default-header
HomeNieuwsHuisartsen hebben steeds meer problemen met doorverwijzen

Huisartsen hebben steeds meer problemen met doorverwijzen

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 27 november 2019, door Hartpatiënten Nederland

Huisartsen stuiten steeds vaker op problemen bij het doorverwijzen van patiënten naar gespecialiseerde zorg. Dat komt omdat er steeds mindere samenhang is tussen zorginstanties, en er al snel conflicten ontstaan waar de patiënt precies heen moet. Dat schrijft het AD op basis van een peiling door artsencomité ‘Het Roer Moet Om’ onder 2000 artsen.

Zodra een patiënt een probleem heeft waarvoor hij gespecialiseerde hulp nodig heeft, begint het gegooi in de glazen. Zeker wanneer deze man oef vrouw ook nog eens meerdere problemen heeft. Naar wie moet deze patiënt worden doorverwezen? Waar moet deze patiënt het eerst naar toe? Dokters zijn er uren mee bezig om deze vragen beantwoord te krijgen. Alsof ze niks beters te doen hebben. ,,Duizenden kwetsbare patiënten blijven daardoor vaak maanden verstoken van tijdige, adequate zorg”, zegt een arts in het AD.

Kortom: zand in de raderen van de gezondheidszorg. En dus toog een delegatie van de artsengroepering gisteren naar het Binnenhof waar ze een petitie aanboden aan de Tweede Kamer.

Met name kwetsbare patiënten zijn het slachtoffer van het vastlopen van de zorg. Denk aan dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, en chronisch zieken. Vier op vijf patiënten loopt aan tegen verwijsproblemen bij ziekenhuizen en ggz-instellingen, en een op twee bij thuiszorg- en verpleeghuisinstellingen. De problemen nemen zoals gezegd toe als mensen meerdere ziektes onder de leden hebben.

Zorginstellingen hangen in toenemende mate als los zand aan elkaar. Dat verontrust ons, Hartpatiënten Nederland, in hoge mate. Volgens de huisartsen accepteren hulpverleners doorverwijzingen vaak niet wegens de financiering (het gaat in Nederland immers altijd over geld!), of wegens capaciteitsproblemen, bezuinigingen en wegens de concurrentie.

Voor meer artikelen klik hier