statines

Huisarts Hans van der Linde: laat die statines maar zitten

Een opmerkelijk statement van huisarts Hans van der Linde. “Stoppen met alle medicamenteuze cholesterolverlagende therapie, ook voor mensen met familiaire hypercholesterolemie (FH).” Stop dus met statines, anders gezegd. Laat die pillen maar zitten, kortom. Want je hebt er niks aan, behalve dat je lijdt aan de vervelende bijwerkingen, aldus Van der Linde. Voor we verder gaan: als je wilt stoppen, overleg dat eerst met je eigen huisarts! 

Cijfers

Van der Linde zet zijn bewering kracht bij door cijfers te presenteren. Zie beneden dit artikel. De gegevens zijn ontleend aan een overzicht in het blad Expert Review of Clinical Pharmacology. De statines hebben slechts een te verwaarlozen daling van het risico tot gevolg, blijkt uit de cijfers. Dat betekent: je hebt er bijna niks aan.

Belazerd

“Met een te verwaarlozen daling van het absolute risico van 0,21 procent per jaar is volstrekt duidelijk hoezeer medici wereldwijd decennialang “grotelijks belazerd” zijn door farmamarketing”, laat Van der Linde weten. En hij vervolgt: “De cijfers zijn geenszins nieuw, maar leggen het al tientallen jaren af tegen het wereldwijde marketinggeweld met hulp van belangenverstrengelde artsen en een half miljard dollar per dag.” Kortom: we worden met zijn allen voor de gek gehouden.

Bijwerkingen

Volgens de huisarts uit Capelle aan de IJssel worden de bijwerkingen van statines voor het overgrote deel niet onderkend. “Met een percentage bijwerkingen tussen de 10 en 20 procent, afhankelijk van de definitie, is duidelijk hoeveel leed en ongemak deze middelen de mensheid hebben bezorgd.” Anders gezegd: je hebt er niks aan, maar ze veroorzaken veel pijn.
 

Stoppen

De conclusie is voor Hans van der Linde duidelijk: “De enige rationele optie op grond van de koele cijfers is daarom het volledig en meteen stoppen met alle medicamenteuze cholesterolverlagende therapie, ook voor mensen met familiaire hypercholesterolemie (FH). Die rationele optie heeft echter nog een lange weg te gaan.” Waarmee maar gezegd wil zijn: het zal nog lang duren voor het tot mensen doordringt dat stoppen beter is.

Reacties

Inmiddels zijn er ook enkele reacties binnen gekomen op dit statement van Hans van der Linde. Zoals deze: “Deze boodschap komt wel rauw op je dak als je vanaf je eerste klinische college krijgt ingeprent dat cholesterol verlaagd moet worden met medicamenten. Een reactie van ongeloof en ook van wrevel kan ik mij dan wel voorstellen. Stel je voor dat historici het ultieme bewijs zouden leveren dat Jezus en Allah nooit hebben bestaan. Al staat dat bewijs als een huis, je kunt met die boodschap niet aankomen bij gelovigen. Die boodschap landt dan gewoonweg niet.”
 
En deze: “Leven naar voorschriften is mensen aangeboren. Dat geldt ook voor artsen als het gaat om het cholesteroldogma. Ze voelen zich er vertrouwd en veilig mee. Weet daarom wel wat je op je hals haalt als je aan het gedemoniseerde cholesterol komt.”
 
Of deze: “Ik voel mij als arts ernstig misleid vanaf mijn opleiding. Dit kan niet zonder gevolgen blijven voor de farmaceutische industrie.”
 

