default-header
HomeNieuwsDick Bijl twijfelt over coronavaccin

Dick Bijl twijfelt over coronavaccin

BehandelingBelangenbehartigingBijwerkingen

vrijdag 29 januari 2021, door Hartpatiënten Nederland


Wetenschapper Dick Bijl wacht liever met vaccinatie. Er zijn te veel onduidelijkheden, de fabrikanten overdrijven de heilzame werking ervan. Bovendien zijn de bijwerkingen onbekend, en de manier waarop Pfizer en Moderna hun vaccin hebben ontwikkeld is te nieuw om zeker te weten dat je er niks aan over houdt.

Dat is zo’n beetje kort samengevat de twijfel bij epidemioloog en oud-huisarts Dick Bijl. Hij wil eerst nader onderzoek. Dat wacht hij liever af.

Of dat nader onderzoek er komt is echter onzeker. De fabrikanten werken daaraan traditioneel niet mee. Ze verrichten eigen onderzoek, schermen dat af voor de boze buitenwereld, en presenteerden vervolgens de resultaten daarvan. Of die kloppen, kun je niet nagaan. Dat is echter als de slager die zijn eigen vlees keurt. Onafhankelijk onderzoek, daar werken ze traditioneel niet aan mee. En in het verleden is bij herhaling gebleken dat de farmaceuten er behoorlijk naast zaten wat betreft hun schoonschijnende conclusies.

Bijl onderzocht de gegevens die de fabrikanten aanleverden om een handelsvergunning te krijgen. Daaruit kwamen ronkende en juichende resultaten naar voren. Effectiviteit Pfizer 95 procent, Moderna 94 procent, AstraZeneca 90 procent. Mooi toch zou je zeggen. Helaas, de werkelijkheid is toch wel anders.

Onderzoeker Peter Doshi van de University of Maryland kwam na studie van de aanvullende documentatie van Pfizer tot “opmerkelijke bevindingen”, aldus Bijl. Daaruit blijkt dat de vaccineffectiviteit wordt overschat. Om de effectiviteit van het vaccin mooier te maken werden bepaalde testpersonen uitgesloten. Soortgelijke testpersonen mochten wel meedoen aan de placebogroep. Dat trekt de vergelijking natuurlijk scheef. Ook gebruikten mensen uit de vaccingroep meer pijnstillers waardoor infectiesymptomen kunnen zijn onderdrukt. Deze mensen kunnen daardoor een onjuiste diagnose hebben gekregen. Doshi concludeert dat Pfizer slechts van 19, hooguit 29 procent effectief is – en niet voor 95 procent zoals Pfizer beweert.

Bijl onderschrijft deze conclusie. Hij wijst er verder op dat ernstige bijwerkingen onvoldoende zijn onderzocht. Van de nieuwe technieken die bij de productie van Pfizer en Moderna zijn toegepast weten we onvoldoende over de bijwerkingen en de lange termijn effecten (die zijn bij AstraZeneca wel bekend).

Ook artsen weten te weinig over die bijwerkingen, met als gevolg dat ze die vaak niet rapporteren. Voorbeeld daarvan is het overlijden van 23 hoogbejaarde mensen na vaccinatie in Noorwegen, en tien kwetsbare ouderen in Duitsland. In de media verschenen weliswaar berichten dat er geen verband zou zijn tussen sterfgevallen en vaccin – maar zo’n verband kun je wetenschappelijk niet bewijzen of ontkennen, omdat je het vaccin niet opnieuw kunt toedienen aan overledenen om te zien of er wederom zo’n sterfgeval zou optreden, aldus Bijl.

Bijwerkingenturfcentrum Lareb deelt mee dat er alleen milde bijwerkingen zijn gemeld. Maar dat zegt mij in het geheel niets. Tijdens de vorige pandemie in 2009-2010 gaf Lareb aan dat hun analysen lieten zien dat er geen nieuwe onverwachte bijwerkingen waren opgetreden van de toen gebruikte pandemische influenzavaccins. Ze zaten er volledig naast en de reden is dat ze niet actief zoeken naar bijwerkingen maar passief afwachten tot er gemeld wordt. GlaxoSmithKline had ruim 3000 meldingen van meer of minder ernstige bijwerkingen onder de pet gehouden. Het gaat om ernstige allergische reacties en bijvoorbeeld narcolepsie. Hierover worden nog steeds rechtszaken gevoerd.

