Mijn ervaring na de open hart operatie

Hallo ik ben Robert van 39 jaar oud.

Vorig jaar eind oktober is er een bicuspide ( 2 slippige aorta ) aorta klep geconstateerd. Ik kreeg klachten tijdens hartlopen en kreeg aardige steken in mijn borst. Ik vond het vreemd dat ik opeens klachten kreeg want eerder die maand was ik 5 km wezen hardlopen en toen had ik geen klachten.

Nu ben ik 7 februari j.l. geopereerd via een sternotomy (volledig open) ik had eerder gevraagd voor een mini avr (mini-thoarcotomy) maar dat kon niet want er moest ook een stuk van de aorta zelf vervangen worden.  De procedure die ze bij mij hebben uitgevoerd heet ook wel de bentall procedure. Ik heb voor een inspiris edwards biologische klep gekozen.

Op 11-02 ben ik nogmaals open gehaald omdat er veel bloedstolsels waren overgebleven en dat kon via de drain niet uit mijn lichaam gehaald worden.

Wellicht komt het vreemd over maar ik kijk niet zwaar terug op de operatie. ik vond het eerlijk gezegd wel meevallen. Er is een keer geweest dat ik wel pijn had van mijn borstbeen maar toen heb ik een pijnstiller gekregen en toen was dat over.

Wat zwaar is geweest is wanneer je net krijg te horen dat je een 2 slippige aorta hebt, dan valt de wereld echt in elkaar. Ik was heel boos en vroeg me af waarom ik? In het begin ben je uiteraard ook heel verdrietig maar dat duurt een paar dagen en dan is het weer voorbij. Je kan jezelf wel druk maken maar dat heeft geen zin. Wat ook vervelend is hoe mensen reageren wanneer je zegt dat je een hart operatie moet ondergaan alsof je laatste dagen zijn geteld, op een gegeven moment hield ik het maar voor mezelf.

Na mijn thuiskomst op 14-02 is het belangrijk dat je niet tilt en de zware taken uit de weg gaat, geef hier gehoor aan!!.Een paar dagen na mijn thuiskomst dacht ik wel even een stofzuiger snel naar boven te tillen en dat ging ook wel maar ik heb daarna gigantische pijn gekregen in mijn arm en borst dat was echt een hel. Ik kon amper douchen en naar bed en uit bed was echt een ramp.

 

Reacties (5)

 • afbeelding van LLew
  LLew ( )

  Hi Robert, hoe ervaar jij je biologische hartklep en hoelang gaat dat mee? ik moet namelijk kiezen maar ik weet helemaal niet wat ik moet kiezen.
  grtjs en beterschap

  mrt 29, 2020
 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Hallo Robert,

   

  Vervelend dat ze je nog een keer hebben moeten opereren, maar goed om te horen dat je verder niet al te zwaar terugkijkt op de operatie. Omdat je nogal sportief bent heb je waarschijnlijk een goede conditie en dat helpt ook altijd al bij het herstel na de operatie.

   

  Inderdaad schrikken mensen vaak als ze horen dat iemand een (open)hartoperatie moet ondergaan, maar veel operaties worden vaak gedaan en geven in de meeste gevallen een hoop kwaliteit van leven terug.

   

  Als ik het zo lees dan heb jij na de eerste boosheid ook gedacht van laat het maar over mij heen komen, er is toch niets aan te veranderen.

   

  Ik wens je nog veel stekte bij het verdere herstel en hopelijk kom je weer aan je hobby hardlopen toe.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  Hartpatienten Nederland

   

   

  apr 06, 2020
 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Hallo LLew,

   

  Ik lees dat je voor de keuze staat of je een biologische of een mechanische hartklep moet kiezen. 

   

  Een mechanische klep heeft als voordeel dat deze meestal heel lang kan blijven zitten. Het nadeel is dat je wel je leven lang antistollingsmedicatie moet slikken. Soms horen mensen de klep ook tikken en vinden dat vervelend. 

   

  Een biologische klep gaat tussen de 10 en 15 jaar mee (afhankelijk van welke soort klep). Het voordeel is dat je geen antistolingsmiddelen hoeft te slikken en je geen last hebt van een tikkend geluid.

   

  Hopelijk kan dit je al een beetje op weg helpen.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  Hartpatienten Nederland

  apr 06, 2020
 • afbeelding van AnneMarie2512
  AnneMarie2512

  Ik heb de operatie 2 jaar geleden,  had ook een 2slippige aortaklep en kwam ook volkomen onverwachts in het ziekenhuis terecht. Heb heel lang geen vertrouwen meer in mijn lijf gehad. Nu is dat wel weer terug. Maar hoe heb jij dat ervaren?

  Lieve groeten uit Rotterdam

  apr 08, 2020
 • afbeelding van vonkcm@gmail.com
  vonkcm@gmail.com ( )

  Ik heb in 2018 een open hart operatie ondergaan ik kreeg een nieuwe hart klep en 4 omleidingen en enkele weken later nog een cardioversi.
  Mijn hartklep mocht ik niet kiezen want boven de 65 jaar krijg je een biologische klep ( van een varken)

  aug 02, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.