Ons advies:

Mocht je zelf ook willen stoppen met statines, leg dat dan voor aan je eigen huisarts. En: don’t shoot the Messenger, we zijn slechts de boodschapper! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reacties (30)

 • afbeelding van H.Peelen
  H.Peelen ( )

  in 2016 kreeg ik een hartinfarct, gevolgd door vele tabletten waaronder cholesterol verlagers. Doch deze hielpen mij geen van allen maar kreeg wel met heftige spierpijnen als bijwerking. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar een internist waar ik elke 2 weken een medicijn via injectie moest zetten. en zie geen bijwerkingen en de cholesterol LDL zakte gelijk naar beneden. En is ook nu nog ver onder de gelden waarden. In juni van dit jaar echter kreeg ik wederom een hartinfarct. Een bloedvat was op 3 plaatsen wederom dichtgeslibt, waaronder zelfs een stant die in 2016 was geplaatst. Dit vonden de cardiologen onverklaarbaar, dus het betreft een erfelijk cholesterol probleem. die blijkbaar ook met dit wondermiddel niet verholpen kan worden.

  nov 06, 2019
 • afbeelding van M.Zijlmans
  M.Zijlmans ( )

  Erfelijk cholesterol wordt alleen getest als de waarde boven de 8 is, dat is mij verteld.

  nov 13, 2019
 • afbeelding van Cor ten Napel
  Cor ten Napel ( )

  Hallo H. Pelen,
  Mijn vraag aan u is: krijgt u PER DAG wel minimaal 2000mg vitamine C binnen?
  Kijkt u verder eens op :
  Www:cholesterolisnietschadelijk.nl
  Dáár ziet u hoe een hartinfarct ontstaat én wat je kunt doen om het niet te krijgen.
  Ik wens u een statine en hartinfarct vrij leven toe. C. ten Napel

  nov 27, 2019
 • afbeelding van Jgfa Janssen
  Jgfa Janssen ( )

  Gebruik vanaf 1996 statines met alle vervelende gevolgen vandien.
  Cholestorol ging omlaag. Eerst was de norm 5 en geleidelijk aan werd deze norm naar beneden bijgesteld en uiteindelijk de laatste paar jaar naar 2.
  Nu na mijn hartstilstand wil de cardioloog de norm nog weer verder naar beneden bijstellen tot ik op 1,5 uitkom........ Uit angst en twijfel blijf je er mee doorgaan want de spec zegt het toch......

  nov 06, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Beste Jgfa Janssen,
  In het boek 'De cholesterolhype' van Malcolm Kendrick wordt als één van de bijwerkingen genoemd: plotselinge hartstilstand, de dood tot gevolg hebbend....
  Hippo

  nov 06, 2019
 • afbeelding van Shanta Boedhai
  Shanta Boedhai ( )

  Ik heb hetzelfde probleem: Een hartstilstand op 51 jarige leeftijd, 4voudige bypass operatie vanwege ddichtgeslibde aderen. Hoge cholesterol is erfelijk. Heb veel bijwerkingen vd statines. Hier in Amerika zegt mijn cardioloog te stoppen met de statines. In Nederland mag ik dat absoluut niet v mijn cardioloog!
  Heel verwarrend natuurlijk, maar ben nu toch gestopt voor 2 weken en dan weer verdere overleg met de cardioloog alhier in de US. Heb nu ook besloten om meer naar mijn lijf en naar mijn gevoel te luisteten.

  nov 06, 2019
 • afbeelding van Henri van de Putte
  Henri van de Putte ( )

  Ik heb sinds 2016 diabetes type 2.
  Door koolhydraat beperktE voeding en Metformine is de diabetes nu goed onder controle met een hba1c van 38. Mijn cholesterol was iets boven de 5 en LdL 2,8. Huisarts wilde dat ik statines ging nemen.
  Ik hoorde over een website waar je kon berekenen wat het risico op overlijden is door Hart en vaatziekte.
  U-prevent. Opgezet door de Universiteit Utrecht. Als je jouw gegevens invult komt er een risico berekening uit en je kunt berekenen wat het effect van behandeling is. Na alle gegevens ingevuld en laten controleren door internist
  blijkt dat ik een risico van 4% heb op overlijden aan hart en vaatziekte.
  Levenslange Behandeling met rovustatine vermindert het risico met 1%. Voor mij lag de keuze voor de hand. www.u-prevent.nl

  nov 06, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Het verdient aanbeveling alle bijdragen over cholesterol(verlagers) nog eens door te nemen, dan hoeven we niet iedere keer in herhaling te vervallen. Laat alle voorstanders van statines nu eindelijk eens aantonen dat er tenminste een correlatie is tussen cholesterolniveau en hart-en vaatziektes. Die is er niet en al helemaal geen oorzakelijk verband.
  Hippo

  nov 06, 2019
 • afbeelding van c.k.visse
  c.k.visse ( )

