Zet leefstijlhulp bij afvallen vaker in!

Hartpatiënten Nederland wil dat artsen vaker leefstijlhulp inzetten bij de wens om af te vallen. Die mogelijkheid is er: hulp bij overgewicht wordt immers vergoed door zorgverzekeraars, maar artsen maken er om onbegrijpelijke redenen nog weinig gebruik van, blijkt uit een artikel in het NRC. Dat is ook onze ervaring. En je mag gerust weten: daar balen we van!
 
Sinds januari vergoeden zorgverzekeraars tweejarige programma’s voor een gezonde leefstijl. Deze ‘Gecombineerde Leefstijlinterventie’ (GLI) zit in de basisverzekering, zonder eigen risico. Maar veel artsen verwijzen mensen die te dik zijn, gewoon niet door naar dit programma.
 
En dat terwijl de helft van de volwassenen in ons land te zwaar is en daardoor hoge gezondheidsrisico’s loopt, zoals diabetes 2, hart- en vaatziekten en kanker. Volgens het NRC komen maar liefst 3,5 miljoen mensen in aanmerking voor professionele begeleiding bij goede voeding en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. 
 
Alles draait namelijk om gedragsverandering. Alleen crashen is niet alleen zinloos, maar ook de beste garantie om nog meer aan te komen. Op veel plaatsen in Nederland werken artsen wel mee aan een doorverwijzing, maar er zijn witte plekken op de kaart: In Zeeland en Limburg kunnen mensen nauwelijks terecht bij begeleiding, en worden ook niet op het idee gebracht van de mogelijkheid van zo’n hulp. En onbekend maakt onbemind, vrezen wij. 
 
Meer weten: lees dan hier verder

Reacties (1)

  • afbeelding van Dr
    Dr ( )

    Die hulp is ver te zoeken! Meer dan 20 km van huis.... en ik woon op 10km van Utrecht. Cz heeft niet veel keus.

    sep 25, 2019

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.