default-header
HomeNieuwsHuisarts Hans van der Linde: laat die statines maar zitten

Huisarts Hans van der Linde: laat die statines maar zitten

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 6 november 2019, door Hartpatiënten Nederland

Een opmerkelijk statement van huisarts Hans van der Linde. “Stoppen met alle medicamenteuze cholesterolverlagende therapie, ook voor mensen met familiaire hypercholesterolemie (FH).” Stop dus met statines, anders gezegd. Laat die pillen maar zitten, kortom. Want je hebt er niks aan, behalve dat je lijdt aan de vervelende bijwerkingen, aldus Van der Linde. Voor we verder gaan: als je wilt stoppen, overleg dat eerst met je eigen huisarts! 

Cijfers

Van der Linde zet zijn bewering kracht bij door cijfers te presenteren. Zie beneden dit artikel. De gegevens zijn ontleend aan een overzicht in het blad Expert Review of Clinical Pharmacology. De statines hebben slechts een te verwaarlozen daling van het risico tot gevolg, blijkt uit de cijfers. Dat betekent: je hebt er bijna niks aan.

Belazerd

“Met een te verwaarlozen daling van het absolute risico van 0,21 procent per jaar is volstrekt duidelijk hoezeer medici wereldwijd decennialang “grotelijks belazerd” zijn door farmamarketing”, laat Van der Linde weten. En hij vervolgt: “De cijfers zijn geenszins nieuw, maar leggen het al tientallen jaren af tegen het wereldwijde marketinggeweld met hulp van belangenverstrengelde artsen en een half miljard dollar per dag.” Kortom: we worden met zijn allen voor de gek gehouden.

Bijwerkingen

Volgens de huisarts uit Capelle aan de IJssel worden de bijwerkingen van statines voor het overgrote deel niet onderkend. “Met een percentage bijwerkingen tussen de 10 en 20 procent, afhankelijk van de definitie, is duidelijk hoeveel leed en ongemak deze middelen de mensheid hebben bezorgd.” Anders gezegd: je hebt er niks aan, maar ze veroorzaken veel pijn.

Stoppen

De conclusie is voor Hans van der Linde duidelijk: “De enige rationele optie op grond van de koele cijfers is daarom het volledig en meteen stoppen met alle medicamenteuze cholesterolverlagende therapie, ook voor mensen met familiaire hypercholesterolemie (FH). Die rationele optie heeft echter nog een lange weg te gaan.” Waarmee maar gezegd wil zijn: het zal nog lang duren voor het tot mensen doordringt dat stoppen beter is.

Reacties

Inmiddels zijn er ook enkele reacties binnen gekomen op dit statement van Hans van der Linde. Zoals deze: “Deze boodschap komt wel rauw op je dak als je vanaf je eerste klinische college krijgt ingeprent dat cholesterol verlaagd moet worden met medicamenten. Een reactie van ongeloof en ook van wrevel kan ik mij dan wel voorstellen. Stel je voor dat historici het ultieme bewijs zouden leveren dat Jezus en Allah nooit hebben bestaan. Al staat dat bewijs als een huis, je kunt met die boodschap niet aankomen bij gelovigen. Die boodschap landt dan gewoonweg niet.”
En deze: “Leven naar voorschriften is mensen aangeboren. Dat geldt ook voor artsen als het gaat om het cholesteroldogma. Ze voelen zich er vertrouwd en veilig mee. Weet daarom wel wat je op je hals haalt als je aan het gedemoniseerde cholesterol komt.”
Of deze: “Ik voel mij als arts ernstig misleid vanaf mijn opleiding. Dit kan niet zonder gevolgen blijven voor de farmaceutische industrie.”

Ons advies:

Mocht je zelf ook willen stoppen met statines, leg dat dan voor aan je eigen huisarts. En: don’t shoot the Messenger, we zijn slechts de boodschapper!

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (7)

 • A. van den Brink 1 oktober 2022

  Na een bypass in 1988 is mijn vader volop aan de statines gegaan. Zijn cholesterol ging naar beneden, zijn LDL was hierdoor uitstekend. Er bleek FH in de familie te zitten. Ik heb het ook. Toch heb ik maar een kleine periode statines geslikt (2 jaar). ik was begin 20 en had een totaal cholesterol van 11. Daarna had ik er niet meer vertrouwen in. Mijn vader was vol vertrouwen, zijn cholesterolwaarden waren uitstekend, de cardioloog zag hierdoor geen aanleiding om eens een vaatonderzoek te doen. Ik zocht het meer in Vitamine D3/K2, magnesium, B12/folaat, e.d. Mijn vader stierf in 2011 aan dichtgeslibde vaten (hartaanval) en de chirurg zei dat hij geen reden kom geven waarom mijn vader ondanks zijn lage cholesterol waarden, goede bloeddruk, goed eetgedrag toch volledig was dichtgeslibd. Hij zei: mevrouw: we weten het niet. Ik heb een vaat onderzoek laten doen (ik was toen 42) : vaten zijn schoon, terwijl mijn LDL waarden te hoog zijn, mijn cholesterolratio is goed als ook mijn HDL en triglyceriden. Mijn vader zat altijd vol zorgen, veel stress. Ik ben er 100 % van overtuigd dat meer geprikt moet worden op vitamine tekorten, . (met name Vitamine D3, K2, B12, foliumzuur e.d.), dat er meer ingezet moet worden op preventie en daar bedoel ik vaatonderzoeken mee, daar kun je veel leed mee besparen, maar ook dat meer ingezet moet worden op het welzijn van patiënten. Artsen kijken naar hun beeldscherm, hebben hun protocollen. En schrijven voor. Over bijwerkingen hebben zet het meestal niet. Ik ga binnenkort weer voor een preventief vaatonderzoek, ik ben nu 48 jaar. Ik heb hier uitdrukkelijk naar gevraagd. Ik denk dat een vaatonderzoek standaard moet gaan worden voor mensen boven de 50 en FH patienten eerder. Dat wordt toch ook gedaan met Borstkanker e.d.

 • Marcea 1 januari 2023

  Ik neem sinds kort Rode Rijst Gisttabletten samen met Q10 als alternatief…ooit eens geadviseerd door een Natuurarts

 • R.Visser 7 januari 2023

  Heb 2 mensen gezien, verloren hun geheugen, en op den duur opgesloten in inrichting, en overleden zelf ook gestopt kreeg ernstige hoofdpijnen, en spierpijn, zeg het al lang,stop met dit middel, is dodelijk!!!!!!

 • Willem Goudappel 26 augustus 2023

  Goede dag,
  Mijn vraag aan u is: zijn er naar u weet in Nederland cardiologen die geen statines voorschrijven als behandeling van “te hoog cholesterol”.
  Men wil er nog steeds niet aan dat dit zinloos en zelfs schadelijk is en ik word er een beetje moe van om als leek iedere keer de discussie met de cardioloog aan te gaan.
  Met vriendelijke groet, Willem Goudappel

 • geurt cuppen 27 oktober 2023

  In mijn praktijk als manueel therapeut kom ik zoveel mensen tegen met pijnklachten en stijfheid in de benen; mijn standaard vraag is of zij statines gebruiken.
  Het is schrikbarend hoeveel nare bijwerkingen deze “middelen” geven.
  En zonder aantoonbaar positief effect.
  Big Pharma is a liar

 • Charlotte de Vreede-Charlouis 6 februari 2024

  Ik was een gebruiker van statines en heb daardoor spier-reuma gekregen wat behoorlijk pijnlijk is. Ik raad iedereen aan om het boek te lezen van Prof. Dr. Walter Hartenbach “De cholesterol leugen”.