default-header

MCD

Home Forums Even voorstellen MCD

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #80690 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder
  Hallo allemaal,
   
  Voor ik rond ga kijken op het forum ga ik mij eerst even voorstellen. Al heel wat jaren kampte ik met te hoge bloeddruk en ondanks mijn verhaal bij de huisarts dat er in mijn naaste familie veel ernstige hart- en vaatziekten voorkomen wilde hij geen doorverwijzing regelen. Het zou de overgang en stress zijn. Heel wat jaren heb ik gedacht dat mijn klachten tussen de oren zaten. In september eindelijk een verwijzing voor de cardioloog die gespecialiseerd is in vrouwenproblematiek. Zij pakte goed door en ik heb bijna alle onderzoeken gehad. Er blijkt één vernauwing in de kransslagader te zitten maar die is goed doorgankelijk. Bij deze FFR meting trad een complicatie op, er is een gaatje in de slagader geprikt en dat veroorzaakte een vals aneurysma. Dat werd kerst in het ziekenhuis vieren. Nu heb ik veel vragen, vooral, wat mag ik wel, wat mag ik niet. Risicofactoren heb ik behalve de erfelijkheid niet. Goede bloedwaarden, ik rook niet, drink heel af en toe en ik beweeg genoeg. Overgewicht heb ik niet. 
  Het is moeilijk om te accepteren, ik heb lichamelijke klachten maar mijn hoofd wil nog zo veel.
  Ik woon in het Noorden van het land, ben 55 jaar en getrouwd, moeder en oma. Ik werk als ZZP'er in het onderwijs. Hopelijk kunnen we elkaar helpen met onze ervaring.
  #93696 Reageer
  myra
  Deelnemer

  Hoi Femke,

  Heb je dan de diagnose MCD gekregen? In Nijmegen?

  Er is een site: leven met pijn op de borst,gaat over MCD

  Als je pijn op de borst krijgt door inspanningen dan moet je je wat aanpassen, bijv. energie verdelen over de dag,belangrijk is dat je wel blijft bewegen,maar binnen je grenzen,ja erg lastig allemaal

  Heb je ook medicijnen gekregen?

  #93697 Reageer
  Hartgenoten
  Gast

  Hallo Femke,

   

  Het is altijdheftig om te horen te krijgen dat je iets aan je hart hebt. Helaas is het inderdaad zo dat nog veel artsen klachten van vrouwen toeschrijven aan de overgang, waardoor vaker aandoeningen niet of te laat worden opgemerkt.

  De aandoening die jij hebt komt vooral voor bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar en heeft waarschijnlijk te maken met een verandering in de hormoonhuishouding. Daarnaast zijn er nog een aantal risicofactoren zoals hypertensie, verhoogd cholesterolgehalte en overgewicht. Ook vermoedt men dat het erfelijk bepaald kan zijn.

  Aangezien je aangeeft dat je al zeer gezond leeft en dat er in je familie al hartklachten voorkomen zou het in jouw geval misschien erfelijk kunnen zijn.

  De behandeling is er op gericht om de leefstijl aan te passen en eventuele risciofactoren (hyperetensie etc.) te behandelen met medicatie. Maar ik neem aan dat jpuw hypertensie al met medicatie wordt behandeld. Ik denk dat je met je gezonde leefstijl door moet gaan en goed naar je lichaam moet luisteren als je bij inspanning merkt dat je pijn op de borst krijgt of andere klachten, maar zorg wel dat je blijft bewegen.

  Ik wens je veel sterkte in het vinden van de juiste balans en hoop dat je het snel een plaats in je leven kunt geven.

   

  Anneliese Wijers-Barten

   

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: MCD
Je informatie: