default-header

Re:Versuikerde eiwitten: waarom (roer)bakken en roosteren slecht

Home Forums Hart- en vaatziekten Versuikerde eiwitten: waarom (roer)bakken en roosteren slecht kan zijn Re:Versuikerde eiwitten: waarom (roer)bakken en roosteren slecht

#83173
Lisa
Deelnemer

Op de website vita-info.nl (die Nel aan Piet doorgaf B) ) staat een wat recenter bericht over voedingbereiding en AGE”s (en in het Nederlands):

Voedselbereiding en de bloedvaten: Advanced glycation endproducts (AGEs) zijn schadelijke suiker-vet en suiker-proteïne verbindingen die zich in het lichaam vormen en wel in grotere mate bij diabetici.

Ze spelen een rol speelt bij chronische ontstekingen in de bloedvaten en leiden tot endotheeldysfunctie (slechte werking van de bloedvaten) en atherosclerose (aderverkalking). Ook de voeding bevat deze AGEs.

20 proefpersonen, allen met diabetes type 2, deden mee aan een proef waarbij iedereen een maaltijd nuttigde met dezelfde ingrediënten, doch op twee verschillende manieren klaargemaakt.

Bij de helft was het voedsel langdurig gebakken waardoor er veel AGE moleculen aanwezig waren terwijl de andere maaltijd bestond uit rauw en gekookt voedsel met weinig AGEs.
Men mat een verminderde doorbloeding van de bloedvaten van 36,2% na de gebakken maaltijd en van 20,9% na de andere maaltijd. Dit toonde volgens de onderzoekers aan dat de wijze van voedselbereiding van grote invloed is op de werking van de bloedvaten van diabetici.

(Am J Clinical Nutrition, 2007; Ann NY Acad Sci, 2005)

http://vita-info.nl/diabetes.htm