default-header
HomeNieuwsGezonde benen, een gezond hart

Gezonde benen, een gezond hart

AandoeningBehandeling

woensdag 2 augustus 2023, door Hartpatiënten Nederland

Uw benen houden je in meerdere opzichten in beweging. Letterlijk natuurlijk, door de ene voet voor de andere te zetten, maar ook de bloedcirculatie in de benen is een goede graadmeter voor je vitaliteit. Personal trainer en lifestylecoach Radmilo Soda houdt daarom een pleidooi: wie goed de benen traint, zorgt goed voor het hart.

De benen zijn als het ware de aggregaat voor het lichaam, legt Radmilo Soda uit. Wie fit en gezond oud wil worden, kan het trainen van de benen dus eigenlijk niet links laten liggen – zeker hartpatiënten niet. “Het hart is ervoor verantwoordelijk dat het bloed helemaal naar je tenen wordt gepompt en van daaruit weer omhoog wordt gestuwd. De mate waarin die bloedcirculatie functioneert, zegt heel veel over het hele systeem.”

Weerhaakjes

Het hart pompt ons bloed rond door de slagaderen. Op het moment dat het bloed vanuit de benen weer terug omhoog moet worden gepompt, gebeurt dat via de aderen. Om de zwaartekracht tegenwicht te kunnen bieden, moeten de aderen ondersteund worden door de beenspieren. Doordat deze zich samentrekken, ontstaat een stuwende beweging die sterk genoeg is om het bloed naar boven te krijgen. De aderen zijn uitgerust met een soort weerhaakjes: kleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet alsnog terug naar beneden stroomt.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.