default-header
HomeNieuwsMedicatiefouten in top drie doodsoorzaken

Medicatiefouten in top drie doodsoorzaken

Geen onderdeel van een categorie

maandag 8 april 2019, door Hartpatiënten Nederland

Verkeerd medicijngebruik staat op de derde plaats van doodsoorzaken in Nederland, na kanker (nummer één) en hart- en vaatziekten (op twee). Hoe kan dat nou, vraag je je af. Volgens KRO-NCRV’s Reporter van 31 maart vinden fouten vooral plaats bij 23 geneesmiddelen die bij verkeerd voorschrijven dodelijk zijn. Dit is wel even schrikken!

Reporter noemt als voorbeeld het voorschrijven van een medicijn dat zowel voor kanker als voor reuma goed helpt. Voor kanker moet je iedere dag een pil slikken, voor reuma een keer in de week. Dus als de reden, reuma, niet op het recept staat en de patiënt krijgt het recept mee voor een pil per dag, dan is dat levensbedreigend. Een verkeerde dosering, kortom. Je gelooft je ogen niet!
Niet alleen door het verkeerd voorschrijven van medicijnen sterven mensen. De dood treedt ook in na het stellen van een verkeerde diagnose, door vallen, operaties, pijnstillers, en kalmerings- en slaapmiddelen, blijkt uit eerder onderzoek waarnaar Reporter verwijst.
Jaarlijks belanden 27.000 mensen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik, zocht Reporter uit. Een groot aantal overlijdt door medicatiefouten en sinds 2013 neemt dat aantal niet af. Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op fouten nog steeds heel groot is.
Het ergste is dat wij als patiënt hier niks aan kunnen doen. We hebben maar te slikken wat ons voorgeschreven wordt. Is het dan gek dat we extra kritisch worden bij wat ons wordt voorgeschreven?!

 

Voor meer artikelen klik hier