default-header
HomeNieuwsTe weinig testosteron: meer kans hart- en vaatziekten dan roken

Te weinig testosteron: meer kans hart- en vaatziekten dan roken

zaterdag 24 juni 2017, door Hartpatiënten Nederland

Je voelt je als jonge man futloos. Of je hebt een hartinfarct gehad op jonge leeftijd of je kampt met hart- en vaatproblemen. Je cholesterol is te hoog, je bloeddruk is te hoog en je bent diabeet of pre-diabeet.

Je voelt je als jonge man futloos. Of je hebt een hartinfarct gehad op jonge leeftijd of je kampt met hart- en vaatproblemen. Je cholesterol is te hoog, je bloeddruk is te hoog en je bent diabeet of pre-diabeet. Je hebt geen of weinig zin in seks en je voelt je depressief. Je hebt alles al geprobeerd en alle mogelijke behandelingen ondergaan. Je slikt allerlei pillen met allerlei bijwerkingen. Maar op één ding hebben ze je nooit getest, namelijk op een te laag testosterongehalte. En dat blijkt nu net de oorzaak van al je klachten.

Testosteron

Bijna geen enkele arts test erop en vaak wordt er wat lacherig over gedaan. Testosteron, het hormoon dat wordt geassocieerd met haantjesgedrag, machomannen en potentie. Maar testosteron is veel meer dan dat, het kan zelfs levensreddend zijn. Toch doen zelfs veel endocrinologen (artsen die gespecialiseerd zijn in hormonen) nauwelijks tests om te meten hoeveel testosteron iemand aanmaakt als mannen (en vrouwen) met vage klachten komen.

 

Kortere levensverwachting

Terwijl een laag testosteron voor enorm veel problemen kan zorgen en zelfs hartinfarcten kan veroorzaken. Uit Zweeds onderzoek is zelfs naar voren gekomen dat mannen jonger dan 50 jaar met een laag testosterongehalte een duidelijk kortere levensverwachting hebben dan mannen met een normaal testosteron niveau. Maar ook voor vrouwen gelden risico’s als zij een extreem laag testosterongehalte hebben. 
 
Lees verder op gezondheidenco.nl 
 

Geef een reactie