  Ik heb deze medicatie ook gekregen nadat ik een hartstilstand heb gehad. Maar ik heb geen bijwerkingen van de medicatie. Ik heb wel van meerdere mensen gehoord die deze medicatie had dat ze erg veel bijwerkingen ervan hadden. Vaak hevige spierpijn.

  nov 07, 2019
 • afbeelding van Rob de Rob
  Rob de Rob ( )

  Je lichaam maakt Cholesterol net zo hard weer aan, je hebt het nodig om je aderen soepel te houden anders verkalken ze. Tevens... er bestaat geen goed en slecht cholesterol.

  Al zo veel over gelezen en telkens blijkt dit weer, weg met statines, haaruitval, stemming wisselingen, ik weiger al 15 jaar om het te gebruiken en leef nog steeds ;P

  Fijn weekend vast,

  Rob

  nov 07, 2019
 • afbeelding van A. Bouman
  A. Bouman ( )

  In 2010 ivm met dichtgeslibde slagader met 93% gedotterd en stent geplaatst, daarna inderdaad statines voorgeschreven gekregen, veel bijwerkingen, na een jaar verschillende te hebben uitgeprobeerd gestopt met statines. Wel in 2016 nog een hartinfarct gehad maar dat werd veroorzaakt door vaatspasmen. Geen statines meer voor mij!

  nov 07, 2019
 • afbeelding van M. Huisman
  M. Huisman ( )

  Ik heb 1 jaar statines gebruikt na een hartinfarct, met als gevolg heel veel krachtverlies, heb het boek van dr. Gabor Lenkei gelezen en ben meteen gestopt met de statines, ik voel me nu weer goed, een aanrader dit boek, duidelijk en het is heel aannemelijk wat hij schrijft, het draait alleen maar om geld.

  nov 07, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  welk boek van de dokter Gabor Lenkei?

  nov 08, 2019
 • afbeelding van Angel
  Angel ( )

  Ik heb n herseninfarct gehad en kreeg ook cholesterol verlagers en bloedverdunners en maagbeschermers. Voelde me echt niet goed veel spierpijn moe down. Ik kwam via n kennis aan alternative producten. Gebruik al n jaar geen medicijnen meer en toen ik 3 maanden medicijnen vrij was heb ik alles bij de huisarts laten chekken. Bloeddruk goed cholesterol goed urine goed kortom het gaat nu veel beter met me. Ze doen er nogal sceptisch over bij de huisarts maar ik weet wat ik voel GOED DUS. En alle waarden zijn goed. Oja het is de gouden driehoek van Gen5 producten voor vrouwen. En nee heb geen aandelen en werk ook niet voor hun. Z

  nov 07, 2019
 • afbeelding van Mike 5
  Mike 5 ( )

  5 jaar geleden stent geplaatst. Eerste jaar gehouden aan medicatie voorgeschreven door cardioloog. Gedoe: spierpijn, jeuk, te lage bloeddruk.
  Na een jaar gestopt met medicatie en orthomoleculair coach bezocht, ik slik nu vit D, hartproformule, en nog een paar sublementen. Huisarts vindt cholesterol nog wel iets te hoog.
  Ik eet veel groenten en minder koolhydraten, beweeg regelmatig. Ik voel me goed, heb nooit meer hoofdpijn, Mn huid is prima, nix in t leven is zeker maar tot nu toe bevalt het prima heft in eigen hand genomen te hebben.

  nov 07, 2019
 • afbeelding van Mike 5
  Mike 5 ( )

  5 jaar geleden stent geplaatst. Eerste jaar gehouden aan medicatie voorgeschreven door cardioloog. Gedoe: spierpijn, jeuk, te lage bloeddruk.
  Na een jaar gestopt met medicatie en orthomoleculair coach bezocht, ik slik nu vit D, hartproformule, en nog een paar sublementen. Huisarts vindt cholesterol nog wel iets te hoog.
  Ik eet veel groenten en minder koolhydraten, beweeg regelmatig. Ik voel me goed, heb nooit meer hoofdpijn, Mn huid is prima, nix in t leven is zeker maar tot nu toe bevalt het prima heft in eigen hand genomen te hebben.

