default-header

Re:hartpompfunctie en carnitine

Home Forums Hartfalen hartpompfunctie Re:hartpompfunctie en carnitine

#83158
Lisa
Deelnemer

angeren1 schrijft:
[quote]Hallo die carnitine wat is dat precies voor een spul, en helpt het ook tegen ritmestoringen van het hart ?
groeten piet.[/quote]

Hallo Piet,

Mij hielp het zeker, maar of het ook alleen helpt (dwz niet in combinatie met andere voedingsstoffen, zoals bv magnesium) kan ik je niet zeggen. Het ligt er aan waar men gebrek aan heeft. Ik had (ook) een gebrek aan carnitine, dus was dat wrsch ook een van de oorzaken van mijn ritmestoringen.

L-Carnitine is een aminozuur, het zit in vlees (carne) en vis en het is nodig voor alle spieren (ook je hartspier dus), carnitine is nodig voor een goede vetzuren stofwisseling en produktie van energie (ATP), waar ook je hart heel veel van nodig heeft.

Cardioloog Sinatra (VS) geeft bv zijn hartfalenpatienten carnitine, Q10, magnesium en nog een bepaalde suiker (d-ribose): al deze nutrienten zijn nodig om energie te kunnen maken.

Wat de slager over carnitine weet 🙂 ……..
:
Een Stof in vlees maakt 100-jarige kwieker
ROME – L-carnitine, een natuurlijk ingrediënt van vlees, maakt honderdjarigen gespierder en kwieker. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Catania.

Een groep van 66 eeuwlingen werd onderzocht. De ene helft kreeg supplementen met L-carnitine, de andere helft placebo’s. Aan het einde van het onderzoek bleek de groep die L-carnitine had geslikt drie kilo meer spiermassa te hebben ontwikkeld dan de placebogroep. Daarnaast was hun vetmassa met 1,6 kilo afgenomen. De placebogroep bleek zes ons meer vetmassa te hebben gekregen.

Ook bleken de oudjes die L-carnitine hadden geslikt fitter te zijn geworden. Bij wandeltesten bleken zij minder moe dan hun leeftijdgenoten.

Bron: Meat & Meal (Slagerswereld.nl)

Nog wat over carnitine (van wikipedia):
“L-carnitine komt vrijwel uitsluitend in dierlijke producten voor (carnis = vlees). Het lichaam maakt zelf in de nieren en de lever carnitine aan uit de aminozuren lysine en methionine, met de hulp van vitamine C. Een vegetarische voeding is vaak arm aan lysine en methionine. Daardoor kunnen tekorten ontstaan bij pure vegetariërs. L-Carnitine wordt al sinds het eind van de tachtiger jaren van de vorige eeuw toegevoegd aan zuigelingenvoeding.”

L-carnitine speelt een belangrijke (therapeutische) rol bij hart en vaatziekten in het algemeen (ook bij ritmestoringen en zuurstoftekort).

Of men een tekort aan carnitine heeft is gemakkelijk ook te bepalen via een bloedonderzoek in het lab (vrij carnitine, totaal carnitine en (ik dacht ook) acetylcarnitine). In dat geval is suppletie natuurlijk zeker aan te raden (bij spierkwalen wordt het ook (mits op recept) vergoed door de verzekering). Ook als er geen carnitine tekort is, kan het nog wel zo zijn dat men niet genoeg heeft (voor iedereen is de behoefte anders): hoog-normale waarden carnitine zijn voor veel mensen de ideale waarden.

Propionyl-L-carnitine helpt bijvoorbeeld ook goed bij etalagebenen (= looppijn door vernauwde bloedvaten in de benen). Gewone L-carnitine helpt ook, maar iets minder dan de propionyl vorm.

Groetjes,
Lisa 😉