default-header
HomeNieuwsEen hart voor wijn

Een hart voor wijn

LeefstijlMentale vitaliteitVoeding

zondag 19 december 2021, door Hartpatiënten Nederland

Voor veel hartpatiënten geldt dat er ‘met mate’ gedronken wordt. Dus áls er eens een fles wijn open gaat, laat het dan een goede zijn. Wijnkenner Kirsten van Harten (32) weet precies welke u moet hebben. En ze heeft nog een mooie aanbieding ook.

“Over wijn moet niet te ingewikkeld gedaan worden. Ik houd het graag laagdrempelig”, opent Kirsten haar verhaal. De Rotterdamse runt sinds augustus 2019 Hart voor Wijn, waarmee ze wijnproeverijen, -cursussen en een online academy aanbiedt. Uit haar enthousiasme blijkt al snel dat ze van haar passie haar beroep heeft gemaakt, maar dat was lang niet vanzelfsprekend. Vóór corona werkte Kirsten nog als accountmanager bij een bank. “Ik genoot wel altijd al erg van wijn. Toen mijn ex-schoonvader, een groot liefhebber, vertelde over het maakproces van de wijn die hij voor me inschonk, was ik om. Ik wilde weten wat voor wereld erachter schuilging en besloot in 2018 een cursus te volgen.”

Ontslagen

“Ik werd er helemaal mee besmet”, vertelt Kirsten. “Met het wijnvirus dan hè!” verduidelijkt ze lachend. “Ik volgde de ene cursus na de andere en deed daarna een jaaropleiding tot vinoloog. Daarnaast had ik het naar mijn zin als accountmanager, tot ik door een reorganisatie ontslagen werd. Toen vroeg de eigenaar van een wijnwinkel of ik daar een proeverij wilde organiseren.”

De eerste avond werd een succes en hoewel ze een nieuwe baan kreeg, besloot ze dit ernaast te blijven doen. Het coronavirus zorgde daarna voor de grootste verandering. “Mijn tijdelijke contract bij de nieuwe werkgever werd door de pandemie niet verlengd en ik raakte opnieuw werkloos. Toen de wijnwinkel-eigenaar dat hoorde, vroeg hij of ik daar manager wilde worden. Wauw, dat is gaaf, dacht ik. Maar het voelde ook als een stap terug. Ik had toch niet voor niks gestudeerd?” Kirsten besloot de sprong te wagen en in coronatijd groeide haar onderneming verder door het organiseren van online proeverijen. “Het was achteraf gezien de allerbeste keuze.”

Bypassoperatie

De naam Hart voor Wijn heeft alles te maken met Kirstens achternaam en het gevoel dat zij haar hart gevolgd heeft. Toch heeft ze ook een connectie met het werk van Hartpatiënten Nederland. “Toen ik een paar maanden samen was met mijn huidige vriend, wilde hij graag dat ik zijn vader zou ontmoeten. Hij moest een bypassoperatie ondergaan en kreeg daarbij een nieuwe hartklep - je weet nooit hoe dat uitpakt. De tweede keer dat ik mijn schoonvader ontmoette, was in het ziekenhuis. Gelukkig was de operatie geslaagd en herstelde hij snel.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.