default-header

Met omega 3-vetzuren minder hartritmestoornissen

Home Forums Ritmestoornissen Met omega 3-vetzuren minder hartritmestoornissen

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #78998 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Bron: http://www.ortho.nl

  2009 –
  Een hogere inname van omega 3-vetzuren vermindert mogelijk het risico van ventriculaire hartritmestoornissen.

  Dat blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie waaraan 260 hartinfarctpatiënten deelnamen.
  Patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt lopen een verhoogd risico van ventriculaire hartrimestoornissen.

  Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon. Daarnaast werd, aan de hand van een 24-uurs electrocardiogram (ECG),informatie verkregen over de mate waarin ventriculaire ectopie optrad.

  Normaal gesproken wordt het hartritme centraal aangestuurd vanuit de sinusknoop. De prikkels die in de sinusknoop ontstaan, worden over het hart verspreid via speciaal geleidingsweefsel. Dit zorgt voor een regelmatig hartritme.

  Ventriculaire ectopie duidt er echter op dat prikkeling vanuit een plek in de hartkamers zelf komt, buiten de gebruikelijke plaats, de sinusknoop. Dit leidt tot onregelmatige vroegtijdige hartslagen ofwel ventriculaire extrasystolen. In aansluiting op een hartinfarct houdt het frequent optreden van ventriculaire extrasystolen verband met een verhoogd overlijdensrisico.

  Uit de met het onderzoek verkregen gegevens bleek dat een hogere inname van alle typen omega 3-vetzuren verband hield met minder ventriculaire ectopische prikkelvorming. Het ging om de vetzuren uit vis, zoals eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en docosapentaeenzuur (DPA) en om het alfalinoleenzuur (ALA) dat vooral in walnoten en lijnzaad voorkomt.

  Bron:

  Smith PJ, Blumenthal JA, [..], Watkins LL. Association between n-3 fatty acid consumption and ventricular ectopy after myocardial infarction. Am J Clin Nutr 2009; 89(5):1315-20

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
Reageer op: Met omega 3-vetzuren minder hartritmestoornissen
Je informatie: