Veiligheidspoortjes

Veiligheidspoortjes

Veel ICD-dragers zijn huiverig bij het passeren van veiligheidspoortjes, bijvoorbeeld op vliegvelden. Maar uit onderzoek is gebleken dat zorgen over detectiepoortjes veelal niet nodig zijn. De moderne ICD is beter afgeschermd tegen elektronische invloeden van buiten dan eerder het geval was. Ook fabrikanten van ICD’s laten weten dat ICD-dragers met een gerust hart door detectiepoortjes kunnen lopen. Maar je moet er niet in stil blijven staan, want dat is vragen om problemen. Loop een meter door en blijf dan pas staan. 

Het detectiepoortje kan op u reageren, omdat de ICD metaaldeeltjes bevat. Zorg dat u een ID-kaart heeft waarmee u zich kunt identificeren als drager van een pacemaker, een ICD of een S-ICD. In veel gevallen hoeft u dan niet door het poortje en wordt u alleen gefouilleerd. Vraag de controleur om liefst geen handmetaaldetector te gebruiken. En als dat toch moet, om die detector het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van uw ICD te houden.

In de Europese Unie moeten detectiepoortjes voldoen aan de CENELEC TUEV-veiligheidsnormen. Die zijn voor ICD-dragers veilig. Op poortjes die niet aan deze veiligheidseisen voldoen, moet een gele waarschuwingssticker zitten. Mijd zo’n poortje! 

Zorg dat u altijd een brief bij u heeft waarop bewakingspersoneel kan lezen dat u ICD-drager bent. Vraag uw cardioloog om z’n brief op te stellen op briefpapier van het ziekenhuis. Met dat briefje kunt u duidelijk maken dat u niet op de normale manier gefouilleerd kunt worden. 

Steeds meer luchthavens gebruiken overigens een bodyscan. Die is voor ICD-dragers niet gevaarlijk.