default-header

gezocht: mede jonge hartpatienten

Home Forums De jongere hartpatiënt gezocht: mede jonge hartpatienten

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
 • Auteur
  Berichten
 • #80411 Reageer
  bert
  Sleutelbeheerder

  Hoi,

  Ik ben Floris, 24 jaar en ben op mijn 22e ongeveer 45 minuten gereanimeerd, vervolgens lang in het ziekenhuis gelegen en nog heel veel meer ellende meegemaakt. Maar daar gaat het nu niet om maar hierom:

  Toen ik eenmaal weer ging herstellen was ik heel benieuwd hoe anderen in dezelfde positie van mijn leeftijd het hadden gedaan en hoe zij met alles omgingen en wat zij weer konden. Ik had heel veel vragen en kon als jonge hartpatient eigenlijk nergens terecht (behalve hier op het forum :). Uiteindelijk heb ik via het ziekenhuis iemand van mijn leeftijd ontmoet en wij waren allebei erg blij dat we van elkaar konden leren, herkenning zagen en ons niet meer gek voelden doordat we allebei dezelfde rare dingen hadden meegemaakt (bijv. hallucinaties door medicijnen e.d.).

  Inmiddels heb ik meer mensen gesproken met hartproblemen maar ook dokters die merken dat jongeren ook behoefte hebben aan informatie e.d. maar wel andere dan ouderen. Gister was ik bijvoorbeeld bij een congres georganiseerd door het umc st radboud over hart- en vaatziekten bij vrouwen en jongeren. Tot mijn verbazing was ik een van de weinig mannen en überhaupt personen onder de 60. Terwijl het ging over onderwerpen als dat hart en vaat ziekten bij vrouwen anders tot uiting komen en daardoor niet worden herkend, jongeren met hartproblemen naar huis worden gestuurd door de dokter met: ‘stel je niet aan’, ‘ziek maar even uit’, etc.

  Inmiddels heb ik contact gehad met de hartstichting, hart en vaatgroep (patientenorganisatie) en dokters. Zij missen de stem van jongeren, een jongeren commissie oid. die jongeren voorziet van informatie, opkomt voor de belangen van jongeren, etc.

  Mijn hoop is dat jij als jongere geïnteresseerd bent door wat ik hier in het kort vertel. Stuur mij vooral een berichtje als je vragen hebt, informatie wil of wil meehelpen met mij om iets voor jongeren (en jezelf) te betekenen!

  Gaat mij dit niet veel tijd kosten? ik heb al zo weinig energie… Heb ik ook, maar het hoeft niet veel te zijn wat je doet en het kan ook vanuit je eigen huis. Ik heb nog niet precies voor ogen wat we zouden kunnen doen. Dat hangt af van wat wij zelf willen. We gaan dan ook uit van wat je zelf leuk/interessant vind om te doen. Als dat is met photoshop posters oid te maken dan ben je ook meer dan welkom!

  Mijn eerste idee is vooral dat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, bijvoorbeeld hoe om te gaan met de arbodienst, werkgever/studie, e.d.

  hoop op jullie reactie! Zou graag een paar medestanders kunnen gebruiken 🙂

  #91801 Reageer
  brandy
  Gast

  Hoi floris,
  helaas ik ben iets te oud, maar verwacht toch nog wel reacties van jongere lotgenoten,
  ik heb wel een vraagje vwb bijwerkingen medicatie, ik stuur je een prive berichtje
  succes met alles

  #91802 Reageer
  Floris#
  Gast

  Dank voor je bericht! Qua jongeren zijn er eigenlijk 2 verschillende definities: 16-30 jaar en 16-50 jaar. De tweede definitie heb ik van dokters en een hoogleraar. Omdat volgens hen de kans dat je hart en vaatproblemen krijgt statistisch gezien vooral iets is voor mensen van boven de 50 jaar.

  #91803 Reageer
  Artist86
  Gast

  Hoi Floris,

  Ik ben ook een jonge hartpatiënt en ook nog eens een vrouw :p
  Heb vroeger ook heel veel gezeik gehad met een cardioloog die dacht dat ik me aanstelde/tussen mijn oren zat en heeft me vrolijk naar huis gestuurd. Nu, jaren/miskramen/depressie later zijn ze er achter dat ik toch wel goed ziek ben en het niet nog langer had volgehouden met dit hart.
  Binnenkort ga ik voor een hartoperatie, na 11 maanden wachten omdat mijn gezondheid het niet toeliet om geopereerd te worden. Terwijl ze er vroeger makkelijker iets aan hadden kunnen doen, waardoor dit dus allemaal niet nodig was.
  Maar goed, daar gaat het nu niet over, anders wordt ik weer boos :p

  Wat ik wilde zeggen is dus: ik heb wel interesse 🙂

  #91804 Reageer
  Floris#
  Gast

  Hoi, dank voor je reactie,

  Helaas ben jij dus precies een van de vele voorbeelden waarvan ik er gisteravond ook vele heb gehoord. Er waren geen typische kenmerken te zien waarschijnlijk, misschien wel een hartkatheterisatie gedaan maar daar was niets op te zien, etc. Terwijl je wel veel last had en ontzettend moe was. Vaak wordt het door een zwangerschap erger of beginnen hartproblemen zelfs door een zwangerschap.

