default-header
HomeNieuwsZorgboulevard Rotterdam zet tanden in obesitas

Zorgboulevard Rotterdam zet tanden in obesitas

vrijdag 2 juli 2010, door Hartpatiënten Nederland

Voor Rotterdamse volwassenen met overgewicht mist momenteel een passend zorgaanbod. Een multidisciplinaire aanpak door fysiotherapeut, arts, diëtist, maatschappelijk werk en psycholoog is daarbij van groot belang.

Dit blijkt uit de bestaande, succesvolle aanpak voor dikke kinderen. Dit is dan ook de belangrijkste aanbeveling tijdens de werkconferentie Obesitas die op 30 juni jl. door de Zorgboulevard Rotterdam werd georganiseerd. Een denktank, bestaande uit chirurgen, kinderartsen, psychologen, het Centrum voor Jeugd en Gezin fysiotherapeuten en diëtisten droegen ideeën aan over een effectievere aanpak van obesitas in Rotterdam.

Jantine Kriens, de Rotterdamse wethouder van Volksgezondheid en Maatschappelijke Ondersteuning riep tijdens de conferentie op tot een georkestreerde aanpak van obesitas, waarbij preventie een nadrukkelijker rol speelt. Paul Smits, algemeen directeur van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, benadrukte dat de aanpak vooral praktisch moet blijven: geen nieuwe schakels, gewoon slimmer samenwerken in de eerste en tweede lijn.

“Obesitas is een ziekte en een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel bij de patiënt is een belangrijk symptoom. Hier moet je in je aanpak rekening mee houden,” stelt een deelnemende chirurg. “Een patiënt met een Body Mass Index van 38 sturen wij weg als hij verzoekt om een maagverkleining. Met zo’n BMI ben je namelijk te licht voor deze ingreep. De patiënt onderneemt uit zichzelf dikwijls geen verdere actie en verdwijnt uit beeld. Een paar jaar later komt hij dan terug met een BMI van 45. We kunnen hem dan wel opereren, maar een lifestyle-interventie had veel leed en kosten kunnen voorkomen.”

“Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van leven van obese kinderen net zo laag is als die van kankerpatiëntjes,” aldus Elly van der Vliet, directeur van de Vereniging Zorgboulevard Rotterdam. “Een dik kind wordt een dikke volwassene. Het is dus van groot belang dat we met alle disciplines die hier vanavond vertegenwoordigd zijn een sluitende aanpak voor jong tot oud samenstellen.” De inbreng van de werkconferentie wordt gebruikt voor een zorgarrangement rondom dit thema, dat de Zorgboulevard later dit jaar presenteert.
De Zorgboulevard Rotterdam is een gezamenlijk initiatief van het Maasstad Ziekenhuis, Delta Psychiatrisch Centrum, De Stromen Opmaat Groep, Kraamzorg Rotterdam e.o. en de Centrale Huisartsen Posten Rijnmond en wordt ontwikkeld door Vestia en Vitaal Zorgvast. Begin 2011 opent de Zorgboulevard Rotterdam haar deuren voor publiek. Ga voor meer informatie naar www.zorgboulevardrotterdam.nl


Geef een reactie