default-header
HomeNieuwsZo ga je minder zitten

Zo ga je minder zitten

LeefstijlMentale vitaliteit

maandag 3 januari 2022, door Hartpatiënten Nederland

Met haar boek Een shotje leefstijl wil huisarts Jacqui van Kemenada mensen laten zien hoe je met kleine stapjes al heel veel gezondheidswinst kunt bereiken. Dit keer vertelt ze over het belang van minder zitten.

Dertig minuten per dag bewegen of twee keer per week matig intensief sporten: allemaal kennen we het gezondheidsadvies en toch lukt het een grote groep niet om die norm te halen. Volgens Jacqui focussen we te veel op het ideale plaatje en te weinig op de kleine verbeteringen die óók winst opleveren. Dat zitten het nieuwe roken is, wordt al langer geroepen. In de jaren vijftig bleek al dat Engelse chauffeurs van dubbeldekker bussen twee keer zo veel kans hadden op een hartinfarct dan de conducteurs die de hele dag het trappetje op en af liepen. Nu, in coronatijd, begint zitten volgens Jacqui een steeds groter probleem te worden. “Op je werk word je nog onderbroken door een collega die vraagt of je mee koffie gaat halen, of doordat je een vergadering hebt op een andere verdieping. Nu mensen grotendeels thuiswerken, zitten ze vaak urenlang onafgebroken naar een beeldscherm te turen.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.