default-header
HomeVideobelevingenWebinar: Jan Smeets baalt ervan de baas niet meer te zijn

Webinar: Jan Smeets baalt ervan de baas niet meer te zijn

dinsdag 12 december 2023, door Hartpatiënten Nederland

Jan Smeets heeft het er erg moeilijk mee niet meer de baas te zijn. Dat zei hij woensdagavond 12 juli tijdens een webinar van Hartpatiënten Nederland. Jan, die zelf drie keer aan zijn hart geopereerd werd, wees erop dat hij 50 keer Pinkpop georganiseerd heeft. “Maar toen is me iets overkomen waardoor ik moest afhaken. Ik was eigenaar van het terrein. Ik heb er de fut niet meer voor. Ik vind het erg dat ik de touwtjes uit handen moest geven. Ik heb alles gedaan wat ik wilde, alles áfgedwongen wat ik wilde. Ik ben niet meer de baas.”

Van zijn hart heeft Jan naar eigen zeggen zoveel last niet. Dat is ook niet de reden waarom hij noodgedwongen moest afhaken. Hij lijdt aan long-covid, opgelopen tijdens een muziekcongres in Londen, en dat maakt verder werken onmogelijk. “Op dit moment zit ik in een slechte periode. Misschien ook door de warmte. Ik heb geen puf meer. Vroeger fietste ik naar mijn werk. Maar dat fietsen gaat ook bijna niet meer.”

Door de long-covid zitten gaten in zijn herinnering. Zijn vrouw Till helpt hem en weet alles te benoemen.

De laatste keer in het ziekenhuis werd tot zijn ontslag geheim gehouden. Pas na zijn ontslag ging er een melding naar de krant, vertelde Till.  Jan wilde niet geopereerd worden, herinnert zich ook hartchirurg Ehsan Natour, die bevriend is met Smeets.  “Je wou niet”,  frist Till Jans geheugen op. “Je was net bezig met je 48ste Pinkpop en zei tegen de hartchirurg: ik heb net 100.000 kaartjes verkocht, opereren gaat niet.”

De operatie zou heel zwaar worden, maar besloten werd tot een lichtere ingreep zodat Jan tijdig terug kon naar Megaland in Landgraaf om er Pinkpop te openen.

“Drie dagen nadat bekend werd dat hij in het ziekenhuis was geopereerd, stond hij weer op Pinkpop”, vertelt Natour. “Hij vertelde dat hij iets heftigs had meegemaakt en dat hij er dankzij zijn hartchirurg en cardioloog weer stond, om Pinkpop te openen.”

“Ik wilde alles rond Pinkpop weer oppakken”, vertelt Smeets. “Daar werd ik gezien als de autoriteit. Maar de puf is eruit. Sporten gaat ook niet meer. Zelfs niet op mijn hometrainer. De longarts adviseert me een kwartier per dag te wandelen. En verder niets.”

Jan slaat met zijn vlakke hand op zijn dikke buik en verzucht: “Dit is het ergste. Dat moet weg!”