default-header
HomeNieuwsZenuwstimulatie in arm zorgt voor beter aanleren bewegingen na beroerte

Zenuwstimulatie in arm zorgt voor beter aanleren bewegingen na beroerte

zondag 31 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

De juiste stimulering met elektronische prikkels van de zenuwen in de arm zorgt er voor dat mensen een complexe bewegingstaak beter kunnen aanleren.

De juiste stimulering met elektronische prikkels van de zenuwen in de arm zorgt er voor dat mensen een complexe bewegingstaak beter kunnen aanleren. Hun hersenen blijken tijdens het leren van de beweging bovendien actiever te zijn, waardoor mensen ook weer beter presteren op deze taak. Dit is van groot belang bij het opnieuw aanleren van bewegingen na neurologische aandoeningen. Dit meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Veroudering en neurologische aandoeningen zorgen voor een verminderde kwaliteit van de bewegingen van mensen en verminderd vermogen om nieuwe vaardigheden te leren. Om de nauwkeurigheid van bewegingen te vergroten is het mogelijk om gebruik te maken van het aanpassingsvermogen van het brein door zenuwen in de arm te stimuleren met lage intensiteit. Dergelijke zenuwstimulatie heeft niet alleen effect bij gezonde volwassenen, maar ook bij patiënten met bijvoorbeeld een beroerte of de neurologische aandoening dystonie.

Voor zijn onderzoek ontwikkelde bewegingswetenschapper van het UMCG Menno Veldman een model dat voorspelde welke hersengebieden en hersenconnecties betrokken zijn bij de effecten van zenuwstimulatie. Hij ging na of 20 minuten zenuwstimulatie de prestatie op een complexe bewegingstaak verbetert en hoe lang deze effecten aanhouden na de stimulatie. Hij deed dit bij honderd gezonde jonge volwassenen.

Lees verder op: nationalezorggids.nl

 

 


Geef een reactie