default-header

Re:Klink vindt het wel meevallen met statines

Home Forums Cholesterol Klink vindt het wel meevallen met statines Re:Klink vindt het wel meevallen met statines

#81885
Lisa
Deelnemer

Henri schrijft:
[quote]Ik ben heel benieuwd of er meer mensen zijn die dit soort ervaringen hebben. Is het zo, dat ieder mens anders reageert op een bepaald soort statine, of deugen bepaalde statines botweg niet? …[/quote]

Ik denk dat de reactie op statinen voor iedereen verschillend is Henri, omdat we allemaal anders zijn en uniek.

Ik zelf kon ze niet verdragen. Ik heb het een paar weken geprobeerd toen bekend werd dat ik een infarct heb gehad: maar ik kreeg veel nare darmklachten, vermoedelijk door de stoffen zelf in de pil (ik ben overgevoelig geworden voor veel soorten medicijnen, vandaar dat ik voor mij zelf natuurlijke alternatieven heb gezocht die voor mij goed blijken te werken.).

Ik kreeg geen spierklachten door de statine, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik intussen zelf al Q10 was gaan slikken of ook omdat ik het niet zo lang heb geslikt
(ik weet niet of men tegenwoordig van de dokter ook Q10 krijgt bij een statine :unsure: ?).
.
Statinen remmen niet alleen de produktie van cholesterol, maar ook je Q10 produktie en het hart heeft veel Q10 nodig.

Q10 gebrek geeft klachten als erge moeheid en spierpijnen. En het gebrek kan op de langere duur zelfs tot hartfalen leiden door chronisch gebrek aan energie (ATP). Je hart is tenslotte ook een spier.
Voor maken van ATP is oa Q10 nodig. ATP wordt gemaakt in de mitochondrien (de “batterijtjes” in de cellen).
Voor alles is ATP nodig, ook om ATP te maken is ATP nodig .

Of je statinen verdraagt of niet, hangt af van bv de leeftijd, de dosis, en de snelheid van het ontgiftingssysteem, het gebruik van nog andere medicijnen, en ook de vulstoffen in de pil die niet iedereen goed kan tolereren..

Jonge mensen maken meer Q10 dan ouderen (vanaf het veertigste levensjaar neemt de Q10 produktie af). Een beetje remming kan dan nog een lange tijd goed gaan als je jong bent.

Als (genetisch bepaald) de ontgiftingsenzymen voor statinen te traag werken (het wordt ontgift door het enzym CYP3A4) gaan de statinen stapelen en krijgt men klachten na een tijdje slikken. Als iemand de statinen samen neemt met medicijnen die CYP3A4 remmen krijg je hetzelfde effect: ….stapeling.
Grapefruit sap remt ook de CYP3A4, vandaar dat je het niet samen met statinen moet nemen.

Groet,
Lisa.