  Maar ook jonge mannen zijn de pineut. Er vertelde ook een patiënt hoe hij op zijn 27e een hartinfarct kreeg maar de huisarts hem 1,5 uur in de wachtkamer liet zitten omdat het bij zo’n jong iemand toch niet echt iets kon zijn…

  De cardiologen die ik sprak richten zich nu dan ook op voorlichting/bijscholing van huisartsen en specialisten maar vooral ook op de opleiding zodat in de toekomst eerder signalen worden herkend. Maar zij hebben dan wel een maatschappelijke druk nodig om dit te doen (lees: wij). Want deze artsen zijn nu helaas nog maar met enkele die de noodzaak ervan inzien.

  lang verhaal kort, fijn dat je interesse hebt! Ik wacht nog meer reacties af en zal je dan een prive bericht sturen om het er verder over te hebben 🙂

  #91805 Reageer
  Artist86
  Gast

  Hoi Floris,

  Ja exact. Netjes ECGtje laten maken, niets op te zien natuurlijk. Even naar het hart luisteren, wel een ruisje constateren, maar er verder niets meer aan doen. Dan wel alle klachten aanhoren maar zeggen dat het tussen de oren zit en afschuiven. Verschrikkelijk kortzichtig.
  Trouwens ook echt serieus ernstig van die jongeman van 27. Je zou er bijna kwaad van worden.

  Ik zie je pb vanzelf wel verschijnen en hou dit topic in de gaten. Helaas is het wel wat rustig op dit forum de laatste tijd. Denk dat veel nieuwe (jonge) hartpatiënten niet weten dat dit forum bestaat.

  #91806 Reageer
  sandrar
  Gast

  Dag Floris
  Ook ik heb interesse. Ben 29 jaar en al mijn hele leven hartpatiënte. Heb net (3 weken geleden) mijn tweede openhartoperatie achter de rug en ben wel mijn hele leven goed opgevolgd.
  Groetjes
  Sandra

  #91807 Reageer
  Roland
  Gast

  Hallo Floris,

  Heel veel succes! Ik lees dat er al wat reacties komen. Top!
  Als jonge 50-plusser heb ik tot mijn 49e moeten ‘wachten’ tot het duidelijk was dat ik een serieuze hartaandoening heb. Dus geen hormoonprobleempjes, stress op school, ’tussen de oortjes’….. Klachten begonnen al in mijn kinderjaren.
  Ben nu de gelukkige bezitster van een ICD. 🙂

  Hartegroet,
  Annemarie

  #91808 Reageer
  ..::Jacob::..
  Gast

  [quote] jonge 50-plusser[/quote]
  Dan mag ik me ook nog jong noemen :laugh:
  Hartinfarct op mijn 36ste wouden ze ook niet geloven, maar in het ziekenhuis werd het al gauw duidelijk.

  #91809 Reageer
  Roland
  Gast

  In ieder geval jong van geest, Jacob. 😛

  #91865 Reageer
  Joke1967
  Gast

  Hoi Floris,

  Op de avond in het Radboud umc op 30 september j.l. was ik ėėn van de ervaringsdeskundigen. Ik deed als eerste mijn verhaal.
  Wat goed al je actie! Ik wil graag meehelpen!

  Hartelijke groet, Joke

  #91866 Reageer
  Floris#
  Gast

  Hoi Joke,

  Wat leuk! Ja ik was voor zover ik kon zien de enige jonge man in de zaal (en er waren niet zoveel mannen bij). Misschien dat je me hebt gezien alhoewel er erg veel mensen waren! Ik was onder de indruk van je verhaal! Maar ook verbaasd dat al jullie ervaringen nog zo recent waren, zulk soort verhalen had ik eigenlijk verwacht over de jaren ’80 of daarvoor.

  Al eerder had ik via de patientenorganisatie voor hart en vaatpatienten gehoord dat zij eigenlijk geen jongerenvertegenwoordiging hebben en jullie verhalen lieten zien dat daar toch wel een behoefte is. Daarom zou ik graag met hulp van anderen daar iets aan doen! Volgende week heb ik een gesprek met hen om te kijken hoe we daar invulling aan zouden kunnen geven. Dus suggesties (van iedereen) zijn van harte welkom! Ik zal je nog even een prive bericht sturen om verder te kunnen praten.

  Hebben mensen bijvoorbeeld behoefte aan een (landelijke) themadag, workshop, lotgenotencontact, een ‘buddy’, iets anders? Ik hoor het graag!

  #91867 Reageer
  RolandaD
  Gast

  Ook ik heb intresse.

  Zelf ben ik 26 en ben geboren met de aangeboren hartafwijking tetralogie van fallot. hoop dat ik iets voor je kan betekenen, stuur maar een berichtje als je iets van me wilt weten.

  #91868 Reageer
  Floris#
  Gast

  Hoi,

  Wat fijn! ik heb je een berichtje gestuurd 🙂

  groetjes,

  Floris

  #91870 Reageer
  joyceniia
  Gast

  Hallo Floris, ik ben 5 april 38 geworden mama van 2 kids 12 en 8 en vorig jr 1 juli heb ik openhartoperatie gehad en 5 aug de 2e ivm harttamponade . Ik vond mij zelf heel jong en miste enorm anderen om er over te hebben. Ik kreeg geen info van mijn hartchirurg of cardioloog over andere jonge mensen. Terecht natuurlijk maar daarom ben ik begonnen met een boek te schrijven omdat ik nergens terecht kon behalve hier op forum. Misschien ben ik wel te oud voor jou vraag maar laat me dat aub weten. Ik wist ook niets van die bijeenkomst in zkh maar dat komt denk ik omdat ik in Enschede ben geopereerd.
  Ik hoop van je te horen maar wat supergoed dat je de vraag hier heb neergezet.
  Groetjes joyce

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 22)
Reageer op: gezocht: mede jonge hartpatienten
Je informatie: