Even voorstellen en een vraag

Hallo, even voorstellen..tevens een vraag.
Ik ben Walter, 52 jaar uit utrecht.
Ik heb 29 -2 -2020 een Bentall procedure/operatie achter de rug.
Ik stond op die dag zoals altijd vroeg op (06.00 uur) , ik had niets speciaals anders dan in de middag naar de tandarts staan.
Met de hond een uur gelopen en ben nog in de ochtend met mijn auto naar de garage geweest en in de middag dus naar de tandarts..in de avond na het eten nog gezellig met mijn vrouw gekletst en rond 23.00 uur naar bed...ik lag er nog geen 15 min. in toen ik tegen mijn vrouw zei dat ik mij niet zo lekker voelde, wijzend op mijn borst streek..dat is het enige wat ik mij van die dag kon herinneren...die zondag werd ik in het UMC Utrecht op de IC wakker. Ik was geopereerd, had een nieuwe Aortaboog, een mechanische hartklep en een tijdelijk pacemaker op mijn buik wat met een paar hechtingsdraden vast zat. In mijn rechterlies zaten 8 hechtingen, verder allerlei draden op mijn lichaam geplakt en allerlei geluiden(piepjes) van apparatuur om mij heen. Dat was dus enorm schrikken..van de vrijdagavond na 23.00 t/m die zondag was ik dus alles kwijt. Van de een op andere dag ben je hartpatiënt en mag je voorlopig weinig. Ik heb 4 dagen op de IC gelegen en mocht de 5e dag redelijk verward naar huis om na een week weer voor een echo te moeten verschijnen...normaal gesproken is zo'n echo zo gemaakt maar nu moest ik dus erg lang wachten op de uitslag..uiteindelijk moest ik naar de verpleegafdeling op de IC om de uitslag te bespreken. Wat bleek ik had 550 ml vocht en bloed in mijn hartzak en werd weer binnen het uur naar de operatiekamer gebracht voor een behandeling om dit te verwijderen waarna ik nog eens 5 dagen in het ziekenhuis op afdeling Medium Care moest verblijven.. 3 maanden later weer voor een CT-SCAN geweest en weer is het trouble.. nu zag ze dat mijn Aortaboog bij de verbinding
4,7 mm was, na de operatie 3 maanden terug was dit 4,1 mm. De arts vertelde dat ze misschien verkeerd gemeten hebben en dat ik even 3 maanden moet wachten om te kijken of het wederom gaat groeien of dat het stabiel is anders moeten ze de hele boel weer open leggen. De chirurg vertelde dat het een risicovolle operatie is en dat ze een stent dan moeten aanbrengen wat op een gezond stukje huid moet dus moeten ze de Aorta verlengen.Let wel ze hanteren voor een Aorta 5.0 mm.. ik heb het wel een beetje gehad met operaties..zeg ik nu...maar ja mensen om je heen zeggen van alles en het iedere keer uitleggen wat er gebeurt is.. ben daar een beetje klaar mee... zo dat was een lang verhaal, sorry hiervoor..nu mijn vraag..sinds mijn operatie heb ik af en toe van die kleine steekjes boven mijn borstbeen en rond de flinke hechting... Is dit normaal?

Reacties (1)

 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Hallo Walter,

   

  Allereerst wil ik je nog sterkte wensen met je herstel en eventueel volgende operatie. Het is niet niks wat er gebeurd is, en zeker zo vanuit het niets. Dat moet je ook eerst een plaats weten te geven.

   

  Het kan inderdaad zijn dat je rondom het litteken nog pijn blijft voelen, de spieren etc. zijn verplaatst geworden en kunnen hierdoor geirriteerd zijn geraakt, evenals de omliggen de zenuwen. Dat kanneventueel verholpen worden met fysiotherapie, maar dat zal je arts moeten bepalen.

   

  Bij twijfel zou ik je altijd aanraden om even contact op te nemen met je behandelend arts.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  Hartpatiënten Nederland

  aug 03, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.