default-header
HomeNieuwsZeer hoog ‘slecht’ cholesterol bij jonge vrouwen vaak te wijten aan erfelijke aanleg

Zeer hoog ‘slecht’ cholesterol bij jonge vrouwen vaak te wijten aan erfelijke aanleg

woensdag 21 februari 2018, door Hartpatiënten Nederland

Een zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg.

Een zeer hoog ‘slecht‘ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg. Dat blijkt althans uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De verkregen kennis kan de diagnose en preventie van hart- en vaatziekten bij vrouwen verbeteren, hopen de onderzoekers.
 
Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Maar een te hoog cholesterol is ongezond. Er zijn twee soorten cholesterol: LDL- en HDL-cholesterol, ook wel respectievelijk ‘slechte’ en ‘goede’ cholesterol genoemd. Als je teveel ,,slecht’’ cholesterol hebt, loop je meer risico op hart- en vaatziekten.
 
De onderzoekers onderzochten het ,,slechte’’ cholesterol van jonge gezonde vrouwen (gemiddeld 33 jaar oud) uit Groningen, Friesland en Drenthe. Deze vrouwen hebben bloed afgestaan aan de data- en biobank Lifelines, die onderzoek naar gezonder oud worden mogelijk maakt. De onderzoekers wilden achterhalen welke factoren de hoogte van dit slechte cholesterol bij deze vrouwen bepalen. Uit 28.000 vrouwen selecteerden ze vrouwen die, voor hun leeftijd, een fors verlaagd (≤ 1.3 mmol/l) of fors verhoogd (≥ 4,9 mmol/l) LDL-cholesterol hadden. Vervolgens onderzochten ze het DNA en bekeken ze de leefstijl van deze vrouwen. Bij ongeveer twintig procent van de vrouwen met een fors verhoogd LDL-cholesterol bleek de oorzaak erfelijk te zijn. Een aandoening die bekend is als familiaire hypercholesterolemie. Familiaire hypercholesterolemie kan al op relatief jonge leeftijd een hartinfarct veroorzaken. Een fors verhoogd LDL-cholesterol in jonge gezonde vrouwen is daarom aanleiding voor nader onderzoek, concludeert het UMCG.
 
Bij de vrouwen met een hoog LDL-cholesterol, maar zónder een erfelijke aanleg, ontdekten de onderzoekers dat er vaker sprake was van een ongezonde leefstijl. Voor deze vrouwen is het van groot belang dat zij hun kans op hart- en vaatziekten verlagen door hun leefgewoontes aan te pakken. Dit heeft dus extra aandacht nodig van hen én van hun behandelende artsen.
 
De wetenschappers hebben eenzelfde onderzoek inmiddels bij mannen gestart.
 
Bron: UMCG
 

 


Geef een reactie