default-header

Medicinale Honing

Home Forums Voeding Medicinale Honing

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #79299 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Wetenswaardigheden over Honing (nav een bericht over honing in het hartgenoten-nieuws)

  http://www.klassiek-homeopaat.info/Artikelen/artikel-129.htm

  Alhoewel honing nu niet direct te maken heeft met klassieke homeopathie zal ik toch enige aandacht hieraan besteden. Op zich is honing een van de oudste geneesmiddelen ter wereld. Al duizenden jaren wordt het gebruikt.

  Uiteindelijk werd honing afgedaan als een natuurlijk zoetmiddel. De laatste jaren echter wordt er weer onderzoek verricht naar honing en welke honingsoorten van toepassing kunnen zijn bij welke kwalen.
  Al jaren verricht Dr. Theo Postmes (bioloog en biochemicus en voormalig staflid van de vakgroep Interne Geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum in Maastricht) onderzoek naar de toepassing en werking van honing.

  Zijn studie op het effect van honing op brandwonden werd onder andere gefinancierd door het Brandwonden Research Instituut Beverwijk.

  Volgens Postmes laat een aantal studies zien dat wonden sneller genezen met honing dan met welk ander geneesmiddel ook. Dit geldt volgens hem voor alle soorten wonden.

  Hij schreef hier een boekje over “Honing en brandwonden”. Wat voor hem van belang is, is dat honing in staat is te zorgen voor schone wonden ook wanneer men door onhygiënische omstandigheden smerige, stinkende en etterige wonden ontwikkelt.

  Dierproeven en klinisch onderzoek laten zien dat honing op brandwonden deze sneller laat genezen dan het veelal gebruikte flammazine (zilver-sulfadiazine). Onderzoek laat zien dat brandwonden behandeld met honing binnen 7 dagen voor 91% bacterievrij zijn, tegenover 7% van de met flammazine behandelde brandwonden. Na 2 weken schijnt 87% van de wonden te zijn genezen, tegenover 10% van de met flammazine behandelde wonden.

  Volgens Postmes komt dat doordat honing water aantrekt. Honing onttrekt het wondvocht aan de wond en daarmee ook de bacteriën dan wel gifstoffen. Door zeer regelmatig honing op een wond aan te brengen blijft vocht zich van binnen naar buiten bewegen. Daarbij komt nog dat honing een zelf steriliserende werking heeft waardoor bacteriën en schimmels niet kunnen overleven.

  Als honing verdund raakt bv. door wondvocht zet het enzym glucose-oxidase (een enzym uit de voedselsapklier van de bij) glucose om in gluconzuur en waterstofperoxide, hetgeen de bacteriën doodt. Om er voor te zorgen dat honing deze zelfsteriliserende werking behoudt, moet de honing in het donker bewaard worden bij een temperatuur die niet hoger is dan maximaal 5 graden Celsius.

  Een andere werking is stimulatie van epitheelvorming (dus de bovenste laag van de cellen van de huid) van wondranden.

  Postmes vergeleek de werking van 4 soorten honing Linde, -fruit, -klaverlinde, – en acaciahoning. In tests bleek dat lindehoning het hoogste gehalte aan waterstofperoxide heeft dus de beste antibacteriële werking heeft. Gevolgd door Acacia, fruit en klaverlinde.

  De beste honing is koud-geslingerde eco-honing. Het is immers een vereiste dat de honing pesticide vrij is.

  Er zijn verschillende soorten honing zo ook honing van de manuka-plant. (de bezemtheestruik)
  Dr.P.Molan, universitair hoofddocent van de Honey Research Unit van het Biological Science Department verricht al meer dan 20 jaar onderzoek naar honing. Laboratorium testen hebben uitgewezen dat het merendeel van de ongepasteuriseerde honingsoorten beschermt tegen de staphylococcus aureus bacterie. Nadat prof. Molan de waterstofperoxide onttrokken had aan diverse soorten honing ontdekte hij dat alleen nog de honing van Manuka en van slangekruid een antibacteriële werking hadden. Waarschijnlijk berust de antibacteriële werking van manuka honing niet alleen op waterstofperoxide maar is ook gerelateerd aan andere nog onbekende fytochemische eigenschappen.

  Honing bestrijdt tevens de helicobacter pylori bacterie. Een bacterie die gezien wordt als de veroorzaker van het ontstaan van maagzweren. Vooral Manuka honing schijnt hiertegen effectief te zijn.

  Mocht u naar aanleiding van dit artikel honing willen gebruiken dan kunt u het best gebruik maken van ruwe onbewerkte eco honing aldus prof Molan.

  #85921 Reageer
  Job Pieter Tent
  Gast

  Bedankt voor je aanvulling Lisa.
  Heel erg interessant trouwens….

  Ik ben in mijn avonduren een beetje een bouwvakker zal ik maar zeggen… Job de bouwer….

  Maar dat betekent dat ik met enige regelmaat een snee, kras, wond…… enz heb..

  Dus tijd om honing te kopen 😛

  #85922 Reageer
  Lisa
  Gast

  Job Pieter Tent schrijft:
  [quote]Bedankt voor je aanvulling Lisa.
  Heel erg interessant trouwens…. [/quote]

  Graag gedaan Job … 🙂 .

  [quote]Ik ben in mijn avonduren een beetje een bouwvakker zal ik maar zeggen… Job de bouwer….
  Maar dat betekent dat ik met enige regelmaat een snee, kras, wond…… enz heb

  Dus tijd om honing te kopen :P[/quote]

  Jah Job de bouwer :laugh: …. en/of werkhandschoenen aan doen???? 😉

  Laat je hier later eens horen hoe de honing”zalf” bevalt?

  Groetjes,
  Lisa

  #85923 Reageer
  Job Pieter Tent
  Gast

  Handschoenen werken niet fijn 😛 hahah.

  Maar ik ga het zeker laten weten.
  Ik ben intussen alweer drie of vier weken geleden van de trap gevlogen en die wond die ik er aan het overgehouden zit nu pas echt dicht… Dus als ik iets vergelijkbaars krijg, wat vast weer gaat gebeuren, dan vertel ik het gelijk 😛

  Groetjes, Job

  #85924 Reageer
  Lisa
  Gast

  Job Pieter Tent schrijft:
  [quote]
  Ik ben intussen alweer drie of vier weken geleden van de trap gevlogen en die wond die ik er aan het overgehouden zit nu pas echt dicht… Dus als ik iets vergelijkbaars krijg, wat vast weer gaat gebeuren, dan vertel ik het gelijk 😛

  Groetjes, Job[/quote]

  Oei, hopelijk vlieg je toch niet weer van de trap :ohmy: ….. doe je een beetje voorzichtig voortaan?
  We kunnen je hier niet missen hoor :cheer:

  Groetjes,
  Lisa

  #85925 Reageer
  Job Pieter Tent
  Gast

  Haha.
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik tegenwoordig iets voorzichtiger ben geworden met traplopen.
  Een deel van mn rug was goed geschaafd, een stuk uit m’n hand en m’n schouder in de kreukels. Waarschijnlijk een klein scheurtje in het blad. Maar de pijn viel mee hoor.

  hahaha :side:

  #85927 Reageer
  Lisa
  Deelnemer

  Nog een artikel met nadere info over honing (bij IOCOB stond deze).

  Honing op wonden:

  http://www.iocob.nl/natuurgeneeswijze/honing-op-wonden.html

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Medicinale Honing
Je informatie: