default-header
HomeNieuwsZorgen om centraliseren kinderhartchirurgie

Zorgen om centraliseren kinderhartchirurgie

AandoeningBehandeling

vrijdag 24 december 2021, door Hartpatiënten Nederland

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de academische ziekenhuizen in Groningen, Amsterdam en Leiden gaan stoppen met kinderhartchirurgie. Alleen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het ErasmusMC in Rotterdam zal het nog mogelijk zijn om kinderen aan hun hart te opereren, aldus de minister. Complexe operaties voor mensen met aangeboren hartafwijkingen worden ook door deze centra uitgevoerd.

Hartpatiënten Nederland kan begrijpen dat veel ouders deze forse ingreep in de kinderhartchirurgie in Nederland teleurstellend vinden. “Het is een hele opgave als je nog verder moet rijden om je kind te steunen”, aldus voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland. “Ook voor de verpleegkundigen in de hartchirurgische centra in Groningen, Amsterdam en Leiden is dit heel verdrietig nieuws. Deze mensen werken met hart en ziel voor de kinderen, die bij hen een speciale plek in hun hart hebben.”

Toch ziet Van Overveld positieve punten. “De centralisatie van de kinderhartchirurgie komt uiteindelijk de kwaliteit ten goede”, aldus van Overveld. “Jaarlijks worden 180 kinderhartjes geopereerd. Het is op zich niet verkeerd dat de expertise in twee centra terecht komt. We willen immers het beste voor onze kinderen, en dat is wat hier gebeurt. Maar het is inderdaad een hard gelag voor mensen die van ver moeten komen. Je zult maar vanuit Maastricht of Groningen naar Utrecht moeten om je kind bij te staan!”

Het UMCG is een petitie gestart om kind hartcentrum te blijven. Deze petitie ondertekenen kan hier.


Geef een reactie


Reacties (2)

  • J.janssen 24 december 2021

    Spec zhs bieden een hoop voordelen. Je hebt dan meer ervaringsdeskundigen. Tegenwoordig word je snel ontslagen uit het zhs. Bij ernstige situaties is er wel een bed voor de ouders of partner. Goede hulp is uiteindelijk toch het BELANGRIJKSTE !!

  • Van Riet 26 december 2021

    Het is een te grote afstand vanuit Groningen naar Utrecht of Rotterdam te moeten als ouder.
    Zelf ben ik als 12 jarig jongetje in 1953 geopereerd in het Antonius door Klinkenberg en Prof Brom. Circa 100dg lag ik het ziekenhuis. Stel dat ik 2 was geweest wat dat zou dat voor mij maar ook voor mijn ouders zij in Groningen hadden gewoond. Ik beleef dat bij tijd en wijlen nog. In 1971 voor de 2de X en in 1991 voor de 3de X. Alle chirurgen leven nog in mijn herinneringen