default-header

Re:cd/dvd hartfalen???

Home Forums Hartfalen cd/dvd hartfalen??? Re:cd/dvd hartfalen???

#82552
crealena
Deelnemer

Hallo allemaal, hier weer een berichtje van mij. ik heb van Auktje een dvd gekregen over chronisch zieken met daarop interviews met o.a. iemand die hartfalen heeft. Er wordt niet gesproken over de ziekte zelf ,maar het gaat om de verhalen achter de ziekte, hoe ga je er mee om, kan je nog een beetje genieten, hoe kijkt de buitenwereld er tegenaan, hoe gaat je familie en partner er mee om. Wat doe je om een zo leuk mogelijk leven te houden enz. ik heb nog maar een klein stukje gekeken maar was er wel van onder de indruk. het gaat dan om een alleenstaande vrouw die cardiomyopathie heeft en dus hartfalen. De gesprekken zijn met hanneke groenteman als interviewster en je kunt op allerlei thema’s inzetten zeg maar. Totaal gaat het over 7 mensen met uiteenlopende ziekten zoals, diabetes, parkinson , copd hartfalen enz. heel persoonlijke gesprekken. Maar nogmaals ik heb een klein stukje gezien nog maar. maar het sprak mij wel aan. Vooral over hoe de buitenwereld tegen je aan kijkt, want “je doet nog zoveel” hoor ik ook, maar je moet er wel regelmatig voor je bed in om of er van bij te komen of om vooraf je rust te pakken anders kom je er niet eens aan toe en dat zien de mensen niet, die denken”nou ze kan nog heel wat en doet nog veel het zal allemaal wel meevallen’
En ook hoe moeilijk het is om tegenover jezelf toe te geven dat je toch inderdaad patient bent, zo wil je jezelf helemaal niet zien en dat accepteer je ook maar moeilijk, want “er zijn ergere dingen en bij mij valt het allemaal nog wel mee. Ik kan best nog veel zelf.’ ” maar het sluipt erin dat je of steeds minder tijd hebt voor jezelf ,om steeds maar dezelfde dingen in huis te kunnen doen dat kost al veel energie vaak en als je dan eens tijd hebt om wel eens wat leuks voor jezelf te kunnen doen juist dan ontbreekt je de energie en ga ik in ieder geval met de pest in mijn lijf van ellende maar op bed liggen omdat ik op dat moment niet anders kan . En dan baal ik heus wel. Want zo vaak heb ik geen tijd om voor mezelf dingen te doen die ik graag wil, dat komt omdat ik 3 keer in de week sport en daar goed mijn energie over moet verdelen. Nou ben ik al heel erg blij dat ik kan sporten daar ben ik dankbaar voor en ik doe het met plezier en vol overgave, maar het kost veel energie en die moet ik ook hebben om voor mijn gezin te zorgen, voor mijn moeder die alleen is nu, voor mijn tuin waar ik ook graag in bezig ben en dan hou ik ook nog van kokkerellen daar gaat ook tijd in zitten. Dus die 3 keer sporten is eigenlijk “mijn tijd”en voor de rest verdeel ik mijn energie zoveel mogelijk, maar de man met hamer komt regelmatig langs en dan voel ik me wel “patient”dan heb ik nog moeite om te accepteren dat het nou eenmaal bij deze ziekte hoort en al heb ik het voor mijn eigen gevoel niet zo erg, het is er wel en ik moet leren om er rekening mee te houden als ik nog een poos door wil en dat vind ik best moeilijk. ik weet niet hoe dat bij jullie is. Of jullie met diezelfde dingen worstelen. Als ik die vrouw op de dvd zie dan denk ik dat het voor ieder van ons geldt. Zo herkenbaar wat ze verteld.
Als ik hem helemaal gezien heb dan gaat hij de familie door en dan zet ik hem waarschijnlijk op het forum zodat een ander er ook wat aan heeft. ik moet nog verder kijken , maar wat ik zag was al heel herkenbaar voor mij.
Auktje schreef mij dat ze er nog volop zijn, ze kosten 6 euro en zijn bij een bepaald iets te bestellen. Dat zal ik nog opzoeken en hier opschrijven volgende keer. Het gaat dus om gesprekken met chronisch zieken. de DVD heet ook”chronisch ziek” en het bevat 5 1/2 uur documentatie over hoe mensen om gaan met hun ziekten en de dingen waar ze tegen aan lopen in de maatschappij, de reacties enz. Ik hoop dat ik mensen op een idee heb gebracht, niet om die dvd te promoten, maar op op het bestaan ervan te wijzen in de hoop dat ook anderen er wat aan kunnen hebben.

Zo dat was een heel verhaal, genoeg voor vandaag. Ik zie wel of ik reacties krijg nog op het forum, tot een ander keer groetjes van mij, doei ! leny