In het onderzoek van AstraZeneca werden van 176 geconstateerde bijwerkingen er drie toegeschreven aan het vaccin. Je vraagt je af hoe dat kan”, vraagt Bijl zich af. “Hoe weten de beoordelaars zeker dat dit er slechts drie zijn? Dat weten ze uiteraard niet zeker, ze nemen dat aan.”

Bijl concludeert dat je gemiddeld 100 mensen moet vaccineren om één infectie te voorkomen. Maar dan nog zijn de korte en lange termijneffecten op sterfte en complicaties onbekend. En die gelden voor alle honderd. Verder weten we niet wat het effect van vaccinatie is op de overdracht van het virus (transmissie) en wat het doet bij mensen die geïnfecteerd zijn maar geen symptomen hebben.

Voor mensen die tot de risicogroep behoren is het moeilijk om een gedegen afweging te maken of zij zich willen laten vaccineren, aangezien exacte gegevens over de risicoreductie, en ook in relatie tot de ernst van die aandoeningen, ontbreken”, aldus Bijl.

“Onafhankelijke onderzoekers hebben meerdere verzoeken ingediend bij fabrikanten en registratieautoriteiten om de ruwe onderzoeksgegevens te overleggen zodat zij deze zelf kunnen analyseren. Daarop is nog geen actie gekomen. Of ik mijzelf laat vaccineren laat ik afhangen van de uitkomsten van die analysen.”

Lees hier het volledige artikel: Stand van zaken werking en bijwerkingen van coronavaccins- Dick Bijl


Geef een reactie


Reacties (3)

 • M.Ravenek 29 januari 2021

  Ik ben blij met de berichtgeving en weet van veel meer artsen,die bezwaar hebben tegen dit vaccin.Zelfs mijn eigen huisarts.
  Waarom worden deze verhalen niet gepubliceerd Roy Kloet,o.a.
  Te snel gemaakt,niet eerlijk getest en de duur van immuniteit heel kort,gevolgen van deze manier van maken ,grote vraagtekens.
  Waarom zo de bevolking beïnvloeden,door media druk.
  Welke machten zitten hier achter?Het Britse virus is nu weer hot,maar er blijven altijd virussen bestaan .Straks het Braziliaanse etc etc.Een gezonde levensstijl bewegen gezond eten vold.rust naar geest ziel en lichaam.Ouderen en zwakken ,hoe verdrietig ook voor de nabestaanden,zullen vaak eerder sterven.Het leven is NIET maakbaar.ik ben christen en geloof in een leven na dit leven,door het offer van Jezus Christus,voor mijn zonden…en dat geeft Hoop,Vrede,Blijdschap..Dus geen paniek,angst,depressie,eenzaamheid.

 • Jan du Bois 29 januari 2021

  Door schade en schande ben ik wijs geworden, en Jezus is mijn grote fan geworden! Hij heeft gezegd wie in mij geloofd en mij vertrouwd zal met mij naar een heel nieuwe wereld gaan met een heel nieuw lichaam. (denk aan de wederom geboorte)! Tijdens een crisis kreeg ik een bemoedeging door uit een hogere wereld! Eenmaal komt voor alle mensen de zomer in het land, dan zijn alle zorgen en lasten aan de kant! O, wat duurt het toch lang, maar we zijn niet bang want god ons aller vader zorgt voor ons belang. Tot slot wil ik zeggen, vele mensen zijn zo bezeten van deze slechte wereld dat ze niet meer weten dat er hierna een veel betere komt. In de vaccins heb ik geen vertrouwen. Jan!

 • Ingrid de Koning 12 februari 2021

  Voorwaar een ernstige zaak dat in een wereldwijde pandemie de farmacie haar gelederen gesloten houdt, geen openheid van zaken geeft, enkel haar eigen verdienmodel in het vizier heeft en aan kan schuiven in elk praatprogramma zonder ook maar één kritische vraag te riskeren.