default-header
HomeNieuwsDe invloed van margarine en halvarine op hersenen en hart

De invloed van margarine en halvarine op hersenen en hart

woensdag 31 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Weer een reden temeer om margarine of halvarine te vermijden. Margarine verlaagt de intelligentie.
Volgens onderzoekers van de universiteit van Auckland hebben kinderen, die dagelijks margarine of halvarine eten,
op drieneenhalfjarige leeftijd  een beduidend lager IQ dan kinderen die dat niet doen. Bij kinderen met een laag geboortegewicht is dat verschil op zevenjarige leeftijd zelfs nog groter.

Bijzonder wrang is dat margarine in de markt wordt gezet als een gezond alternatief voor roomboter. In feite zou het wel eens een van de meest ongezonde voedingsmiddelen kunnen zijn die ooit zijn gemaakt.

Dat kom je niet te weten door het etiket, want daarop staat veelal het ‘ik kies bewust’ logo, waardoor je ten onrechte het idee krijgt een gezond product aan te schaffen. Maar margarines en halvarines zijn niets anders dan chemische brouwsels uit het laboratorium.

De vloeibare oliën, die voor de productie van margarines worden gebruikt, worden chemisch ontgeurd, gebleekt en gehard door middel van waterstof en een nikkel katalysator. Bij dit hardingsproces, om de margarine smeerbaar te maken,  worden ook nog eens schadelijke transvetzuren gevormd. Vervolgens worden er wat synthetische vitamines toegevoegd om de zaak een gezond tintje te geven.

De kunstmatig gemaakte transvetzuren worden in verband gebracht met een verhoging van het LDL (’slechte’) cholesterol en een verlaging van het HDL (’goede’) cholesterol. Ook worden ze in verband gebracht met de bevordering van ontstekingsprocessen, een van de belangrijkste oorzaken van coronaire hartziekten.

Een andere studie (“Margarine Intake and Subsequent Coronary Heart Disease in Men.”) beschrijft de gevolgen van de consumptie van margarine op coronaire hartziekten. Deze studie wordt ondersteund door de wereldbekende Framingham Heart Study, waarin ruim 5000 inwoners van het dorp Framingham gedurende tientallen jaren werden gevolgd en het voorkomen van hartaanvallen werd gerergistreerd.

Een opmerkelijke bevinding van deze studie was dat naarmate de consumptie van margarine steeg, ook het aantal hartinfarcten. toenam. Een verhoogd gebruik van roomboter had daarentegen een daling van het aantal hartinfarcten tot gevolg.

Voorts bleek na tien jaar dat bij mensen, die voornamelijk margarine aten, 77 procent vaker een hartinfarct optrad dan bij mensen die geen margarine gebruikten.

Het lijkt er dus op dat het vermijden van margarine je niet alleen slimmer maakt, maar dat ook de kans dat je een hartinfarct of een beroerte krijgt in belangrijke mate verlaagd wordt.

Roomboter is een veel gezondere keuze. Probeer dan wel biologische boter te nemen van koeien die gras als voeding hebben gekregen. Deze bevat korte en middenlange keten vetzuren, die gemakkelijk in energie worden omgezet. Hierdoor wordt het vet in roomboter minder gemakkelijk omgezet in lichaamsvet. Daarnaast bevat roomboter natuurlijke vitaminen en essentiële voedingsstoffen. Roomboter bevat meer vitamine A dan wortelen. Bovendien bevat het vitamine E en selenium. Deze drie voedingsstoffen beschermen het hart tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Bron: Praktijk-Advance.nl
 

 


Geef een reactie


Reacties (1)