huisarts

Huisartsen hebben steeds meer problemen met doorverwijzen

Huisartsen stuiten steeds vaker op problemen bij het doorverwijzen van patiënten naar gespecialiseerde zorg. Dat komt omdat er steeds mindere samenhang is tussen zorginstanties, en er al snel conflicten ontstaan waar de patiënt precies heen moet. Dat schrijft het AD op basis van een peiling door artsencomité ‘Het Roer Moet Om’ onder 2000 artsen. 

Zodra een patiënt een probleem heeft waarvoor hij gespecialiseerde hulp nodig heeft, begint het gegooi in de glazen. Zeker wanneer deze man oef vrouw ook nog eens meerdere problemen heeft. Naar wie moet deze patiënt worden doorverwezen? Waar moet deze patiënt het eerst naar toe? Dokters zijn er uren mee bezig om deze vragen beantwoord te krijgen. Alsof ze niks beters te doen hebben. ,,Duizenden kwetsbare patiënten blijven daardoor vaak maanden verstoken van tijdige, adequate zorg”, zegt een arts in het AD.

Kortom: zand in de raderen van de gezondheidszorg. En dus toog een delegatie van de artsengroepering gisteren naar het Binnenhof waar ze een petitie aanboden aan de Tweede Kamer.

Met name kwetsbare patiënten zijn het slachtoffer van het vastlopen van de zorg. Denk aan dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, en chronisch zieken. Vier op vijf patiënten loopt aan tegen verwijsproblemen bij ziekenhuizen en ggz-instellingen, en een op twee bij thuiszorg- en verpleeghuisinstellingen. De problemen nemen zoals gezegd toe als mensen meerdere ziektes onder de leden hebben. 

Zorginstellingen hangen in toenemende mate als los zand aan elkaar. Dat verontrust ons, Hartpatiënten Nederland, in hoge mate. Volgens de huisartsen accepteren hulpverleners doorverwijzingen vaak niet wegens de financiering (het gaat in Nederland immers altijd over geld!), of wegens capaciteitsproblemen, bezuinigingen en wegens de concurrentie. 
 
 

Reacties (4)

 • afbeelding van Lenie. Starmans Scholte
  Lenie. Starmans... ( )

  Ik heb ervaring helaas met het verkeerd doorverwijzen van mijn echtgenoot. Hij heeft verschillende chronische problemen waardoor hij al meerdere malen bij verkeerde specialismes is terechtgekomen met de daarbij behorende vervelende en onnodige onderzoeken. Er wordt erg slecht geluisterd naar de patiënt. Ik heb zelfs het vermoeden dat er alleen maar naar kanker gezocht wordt. Of dat mijn man een verdienmodel dan wel proefpersoon is. Gelukkig zijn we assertief genoeg om nee te zeggen. Maar leuk is anders.

  nov 27, 2019
 • afbeelding van Ted l
  Ted l ( )

  Heb het meegemaakt na zwaar verkeers ongeval. Verkeerde diagnoses, verkeerde specialismen, verkeerde behandelingen, voor het leven getekend nu. Is een proces geweest van 4 jaar voordat men eindelijk is beter ging kijken, nu inmiddels 5 jaar verder nog bezig met onderzoeken en behandelingen ten gevolge er van.

  nov 27, 2019
 • afbeelding van Olga Bretisch
  Olga Bretisch ( )

  Helaas door mijn chronisch aandoening al veel te lang moeten wachten op goede doorverwijzing. Zelfs op de EHBO gaat het keer op keer mis!!! Onder het mom "daar bent u mee bekend" keer op keer met een extra pilletje naar huis gestuurd!!

  nov 27, 2019
 • afbeelding van N.W.F.A. Grimme
  N.W.F.A. Grimme ( )

  Alhoewel ook ik chronische aandoeningen heb heb ik geen enkel probleem met doorverwijzen. Ik gebruik 16 medicamenten standaard per dag. Als klagen hielp zou ik dat doen.

  nov 29, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.