default-header
HomeNieuwsZorgmeldkamer medische vragen

Zorgmeldkamer medische vragen

woensdag 20 mei 2009, door Hartpatiënten Nederland

Minister Klink (Volksgezondheid) overweegt om mensen die zonder tussenkomst van de huisarts rechtstreeks naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan, een eigen bijdrage op te leggen. ,,Hier ben ik het niet mee eens”, stelt zorgwethouder Marijke Vos in Amsterdam. ,,Je moet mensen geen bijdrage vragen omdat ze naar de spoedeisende hulp gaan; je moet duidelijk maken waar ze wel naartoe kunnen met een medisch probleem buiten kantooruren.

Minister Klink (Volksgezondheid) overweegt om mensen die zonder tussenkomst van de huisarts rechtstreeks naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan, een eigen bijdrage op te leggen. ,,Hier ben ik het niet mee eens”, stelt zorgwethouder Marijke Vos in Amsterdam. ,,Je moet mensen geen bijdrage vragen omdat ze naar de spoedeisende hulp gaan; je moet duidelijk maken waar ze wel naartoe kunnen met een medisch probleem buiten kantooruren.

Er zijn veel betere en effectievere oplossingen te bedenken als je kijkt vanuit de mensen die er gebruik van maken. Iemand met een medisch probleem buiten kantooruren kan kiezen tussen drie mogelijkheden: naar de spoedeisende hulp gaan, de huisartsenpost bellen of de ambulance bellen.
Het kan voor mensen het handigst zijn om voor de zekerheid naar het ziekenhuis te gaan: het is altijd open en je weet maar nooit. Voorkomen dat iemand deze keuze maakt, kan alleen als Klink naar de totale keten kijkt en die verbetert.

Ik geef u voorbeelden van hoe het ook kan. In Amsterdam loopt een experiment waarbij een ervaren ambulanceverpleegkundige op de huisartsenpost eigenlijk dicht zou zijn (van 9 tot 17.00 uur). Geen dure EHBO als dat niet nodig is, en een post die altijd open is, dicht in de buurt van de mensen.
In diverse regio’s worden huisartsenposten aan ziekenhuizen gekoppeld. Men gaat naar de huisartsenpost, en als blijkt dat specialistische zorg nodig is, dan kan die er meteen bij gehaald worden. Minister Klink zou die combinatie moeten stimuleren.

Amsterdam wil een zorgmeldkamer introduceren waar mensen met medische vragen 7 x 24 uur terecht kunnen. Minister Klink zou een dergelijk experiment mogelijk kunnen maken door de verschillende financieringen op elkaar af te laten stemmen en de schotten tussen de financieringsregelingen weg te halen.

Samenhang
Minister Klink is voorstander van marktwerking van ambulancezorg, maar kijkt niet naar de samenhang met huisartsenposten en ziekenhuizen.
Als wethouder Zorg wil ik de huisartsen, ambulancezorg en ziekenhuizen in Amsterdam uitnodigen om met een plan acute zorg te komen. Wanneer minister Klink ambulancevergunningen gaat afgeven, kan hij op grond van dit plan vergunningaanvragers beoordelen. Niet alleen de prijs telt, maar ook de bovengenoemde samenhang.
Als deze beter wordt geregeld, is voor iedereen duidelijk waar men naartoe kan en kan de eigen bijdrage van tafel.”

Marijke Vos, wethouder Zorg Amsterdam

(Deze opinie verscheen op 5 mei in de Telegraaf)

Hartgenoten.nl

 

Geschreven door onze Gastredactie.    


Geef een reactie