default-header
HomeNieuwsZoetmiddel fructose kan leiden tot diabetes en hartproblemen

Zoetmiddel fructose kan leiden tot diabetes en hartproblemen

maandag 14 december 2009, door Hartpatiënten Nederland

Fructose, een zoetmiddel dat als goedkope vervanger van suiker voorkomt in honderden voedingswaren en drankjes die we dagelijks gebruiken,

kan het menselijk metabolisme schade toebrengen, en leiden tot obesitas en diabetes bij kinderen, zo waarschuwt de Sunday Times.
Fructose is een synthetisch zoetmiddel dat eigenlijk bestaat uit 55 % fructose en 45 % glucosesiroop van maïs. Meestal kan u het herkennen op verpakkingen bij de ingrediënten als high-fructose corn syrup, or glucose-fructose syrup. Dat het veelgebruikte fructose schadelijk kan zijn, was al aangetoond bij proeven op ratten, maar aan de universiteit van Californië is nu ook bij mensen vastgesteld dat dit uit maïs gemaakte zoetmiddel zorgt voor een gevaarlijke aangroei van vetcellen rond vitale organen en kan leiden tot diabetes en hartziektes.

Zwaarlijvigheid bij kids

De onderzoekers wijzen met name op een verband tussen dit middel, dat onder meer wordt wordt gebruikt in frisdranken, yoghurts, koekjes en ontbijtgranen, en de toenemende zwaarlijvigheid bij jonge kinderen. Zelfs sommige vruchten, die ons worden aanbevolen omdat ze gezond zijn, bevatten trouwens “natuurlijke” fructose.

Lees verder op Hln.be


Geef een reactie