default-header
HomeNieuwsEd: “Voor een hartpatiënt als ik is dit een enorm cadeau”

Ed: “Voor een hartpatiënt als ik is dit een enorm cadeau”

AandoeningBijwerkingenLeefstijlSporten en bewegenVoeding

zondag 8 augustus 2021, door Hartpatiënten Nederland

Het scheelde niet veel of Ed Nissink (60) was er niet meer geweest. De hartoperatie die hij vier jaar geleden moest ondergaan, beschouwt hij als een tweede kans. Hij gooide het roer drastisch om en door zijn nieuwe leefstijl is hij nu fitter dan ooit.   

Ed gaat niet snel naar de dokter. Echter was hij vier jaar geleden al een tijdje niet zo fit en vaak moe. Zijn vrouw dwong hem dan ook om eens naar de huisarts te gaan. Achteraf gezien heeft hij daar zijn leven aan te danken. “Eenmaal bij de huisarts bleek het best heftig te zijn: ik was nog maar net op tijd. Ik bleek namelijk vernauwingen in een bocht van mijn kransslagader te hebben. Als ik een week later naar de dokter was gegaan, was het volgens hem te laat geweest. Ik kon niet gedotterd worden, dus werd besloten tot een openhartoperatie en werden er twee bypasses uitgevoerd.”

Koolhydraatarm

De operatie is goed geslaagd. Daarna moest Ed gaan revalideren. De operatie was voor hem een wake-up call: als hij nog een paar jaar door wilde, moest hij écht iets aan zijn leefstijl gaan doen. Zeker ook aan zijn conditie, fluisterde zijn cardioloog hem in. “Ik was veel te zwaar: honderdtwintig kilo. Daarnaast had ik geen greintje conditie. Ik zeg altijd dat ik oud, dik en ziek was. De knop moest om.” Ed begon met sporten en pakte zijn eetpatroon aan. Hij was al eens eerder een tijdje aan de slag gegaan met koolhydraatarm eten, maar daar kwam destijds de klad in. “Hoewel ik het toen niet volhield, sprak koolhydraatarm me nog steeds aan. Dat wilde ik dan ook graag weer oppakken. Vervolgens kwam ik op de site van The New Food terecht, en samen met mijn vrouw begon ik met de startgids die ik daar gevonden had.”

Positief effect

En dat? Dat werkte. Nu, jaren later, hebben Ed en zijn vrouw nog steeds een koolhydraatarm voedingspatroon. Ed is inmiddels ruim veertig kilo lichter en voelt zich hartstikke fit. Hij fiets, tuiniert: alles kan hij weer. Koolhydraten? Daar heeft hij geen behoefte meer aan. “In het begin was het even zoeken, maar we testten thuis elke keer verschillende menu’s en keken wat we erin wilden houden. Mijn snaaidrang was al snel weg. Zelfs zondigen was niet eens lekker meer. Ik dacht op dat moment dat ik het miste, maar dat bleek helemaal niet meer zo te zijn. Stukje bij beetje kreeg ik steeds minder behoefte aan mijn oude leefstijl. Dat gold ook voor mijn vrouw, die helemaal niet ziek was. Het heeft zo’n positief effect op ons, dat ik niet zou weten waarom we het nog zouden veranderen.”

Minder medicijnen

Zijn pakket medicijnen – bloeddruk- en hartslagverlagers, statines en bloedverdunners – heeft Ed enorm kunnen afbouwen. Hij slikt nu alleen nog maar een bloedverdunner en een lichte dosis bloeddrukverlagers. “Ik werd met de dag beroerder van de medicijnen, vooral van de statines. Ik had daardoor heel veel spier- en gewrichtspijnen, was moe. Als ik daar dan met mijn cardioloog over in gesprek ging, kreeg ik andere medicijnen en was het opnieuw een worsteling. Op een gegeven moment legde ik koolhydraatarm aan haar voor. Dat vond ze totaal geen goed idee; zij wilde juist dat ik zout- en vetarm zou gaan eten. Toch had ik er zelf veel vertrouwen in. Ik sprak met haar af dat ik het drie maanden zou proberen en dan terug zou komen voor een check. Wat bleek? Ik was in drie maanden tijd de eerste vijftien kilo kwijt, had een rustige hartslag en kon al medicijnen afbouwen. De scan was één groot feest: mijn kransslagader was helemaal schoon en er waren geen vernauwingen. Mijn cardioloog was ronduit verbaasd.”

