast werd bij hen een tweemaal zo hoge bloedwaarde voor omega 3-vetzuren uit vis gevonden vergeleken met beide groepen mannen in de VS.

  Hierbij hield een hogere omega 3-vetzurenspiegel, onafhankelijk van de traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten, significant verband met minder aderverkalking.

  Bij de Japanners in Amerika kwam atherosclerose in vergelijkbare mate voor als bij de blanke Amerikanen. De verschillen tussen de groepen vielen weg als voor de omega 3-vetzurenspiegels werd gecorrigeerd.

  Dit wijst volgens de onderzoekers op een onafhankelijk beschermend effect van een hoge bloedspiegel voor omega 3-vetzuren uit vis op de ontwikkeling van atherosclerose.

  Bron: (www.ortho.nl)
  Sekikawa A, Curb JD, [..], Kuller LH; ERA JUMP (Electron-Beam Tomography, Risk Factor Assessment Among Japanese and U.S. Men in the Post-World War II Birth Cohort) Study Group. Marine-derived n-3 fatty acids and atherosclerosis in Japanese, Japanese-American, and white men: a cross-sectional study. J Am Coll Cardiol 2008; 52(6):417-24

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Omega 3-vetzuren voor gezonde bloedvaten
Je informatie: