default-header
HomeNieuws“Zonder humor wordt het leven nog zwaarder”

“Zonder humor wordt het leven nog zwaarder”

LeefstijlMentale vitaliteit

maandag 21 juni 2021, door Hartpatiënten Nederland

Wellicht zijn de tekeningen van cartoonist Djanko u al opgevallen. Voortaan maakt hij voor iedere uitgave van HPNLmagazine een cartoon bij één van de artikelen. Wie zit er achter deze grappige tekeningen? We maken kennis met Herman Jan Couwenberg (61).

Je hebt rechten gestudeerd, maar bent cartoonist geworden. Hoe is dat zo gekomen?

“Tja, je moet iets gaan doen na het vwo en bij mij werd dat een studie economie. Na een halfjaar ben ik overgestapt naar rechten, maar eigenlijk lag ook daar totaal mijn interesse niet. Het liefst wilde ik cabaretier worden, maar in mijn studietijd kreeg ik steeds meer gezondheidsklachten. Uiteindelijk bleek ik ME/CVS/chronische Lyme te hebben. Daardoor ben ik lange tijd extreem vermoeid geweest. Ik maakte al jaren grappen en daar ben ik op een goede dag bij gaan tekenen. Al vrij snel kreeg ik de kans om dagelijks een cartoon te maken voor het Vrije Volk en later voor het Rotterdams Dagblad. Gaandeweg zijn daar allerlei opdrachtgevers bijgekomen en sindsdien heb ik altijd kunnen leven van mijn cartoons.”

Waar haal je inspiratie uit?

“Dat kan van alles zijn. Bij de krant kon ik kiezen uit alles wat me die dag aansprak, van politiek tot sport of het klimaat, maar ik werk ook veel voor vak- en patiëntenbladen en dan heb je iets minder vrijheid. Ik kan me vrij makkelijk verplaatsen in mensen en situaties, zelfs als ik persoonlijk niets met het onderwerp heb. Een goede cartoonist moet een psychologisch en emotioneel inzicht hebben in hoe dingen gaan op een werkvloer, in relaties tussen mensen en alle verschillende rollen. Als ik een artikel lees, krijg ik meestal al snel een beeld van de situatie. Dan begin ik met een stapeltje papier en een potlood en ga ik een beetje droedelen. De kunst is om het simpel te houden: je moet in één plaatje de kern van het onderwerp vangen én een grap maken. Soms heb ik binnen een kwartier een idee, de andere keer moet ik een uur nadenken voor ik aan de slag kan. Maar het gebeurt zelden dat ik geen inspiratie heb.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.