  nov 07, 2019
 • afbeelding van Gerard Evers
  Gerard Evers ( )

  In het boek Brandend Lijf wordt aangegeven hoe je chronische ziekten kunt voorkomen en bestrijden. De rol van statines wordt hier ook uitgelegd en welke alternatieven er zijn zonder nare bijwerkingen

  nov 08, 2019
 • afbeelding van Tim Schoormans
  Tim Schoormans ( )

  De richtlijnen worden toch niet bepaald door de industrie alleen? En een arts doet zelf toch geen wetenschappelijk onderzoek?
  Ik vind het niet heel betrouwbare informatie als je het hebt over een huisarts (en dus geen wetenschapper die hier onderzoek naar doet) die wat beweert en in het artikel spreek over 'onderzoek' zonder het betreffende onderzoek te vermelden met een link of iets dergelijks.
  Ik ben ook niet van gisteren. We weten nog maar weinig zeker en industrieën hebben inderdaad invloed op hoe wij als maatschappij naar zaken kijken.
  Ik denk dat een huisarts de richtlijnen van de onafhankelijke Gezondheidsraden het best kan volgen en daar toch op moet kunnen vertrouwen. Niemand weet ooit iets zeker. We gaan uit van wat op dit moment volgens de verzameling van onderzoeken 'het meest aannemelijk is'.
  Natuurlijk kunnen we het mis hebben achteraf en is het goed om kritisch te blijven.
  Maar we moeten ook oppassen dat we adviezen van wetenschappelijke adviesraden niet plots wegwuiven, omdat we ergens een bericht lezen dat iets anders beweert.

  nov 08, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Huisarts van der Linde doet wellicht niet zelf wetenschappelijk onderzoek, maar hij houdt wel zijn vakliteratuur bij en hij weet donders goed aan welke criteria echt wetenschappelijk onderzoek moet voldoen. Dat geldt ook voor Malcolm Kendrick, Walter Hartenbach, Uffe Ravnskov en Gabor Lenkei.
  Zij publiceren dus hun bevindingen en die zijn niet echt vrolijk stemmend. Lees ook eens wat John Ioannides, hoogleraar aan Stanford University, schreef over de kwaliteit van medisch wetenschappelijk onderzoek. Kwaliteit m.b.t. het al dan niet voldoen aan algemeen aanvaarde wetenschappelijke criteria. Zijn conclusie: 85% van al dat onderzoek deugt niet. Je schrijft: ik ben niet van gisteren. Tja. Maar echt goed op de hoogte ben je dus niet. Nog een leuke: wetenschappers deden onderzoek en schreven daar een rapport over onder de titel Statins, the biggest medical fraud of all time.
  Kortom, ga eens op onderzoek uit.
  Hippo

  nov 10, 2019
 • afbeelding van Rinjo Israels
  Rinjo Israels ( )

  Het artikel verwijst naar cijfers, "beneden dit artikel"...... maar waar dan?

  nov 08, 2019
 • afbeelding van Lieuwe van der Tuin
  Lieuwe van der Tuin ( )

  Heb veel respect voor huisarts Han van der Linde, er is veel moed voor nodig om weer op het juiste pad terecht te komen. Als de vereniging tegen kwakzalvers u lastig gaan vallen, zij worden immers gesponsord door de farmaceutische industrie zet deze waarschuwingen direct op social media. Het gaat u helpen, ik hoop dat u nu verder gaat, zoals o.a de vaccinatie’s, het is ongelofelijk hoe wij onze kinderen aan het vernietigen zijn. Heel veel succes, mijn steun heeft u.

  nov 09, 2019
 • afbeelding van René Kamminga
  René Kamminga ( )

