Zwanger en een hartinfarct

Hallo iedereen,

Mijn naam is Trisha en ben een vrouw van 26 jaar.

Ik ben nu 3 maanden in verwachting van mijn eerste kindje.

3 weken geleden werd ik in de nacht wakker met pijn tussen mijn schouderbladen, op mijn borst en het trok door naar mijn onderkaak.

Ik dacht dat ik verkeerd had gelegen en probeerde de pijn weg te krijgen door te rekken en strekken dit lukte alleen niet.

Dit is mijn eerste zwangerschap dus ik gooide het al snel op een zwangerschapskwaaltje en ben na een uurtje toen de pijn begon te zakken weer in slaap gevallen.

De nacht daarna werd ik weer wakker met de zelfde pijn tussen mijn schouderbladen en borst alleen trok het dit keer door naar mijn linkerarm en was ik ook hevig aan het transpireren.

Ik kon niet meer op of om van de pijn en heb hierom ook mijn vriend wakker gemaakt.

Een half uur later stond de ambulance voor de deur en hebben ze een hartfilmpje gemaakt, deze was volgens de ambulance medewerkster helemaal in orde.

Ze wilde geen risico nemen en hebben mij toch meegenomen naar het ziekenhuis.

 

In het ziekenhuis hebben ze meteen mijn bloed afgenomen, na een paar uur kwam de cardioloog vertellen dat mijn bloedwaarden (de hartenzymen) behoorlijk afwijkend waren en dat ze het idee hadden dat er iets mis was gegaan in het lab, er werd nog een keer bloed afgenomen.

Na 1.5 uur stond de cardioloog weer op mijn kamer met de mededeling dat mijn bloedwaarden nu nog meer afwijkend waren, ze gingen mijn bloed opsturen naar het LUMC in Leiden om er zeker van te zijn dat de test juist was gedaan.

Ik had alle symptomen van een hartinfarct alleen paste ik niet in het plaatje, ik ben jong en gezond.

Vrij snel daarna kwam het nieuws uit het LUMC dat hun de zelfde uitslagen hadden, ik werd dus opgenomen in het ziekenhuis.

Veel testen konden ze bij mij niet doen vanwege de zwangerschap, ze hebben van alles bedacht wat die waarden zo hoog kon laten stijgen.

Mijn nieren zijn onderzocht en zelfs mijn vitamine pillen die ik dagelijks slik zijn onder de loep genomen om te kijken of het daardoor kon komen.

Ook zijn er meerdere hartecho’s en filmpjes gemaakt maar daar kwam elke keer (gelukkig) uit dat ik geen schade had aan mijn hart.

Een dag later werd mij verteld dat de cardiologen in het ziekenhuis het niet meer wisten en dat ik overgebracht zou worden naar het LUMC.

 

Ik merkte dat mijn hartslag terwijl ik in bed lag ineens heel hoog kon zijn, ook was ik ontzettend snel moe…Maarja ik ben ook zwanger en vermoeidheid hoort daar ook bij.

In het LUMC vertelde de cardioloog mij dat in geval van nood ze wel voor mij kiezen en niet voor mijn kindje…Mijn verstand snapte dit maar mijn gevoel vond dit heel moeilijk te verwerken.

Ik moest het weekend blijven in het ziekenhuis omdat ze mijn hart wilde blijven monitoren.

Die maandag heb ik een fietstest moeten doen om te kijken of ze het konden opwekken dmv inspanning. De fietstest ging op vermoeidheid na goed en ik kreeg geen klachten.

De Cardioloog vertelde dat ze graag een hartkatheterisatie wilde doen, maar dat dit nu tijdens mijn zwangerschap te gevaarlijk is voor mij en de baby.

Na de bevalling willen ze zo snel mogelijk meer testen gaan doen.

Ik blijf onder controle bij de cardioloog en gynaecoloog in het LUMC.

 

Ik ben inmiddels weer thuis met medicijnen en de wetenschap dat ik twee keer een hartinfarct heb gehad.. op mijn 26ste.  

Ik heb bijna dagelijks steken op mijn borst en pijn tussen mijn schouderbladen.

Dit alles maakt mij erg onzeker en Ik zou heel graag met iemand in contact willen komen die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt. 

Reacties (7)

 • afbeelding van Caroline & Vera
  Caroline & Vera ( )

  Hi Trisha,
  Caroline en ik hebben het kippenvel op onze armen staan na het lezen van je verhaal. Caroline heeft een vergelijkbare ervaring en wil graag met je in contact komen om je eventueel te helpen.

  mei 09, 2018
 • afbeelding van blankenstino
  blankenstino

  Hi Trisha,

  Wat een heftig verhaal. En dat op 26 jarige leeftijd. Is het kindje inmiddels geboren?

  Ik zou graag eens met je mailen over je ervaringen. Ikzelf heb ook op zeer jonge leeftijd een infarct gehad. Op mijn 32e. Dit is nu drie jaar geleden. Het heeft mijn leven voorgoed veranderd. 

  jul 06, 2018
 • afbeelding van Trisha
  Trisha

  Ik lees nu pas de reacties! 

  Ik ben inmiddels 31+3 dagen, en onze kleine jongen is in goede gezondheid :) 

  Je mag mij mailen! dat kan via trishavdstruif@gmail.com

  aug 08, 2018
 • afbeelding van Eline
  Eline ( )

  Ha,

  Jeetje wat een verhaal. Heb je een goede bevalling gehad en alles nu iets beter? Ik ben benieuwd wat uiteindelijk de diagnose is geworden. Dit lijkt namelijk veel op mijn Prinzmetal anchina pectoris. Welke medicatie gebruik je nu?

  Groeten,

  Eline

  mei 18, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.