default-header
HomeNieuwsKruiden en medicijnen soms een slechte mix!

Kruiden en medicijnen soms een slechte mix!

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 24 juli 2019, door Hartpatiënten Nederland

Wist je dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms schadelijk kan zijn? Er kan een wisselwerking optreden, waardoor medicijnen beter of juist slechter werken in je lichaam. Op die manier kun je teveel of juist te weinig binnen krijgen van bepaalde medicijnen. In sommige gevallen kan een wisselwerking met een (ander) medicijn ernstige gevolgen hebben. Zo kan Sint-Janskruid bijvoorbeeld ervoor zorgen dat medicijnen tegen kanker minder effect hebben.

CBG

Daarvoor waarschuwt het CBG, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Kruiden zijn in Nederland onder andere als kruidengeneesmiddel en als kruidensupplement verkrijgbaar. Anders dan medicijnen worden kruidensupplementen niet beoordeeld door het CBG en zijn desondanks te koop bij de apotheek, drogist en/of andere winkels. Ze lijken onschuldig, maar zijn dat zeker niet altijd, waarschuwt het CBG.

Nee, geen keukenkruiden!

Het gaat hier niet om kruiden die je in de keuken gebruikt, maar om kruiden in bijvoorbeeld capsules, en dus in hoge concentraties. Lees altijd de bijsluiter van een medicijn om te kijken of er een wisselwerking kan optreden. Of ga naar je arts of apotheker, en leg hem voor welke kruiden je gebruikt. Laat dat sowieso even aan hen weten als je een medicijn krijgt voorgeschreven.

Garantie tot aan de voordeur

 Je hebt overigens ook kruidengeneesmiddelen, en die worden wel beoordeeld door het CBG. Daar zit altijd een bijsluiter bij. Daarnaast zijn er kruidensupplementen, en daar kijkt de CBG dus niet naar.  Bijsluiters hoeven er niet bij te zitten. Je weet nooit hoeveel werkzame stoffen daar in zitten en of zo’n supplement echt wel werkzaam is.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bekijkt of er verboden stoffen in de supplementen zitten. Maar zulke kruidensupplementen mogen geen medische indicatie bevatten. Simpel uitgedrukt: garantie tot aan de voordeur…..
Meer hier over op CBG.nl

Voor meer artikelen klik hier