  Het belang van cholesterol verlagen is een medisch dogma wat in stand gehouden wordt door een systeem wat er goed aan verdient. Ga de discussie aan met jouw arts en verleg jouw focus naar natuurlijke ontstekingsremming, bescherming van cholesterol tegen oxidatie en verbetering van cholesterol ratio’s. Dat doe je met dagelijks 3 tot 4 gr omega-3 (helpt met ontstekingsremming, verlaging bloeddruk en triglycerides), 30-60mg hydroxytyrosol uit olijven (beschermt LDL tegen oxidatie) en een goede dosis astaxanthine (verhoogt HDL). Ik neem zelf een combinatie van UnoCardio 1000 en CholeRice van Care by Nature. Bekijk ook eens “Fat - a documentary” - een echte eye opener waardoor je beter inzicht krijgt in de belangen die spelen bij het instandhouden van de “vet / cholesterol is slecht” movement.

  nov 11, 2019
 • afbeelding van Wim Koerten
  Wim Koerten ( )

  Ik vind het een link advies om te stoppen met statines. Er is natuurlijk zoiets als de belangen van de farmaceutische industrie maar wat doe je als je van je cardioloog statine krijgt voorgeschreven na een 5 voudige bypass operatie. Dan sta je niet even stil bij die industrie maar ben je in overleef mode. Ik heb een aantal jaren Lipitor 40mg gebruikt zonder al te veel problemen. Wegens de prijs werd dat door de zorgverzekeraar generieke rommel Atorvastatine 40mg waarna de bijwerkingen wel toenamen ondanks de verzekering van de apotheker dat middel "hetzelfde" is. Op een gegeven moment werd ik toch eigenwijs en heb aan de huisarts gevraagd om een ander middel met een lagere dosering. Dat is Rosuvastatine 10mg geworden. Dat is ook generieke rommel maar wel 30mg minder en , niet onbelangrijk, bij mij vooralsnog zonder hinderlijke bijwerkingen met goede cholesterol waarden. Voor de volledigheid meld ik nog dat ik 3xdaags Metformine 500gebruik met een nog steeds iets te hoge suiker. Ik heb ergens gelezen dat het gebruik van Metformine als gevolg heeft dat je er feitelijk niet meer van af komt en de dosering alleen maar zal toenemen. Ik zit echter niet te wachten op een nieuw hartinfarct en blijf bij dit medicijngebruik. Een advies om met de statine te stoppen vind ik ronduit te gevaarlijk en misschien wel onverantwoordelijk als advies. Ik zou niet graag verantwoordelijk willen zijn voor ernstige medische problemen tot aan overlijden aan toe met een dergelijk advies. Ik denk dat iedereen wel iets heeft tegen, teveel, medicijngebruik en er is zeker sprake van een medicijn-lobby maar IK neem het risico niet.

  nov 11, 2019
 • afbeelding van zie onderaan het commentaar
  zie onderaan he... ( )

  Beste Wim Koerten,
  Stoppen met statines een link advies? Integendeel, beginnen en/of doorgaan met die rommel is veel linker. Blijkbaar heb je nog geen kennis genomen van al die boeken en onderzoeken die de cholesterolmythe/leugen ontmaskerd hebben.
  Ik ben tien jaar geleden voorzien van 4 bypasses en er zijn twee halsslagaders schoongemaakt. Mijn cholesterolwaarden destijds waren gemiddeld, dus niet hoog of laag. Natuurlijk kreeg ik ook statines voorgeschreven door de cardiologe, wist ik veel! Ik ben me echter in de materie gaan verdiepen n.a.v. een bericht dat met name crestor, wat ik slikte, de kans op diabetes type 2 verhoogde. Al snel kwam ik tot de conclusie dat hoog (wat heet) cholesterol helemaal geen probleem is. Helaas wilden diverse cardiologen hierover niet met mij in gesprek. Op 8 april 2012 ben ik op eigen gezag gestopt met die zooi. Mijn LDL heeft sindsdien altijd zo rond de 4 geschommeld. Bij elk bloedonderzoek werd daar een uitroepteken bij geplaatst. Vanochtend mijn tweejaarlijkse controle van de halsslagaders gehad. Nog steeds brandschoon en dat ondanks??? een LDL van 3,9. Kortom, de oorzaak van mijn dichtgeslibde halsslagaderen (ruim 70% verstopt) was dus niet het cholesterolbniveau.
  Hippo

  nov 12, 2019
 • afbeelding van Jamarij
  Jamarij ( )

