default-header

Hartfalen

Home Hartfalen

Verschijnselen hartfalen herkennen

Er is sprake van hartfalen wanneer het hart niet goed naar behoren functioneert. Het bloed wordt dan niet goed rondgepompt door het lichaam en dit leidt tot allerlei klachten, bijvoorbeeld snel moe zijn en kortademigheid. Je herkent het meestal ook doordat er veel vocht in je lichaam ophoopt, met name in je benen en longen. Dit laatste zorgt voor een piepende en benauwde ademhaling. Vaak plassen is ook een teken. Verschijnselen hartfalen blijven in het begin vaak onopgemerkt, maar in het algemeen neemt de hartfunctie door de jaren heen bij bijna iedereen wel geleidelijk af.

Verschijnselen hartfalen herkennen

Symptomen hartfalen verschillen tussen man en vrouw

Symptomen hartfalen verschillen tussen man en vrouw. Een opvallend verschil is dat mannen vaker en op jongere leeftijd met een verminderde pompfunctie in het hart te maken krijgen. Bij vrouwen geeft specifiek boezemfibrilleren een verhoogde kans op hartfalen. Ook hebben vrouwen een betere overlevingskans in vergelijking met mannen, al is wel onduidelijk wat de achterliggende reden hiervan is. Wat bij mannen en vrouwen wel hetzelfde is, is dat je erg snel moe wordt na een relatief kleine inspanning. Ook de vochtophoping en het vaak moeten plassen zijn symptomen hartfalen die bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Op de website van Stichting Hartpatiënten Nederland kun je meer informatie lezen over de symptomen en verhalen van lotgenoten lezen.

Symptomen hartfalen verschillen tussen man en vrouw

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

De oorzaken van hartfalen

De verschijnselen hartfalen worden onder andere veroorzaakt door een hoge bloeddruk. Ook als je in het verleden een hartaanval hebt gehad, is de kans groter dat je op een later moment te maken krijgt met hartfalen. Bij acuut hartfalen vullen de longen zich in een korte tijd met vocht. Het is dan erg belangrijk dat je niet gaat liggen, want dat maakt de verschijnselen hartfalen alleen maar erger. Het beste is dan om 112 te bellen, want hulp is op dat moment zeer dringend nodig!

De oorzaken van hartfalen