default-header
HomeNieuwszingen is hartstikke goed voor je hart

zingen is hartstikke goed voor je hart

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 24 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het is heerlijk om te zingen. Je stem muzikaal gebruiken is goed voor je hart, en voor je hele gezondheid. Alleen: veel mensen schamen zich om te zingen. Ze zijn bang daarvoor uitgelachen te worden.

Zingen is goed tegen stress. Want in je bloed neemt de hoeveelheid cortison toe, bleek uit eerder Duits onderzoek van de universiteit van Frankfurt. Ook de concentratie immuunglobuline A, proteïnen die als afweerstof werken, neemt volgens eerder Duits onderzoek toe. Nu.nl wijdde er onlangs aandacht aan.
Uit Zweeds onderzoek blijkt dat bij koorzangers de harten tegelijkertijd gaan kloppen, én langzamer kloppen.  Zingen vertraagt dus de hartslag. Dat komt volgens de Zweedse onderzoeker Bjorn Vickhoff door de gecontroleerde ademhaling. “De ademhaling van iemand die in een koor zingt, lijkt op die van iemand die yoga beoefent”, zeg Vickhoff op nu.nl.

Medicijn tegen hoge bloeddruk

Yoga verlaagt de bloeddruk op termijn. Vickhoff vermoedt dat dit ook geldt voor het zingen in een koor. Zang is dus een uitstekend en natuurlijk middel tegen hoge bloeddruk. Een gratis medicijn, en dat zonder bijwerkingen! En toch zingen de meesten van ons niet. Uit schaamte, zegt zangcoach Jeroen Gigengack op nu.nl .
Volgens hem is onze stem ontwikkeld om op allerlei manieren te gebruiken, ook zingen. Maar dat doen we niet. Terwijl het hartstikke goed is voor onze gezondheid. Zingen geeft mensen het gevoel kwetsbaar te zijn. En daarvoor deinzen de meeste mensen jammer genoeg terug.
Bovendien zorgen programma’s als Idols ervoor, dat we nog verder in onze schulp kruipen. Alleen als je héél erg goed bent, durf je te zingen, om niet af te gaan. Op die manier zingen we natuurlijk nooit. Slecht voor onze bloeddruk…..

Zelfexpressie

Zingen is een uitstekende manier om jezelf te uiten. Het beste kan dat door het zingen van simpele liedjes, geen ingewikkelde Bach-etudes dus. Zingen geeft ons juist veel zelfvertrouwen en maakt ons blij, alleen moeten we daarvoor onze schaamte overwinnen! Samen zingen is nog heter: dat helpt mensen een verbinding van hart tot hart te smeden, op een speelse en heerlijke manier! Samen zingen geeft de zangers een gevoel van saamhorigheid, ook al weten ze verder niets van elkaar. Het opent ons hart!

 

Voor meer artikelen klik hier