  6 jaar geleden een hartinfarct gehad en zijn 3 stents geplaatst.
  Moest statines slikken en na tig tallen soorten uit geprobeerd te hebben bleef ik erg veel last houden van mijn spieren.
  Nu sinds kort om de twee weken een injectie met repatha maar krijg hierdoor last van haarverlies naar lees hier niets over in de bijsluiter van bijwerkingen! Nu weet ik het eigenlijk niet meer...weet niet meer wat ik moet doen. Ik ben 69 jaar en wil nog héél graag een jaartje of 15 mee in een goede tot redelijke staat van gezondheid!
  Groet,
  Jamarij

  nov 12, 2019
 • afbeelding van Jamarij
  Jamarij ( )

  6 jaar geleden een hartinfarct gehad en zijn 3 stents geplaatst.
  Moest statines slikken en na tig tallen soorten uit geprobeerd te hebben bleef ik erg veel last houden van mijn spieren.
  Nu sinds kort om de twee weken een injectie met repatha maar krijg hierdoor last van haarverlies naar lees hier niets over in de bijsluiter van bijwerkingen! Nu weet ik het eigenlijk niet meer...weet niet meer wat ik moet doen. Ik ben 69 jaar en wil nog héél graag een jaartje of 15 mee in een goede tot redelijke staat van gezondheid!
  Groet,
  Jamarij

  nov 12, 2019
 • afbeelding van Gerard66
  Gerard66 ( )

  Ik kreeg preventive statines voorgeschreven wegens erfelijk belast.
  Na enkele weken dagelijkse inname voelde ik me slechter en slechter worden. Spierpijnen, liet alles uit mijn handen vallen, gewichtstoename, vochtophoping, geen uithoudingsvermogen meer. Daarna plastabletten gekregen etc.. in April gestopt met alles, ik voelde me een vent van +80 en ben er 52! Geloof het of niet, na twee weken gestopt te zijn, alle klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. In oktober bloedcontrole, cholesterol was goed!

  nov 13, 2019
 • afbeelding van Ellen B
  Ellen B ( )

  Mijn cholesterol in mijn bloed is goed, maar mijn halsslagaderen en rechter hoofdslagader zijn 30% dichtgeslibd met plaque, cholesterol dus. Ik kreeg van de cardioloog statines om de plaque onder controle te houden + hartmedicijnen omdat mijn klachten niet verdwenen. Inmiddels duidelijk dat het gaat om microvasculaire coronaire dysfunctie. Zomaar stoppen met statines zou ik niet zomaar durven en vind het ook een moeilijk advies. Er zijn zoveel verschillende meningen en zogenaamde experts! Wie moet je in hemels naam geloven?

  nov 14, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Ellen B,
  Ik begrijp je onzekerheid m.b.t. doorgaan of niet met statines. Dat er cholesterol wordt aangetroffen in plaques wil nog niet zeggen dat cholesterol de oorzaak is van het ontstaan van plaques. De oorzaak is een zgn. lage graad ontsteking die leidt tot beschadiging van slagaderen. En dan komt cholesterol om de hoek kijken om de boel te repareren. Er zijn mensen met lage cholesterolniveaux die wel last hebben van dichtslibbende slagaders en mensen met hoge cholesterolniveaux die een hoge leeftijd bereiken met schone vaten, dus er is geen correlatie tussen die twee, laat staan een causaal verband.
  Je zegt zelf dat jouw cholesterol goed is, ik neem aan dat je bedoelt niet hoger dan de tegenwoordig aanbevolen waardes. En toch heb je een verstopping van 30%. Laat jouw controlerend cardioloog dat eens haarfijn uitleggen! Trouwens, 30% valt best mee, ik had aan beide kanten meer dan 70% verstopping. Na de schoonmaak, nu 10 jaar geleden, zijn ze nog steeds onberispelijk en dat, terwijl ik al acht jaar geen statines meer slik.
  Hippo

  nov 15, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.