default-header
HomeNieuws13 tips om zin in zoet tegen te gaan

13 tips om zin in zoet tegen te gaan

vrijdag 4 december 2009, door Hartpatiënten Nederland

Wie kent het niet? Vlak na het eten of in de late namiddag krijg je een vaag hongergevoel. Zin in chocolade, een koekje en niet in een appel of een yoghurtje. Zin in zoet dus, waarbij de minst voedzame snacks het eerst passeren.

Een moeilijk af te leren gewoonte. “Zoet is de geprefereerde smaak vanaf de geboorte. Koolhydraten stimuleren de vrijlating van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon. Suiker is een vorm van koolhydraten, net als volle granen, fruit en groenten. Maar suiker heeft de voorkeur omdat de smaak ervan ons kalmeert en een natuurlijke ‘high’ geeft.

Bovendien hebben we geleerd suiker als ‘beloning’ te beschouwen, en als ’troost’, wat de zin erin versterkt. Maar eigenlijk heten we al heel veel suiker, en zitten ze ook ‘verborgen’ in brood, yoghurt, fruitsap en bereide maaltijden. Daarom deze 13 tips om de zin in zoet tegen te gaan: acht op korte termijn en vijf op lange termijn.

Tips op korte termijn:

1) Geef toe (een beetje)
2) Combineer voeding
3) Kick af
4) Kauwgom
5) Grijp naar fruit
6) Maak een wandelingetje
7) Kies voor kwaliteit
8) Eet regelmatig

Op lange termijn:

1) Vermijd kunstmatige zoetstoffen
2) Beloon jezelf
3) Zoek steun
4) Vertraag
5) Combineer

Lees verder op Hln.be


Geef een reactie