Gezond

Ed is en blijft gezond en fit. Dat hij zich zo goed voelt, is voor hem elke dag opnieuw heel kostbaar. “Voor een hartpatiënt als ik is dit een enorm cadeau. Het is echt een ommekeer. Mijn onderzoeken wijzen uit dat ik nu gezond ben. Dat was ik eerder simpelweg niet. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb; het resultaat blijft heel bijzonder.” Inmiddels werkt Ed zelf ook bij The New Food en deelt hij zijn verhaal met anderen. Dat geeft hem veel voldoening. “Elke dag zie ik weer mooie dingen gebeuren. Mensen die opknappen, mensen met diabetes die de ziekte weten om te keren, hartpatiënten die hun medicijnen kunnen laten staan… Ik zie mensen die al van alles hebben geprobeerd en door koolhydraatarme voeding eindelijk lekkerder in hun vel komen zitten. Daar word ik echt ontzettend blij van.”

Tekst: Laura van Horik
Beeld: Ed Nissink

Visie Hartpatiënten Nederland

Wij willen onze lezers zo breed mogelijk van nuttige informatie voorzien en de samenleving op die manier transparanter maken. Dat behoort tot de doelstelling. Wij doen dat onafhankelijk en objectief. Helpt u ons? Wij helpen u.


Geef een reactie


Reacties (6)

 • Nel Schouwstra 15 juli 2022

  Ik ben ook enthousiast over KHA eten. Ben er 30 kilo mee afgevallen. Fijne recepten( voor iemand die van koken houdt!) mijn man doet ook mee met de warme maaltijd en geniet ook van de recepten. Wat ik mis is eigenlijk feedback in groepsverband om dit met stimulans van en aan anderen vol te houden. Niet via een diëtiste, maar door ervaringen van anderen te krijgen en geven.

  • Ed 25 november 2022

   Beste Nel,
   Wees welkom op thenewfood.nl we hebben daar allerlei mogelijkheden voor de mensen om samen deze aanpak te doen: chatgroepen, een grote groep op facebook waar mensen elkaar helpen.
   En via de facebookpagina krijg je ook gratis alle hulp van de experts daar.
   Uitwisseling dus: kom eens een kijkje nemen, je bent van harte welkom, en we kijken graag met je mee.
   Hartelijke groet,
   Ed Nissink.

 • Els Korbijn 25 april 2023

  Jeetje nog al heftig wat je hebt mmegemaakt.
  Zelf kom ik ook uit een famile met veel hart problemen. Half jaar gelden nog een stent gekregen de 2 de.
  Van veel medicatie heb ikl last , dus nu betaal ik het zlef ondanks dat de artsen zeggen nee mevrouw het is echt het zzelfde . Dus echt niet.
  Cholesterol te hoog en heel veel bijwerkingen, daar trekken ze niks van aan na zeker 4 of 5 verschillende statines te hebben geslikt ben ik nu net op de spuiten gezet.
  Gaf aan dat ik net met thenewfood was gestart maar de arts zei alleen zeker heel veel eieren dat is niet goed dus mond houden en gaan spuiten.
  Nu morgen mijn 2 de prik en over 1 jaar terug komen.
  Levenstijl is aan het veranderen en gewicht gaat langszaam omlaag. Moet er nog een keer met de huisarts over hebben. Gaan het zien .Maar bedankt voor jou verhaal.

 • Ria 19 juli 2023

  Ik hoop dat alle mensen die dit lezen en zich aangesproken voelen, speciaal artsen en diëtisten enz. zich gaan verdiepen in deze materie en zo Nederland GEZONDER gaan maken.

 • Gineke Snell 19 juli 2023

  Ik zou graag mij man ( ook hartpatiënt) zover willen krijgen om kha te gaan eten omdat ik zeker weet dat hem dit ook erg goed zou doen. Na zij hartoperatie is hij na 4 jaar nog steeds energieloos. Zelf heb ik ervaren wat het kha eten mij gebracht heeft. Alleen maar gezondheidwinst en binnen een halfjaar 25 kg minder op de weegschaal. Hij vind alles lekker wat ik eet maar ik krijg hem met geen mogelijkheid over de streep. Zo jammer maar helaas elk zijn zin! Ik ben ervan overtuigd dat kha eten het beste medicijn voor hem zou zijn!

 • Hans Snell 19 juli 2023

  Hoewel ik KHA een goede manier vind is dit tóch een zeer eenzijdig advies. Er zijn meer manieren om “gezond” af te vallen met hetzelfde resultaat, zoals in het artikel beschreven, te bereiken. Zoals alles heeft ook KHA zijn beperkingen.