default-header
HomeNieuwsWelke patiënten lopen risico op verergering hart- en vaatziekten?

Welke patiënten lopen risico op verergering hart- en vaatziekten?

AandoeningBehandeling

maandag 31 juli 2023, door Hartpatiënten Nederland

Kak Khee Yeung is vaatchirurg in het Amsterdam UMC en doet daarnaast onder meer onderzoek naar aorta aneurysma. In iedere editie van HPNLmagazine houdt ze ons op de hoogte van haar werk en de nieuwste ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Dit keer vertelt ze over VASCUL-AID: een heel bijzonder onderzoek naar AI (artificiële intelligentie) en hart- en vaatziekten.

Wat is Vascul-AID?

“VASCUL-AID is een groot Europees consortium dat ik vanuit het Amsterdam UMC leid. Ik ben hier al jaren mee bezig, maar eindelijk is er vanuit het fonds Horizon Europe een beurs verstrekt, zodat we kunnen starten. De reden dat ik dit onderzoek heb aangevraagd is dat er nog weinig bekend is over de invloed van vaataandoeningen op hart- en vaatziekten. De overleving van mensen met een groot aneurysma is helaas laag: 50% leeft na tien jaar niet meer. Daarvan is 30% het gevolg van hart- en vaatziekten en dat is best veel. Met deze studie gaan we kijken of we kunnen voorspellen of hart- en vaatziekten zich verergeren bij mensen met een aorta aneurysma of perifeer arterieel vaatlijden (etalagebenen). Welke patiënten hebben een verhoogd risico op verergering van hart- en vaatziekten? En wat kunnen we doen om dit risico te verlagen, zodat die groep van 30% na tien jaar nog wél leeft?”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.