default-header

Re:Pijn op de borst….mogelijke oorzaken (maag/slokdarm)

Home Forums Angina pectoris Pijn op de borst….mogelijke oorzaken Re:Pijn op de borst….mogelijke oorzaken (maag/slokdarm)

#83444
Lisa
Deelnemer

Pijn op de borst: Angina Pectoris:

Het signaal “pijn op de borst” hoeft overigens helemaal niet van het hart af te komen. Er zijn heel veel andere aandoeningen die ook pijnklachten geven die lijken op die van angina pectoris. Bijvoorbeeld “zuurbranden”, “slokdarmkramp”.

Zuurbranden
Hierbij komt het zuur vanuit de maag terug in de slokdarm. Het heeft een ‘ bijtende’ werking. Soms komt het maagzuur zelfs in de mond. De pijn is brandend van aard en is gelokaliseerd in het ‘maagkuiltje’ en kan uitstralen naar de borst. De klachten treden veel al op enkele uren na de maaltijd, in liggende houding en vooral bij vooroverbuigen. De pijn als gevolg van zuurbranden neemt vaak af door iets te eten of na het innemen van bijvoorbeeld (warme) melk.

Slokdarmkramp
Door een gaatje in het middenrif functioneert de natuurlijke afsluiting van de slokdarm niet meer. Hierdoor kan het zuur vanuit de maag terugstromen in de slokdarmen (zuurbranden).
De irriterende werking van maagzuur geeft aanleiding tot het krampachtig samentrekken van de slokdarm (slokdarmspasme).
De pijn treedt met name op tijdens platliggen.
De pijn reageert soms op het gebruik van nitroglycerine onder de tong (“tabletje of spray onder de tong”) waardoor verwarring met angina pectoris ontstaat.

De klachten zijn onschuldig maar kunnen erg hinderlijk zijn. Indien de klachten heftig zijn en frequent optreden kan uw arts medicijnen voorschrijven die de zuuraanmaak in de maag remmen en daardoor de klachten van zuurbranden en slokdarmspasme verminderen.

Meer info over andere oorzaken en wat uitleg daarbij:

http://www.cardioselect.nl/hartziekten_signalen.php